Juhlan tuntua vatsassa!
Kevään ja kesän juhlakausi on täällä ja pöytään pitäisi loihtia kystä kyllin myös gluteenittomille juhlijoille. Jotta kaikille jäisi juhlista hyvä maku, tarjoilemme sinulle nyt parhaat vinkkimme gluteenittomiksi tarjottaviksi niin kevään aurinkoisiin kekkereihin kuin keskikesän helteisiin pitopöytiin. Ja sopiihan sitä valmistaa jotain pientä hyvää myös arkisen päiväkahvin särpimeksi!
Meille on tärkeää, että kaikki juhlavieraat voivat nauttia tarjoiluista miettimättä niistä mahdollisesti koituvia vatsanpuruja. Myllärin gluteenittomat tuotteet helpottavat gluteenittomien leipureiden arkea tarjoamalla eri käyttötarkoituksiin kehitettyjä jauhoseoksia, joilla leipomukset onnistuvat varmasti. Erityisesti jauhoseosten tuotekehityksessä tavoitteenamme on, että taikinat ovat helppoja valmistaa ja leipoa, ja että lopputulos olisi mahdollisimman paljon vastaavan tavallisen tuotteen kaltainen.
KOTIMAISTA & GLUTEENITONTA
Myllärin gluteenittomat kauratuotteet valmistetaan suomalaisesta gluteenittomasti viljellystä kaurasta, joka tulee omilta, gluteenittomaan tuotantoon sitoutuneilta sopimusviljelijöiltämme. Ne sopivat niin keliaakikoille kuin muillekin gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Niissä on hyvän maun lisäksi kaikki kauran erinomaiset ominaisuudet, kuten kuitu, proteiinit, vitamiinit ja kivennäisaineet.
Gluteenittomat herkut juhlapöytään
NITISTÄ GLUTEENITTOMAN LEIVONNAN HAASTEET
Usein gluteenittomassa leivonnassa koetaan haasteellisena se, ettei leivonnaisten rakenne vastaa tavallista, leivonnaiset lässähtävät tai taikina on tahmaista ja vaikeaa käsitellä. Tavallisen reseptin muokkaaminen gluteenittomaksi vaatii myös mittasuhteiden ja apuaineiden hallintaa. Gluteenittomissa leivonta-aineksissa nämä haasteet on otettu huomioon. Lisäksi gluteenittomat reseptimme ovat alan huippuammattilaisten suunnittelemia ja testaamia, joten ne toimivat varmasti myös kotikeittiöissä.
NÄILLÄ NIKSEILLÄ ONNISTUT GLUTEENITTOMASSA LEIVONNASSA
- Pienikin määrä gluteenia on keliaakikolle haitallista: käytä puhtaita välineitä, puhdista työtasot tarkoin leivänmurusista ja pidä tavalliset jauhot kaapissa. Varaa gluteenittomille leivonnaisille aina myös omat tarjoiluastiat ja erilliset ottimet.
- Aloita leipominen hyvissä ajoin ja anna itsellesi aikaa opetella ja tottua gluteenittomaan leivontaan – harjoittelu tekee mestarin!
- Myllärin pakkauksissa olevat ohjeet on testattu kyseiselle jauhoseokselle – noudata ohjetta tarkasti.
- Lue ensin koko resepti kokonaisuudessaan (raaka-aineet, ohjeet ja ajat) niin ei tule yllätyksiä lopussa
- Käytä jauhoja tavallista vähemmän. Uuniin mennessään leivonnaiset saavat olla kosteampia ja löysempiä kuin tavallisesta taikinasta valmistetut leivonnaiset.
- Jauhoissa on eroja, joten reseptien kanssa kärsivällisyys ja testaaminen on tärkeää. Yleisesti taikina on hyvä, kun se ei tartu sormiin. Sopivan jauhojen määrän oppii kyllä ajan kanssa.
- Psyllium vai ksantaani? Molemmat antavat rakennetta, mutta karkeasti voi sanoa, että psylliumia käytetään sitkoa vaativiin taikinoihin eli yleisesti hiivataikinaleivontaan ja ksantaania tuomaan rapeutta ja kuohkeutta vaativiin, leivinjauhetta käyttäviin taikinoihin
- Gluteenittomassa leivonnassa taikinaa kohotetaan yleisesti vain yhden kerran. Tämä poikkeaa tavanomaisesta leivonnasta, jossa yleensä kohotetaan sekä taikina että valmis tuote (sämpylä tai pulla).
- esimerkkinä Myllärin Gluteeniton Hapanpalaleipäjauho: taikina kohotetaan, sitten leivotaan ja paistetaan, Myllärin Gluteeniton Kaurasämpyläjauho: taikina tehdään, leivotaan heti ja valmiit sämpylät kohotetaan.
- Leivo pipareista ja kekseistä aina vähän pienempiä, jotta ne pysyvät paremmin koossa.
- Suosi gluteenittomaan taikinaan tehtyjä piirakoita torttujen ja pasteijoiden sijaan, sillä gluteenittomaan taikinaan on hankala saada lehtevyyttä.
- Pakasta leivonnaiset, sillä ne eivät säily yhtä pitkään kuin tavalliset leivonnaiset.
- Myllärin tuotteet sopivat niin keliaakikoille ja gluteenitonta ruokavaliota noudattaville, mutta ovat vallan hyviä ja sopivia myös ihan kaikille! Jos teet kaiken gluteenittomana, ei tarvitse leipoessa erikseen miettiä, mikä on gluteeniton ja mikä tavanomainen. Monesti riittää, että tekee yhden gluteenittoman vaihtoehdon, joka käy kaikille!