Leivontavinkit

Myllärin mittasanasto

Leivontareseptit sisältävät runsain mitoin erilaisia lyhenteitä. Tässä yleisimpiä:

tl = teelusikka
rkl = ruokalusikka
dl = desilitra
kkp = kahvikuppi
mm = maustemitta
l = litra
g = gramma
kg =kilogramma
pkt = paketti
tlk = tölkki
prk = purkki
rs =rasia
ps =pussi

Mittamuunnoksia

Toisinaan leivonnassa tulee vastaan tilanteita, jolloin tarvittava mitta-astia on tiskikoneessa, tai sopivaa vaakaa ei ole käytettävissä. Keräsimme hieman mittamuunnoksia tällaisten tilanteiden varalle.
kattilat

1 dl = 7 rkl
1 rkl = 3 tl = 15 ml
1 tl = 5 ml
1 mm (maustemitta) = 1 ml
100 g voita tai margariinia = sulatettuna 1 dl
100 g rasvaa vastaa 1 dl öljyä
1 pkt hiivaa = 50 g
1 kkp = 1 1/2 dl
1 dl kookoshiutaleita = 35 g
1 dl mantelilastuja = 65 g
1 dl sokeria = 85 g
1 dl tomusokeria = 60 g
1 dl fariinisokeria = 70 g
1 dl siirappia = 140 g
1 dl kaakaojauhetta = 40 g
1 dl juustoraastetta = 50 g
1 dl rahkaa = 125 g

Paljonko desi painaa?

Yksi desilitra Myllärin tuotetta on grammoissa:

1 dl Myllärin Hiivaleipäjauho = n. 60 g
1 dl Myllärin Leivontakarkea vehnäjauho = n. 65 g
1 dl Myllärin Ruisjauho = n. 55 g
1 dl Myllärin Sämpyläjauho = n. 60 g
1 dl Myllärin Täysjyvävehnäjauho = n. 65 g
1 dl Myllärin Ciabatta Leipäaines = n. 65 g
1 dl Myllärin Kuituinen Talonleipäaines = n. 65 g
1 dl Myllärin Ruisleipäaines = n. 65 g
1 dl Myllärin Kaura-, Kuituinen Kaura-, 4 viljan, Ohra- ja Ruishiutale = n. 35 g
1 dl Myllärin Luomu 7-viljan hiutale = n. 40 g
1 dl Myllärin Luomu Kauralese = n. 50 g
1 dl Myllärin Luomu Mannasuurimo = n. 80 g
1 dl Myllärin Luomu Rikottu Ohrasuurimo = n. 40 g
1 dl Myllärin Luomu Riisi = n. 85 g

Amerikkalaiset ja brittiläiset mitat

Ulkomaisia reseptikirjoja selatessa vastaan tulee ihania reseptejä, mutta myös vieraita mittayksikköjä. Tässä yleisimmät muutettuna tutumpaan muotoon.

1 teaspoon = 1 tl = 5 ml
1 tablespoon = 1 rkl = 15 ml
3 teaspoon = 1 tablespoon = 1/2 oz = 15 ml
1 oz = 30 ml
3,5 oz = 100 ml = 1 dl
1 oz = 25 g
4 oz = 100 g
1 US cup (8 oz) = 240 ml
2 US cups = 1 pint (480 ml)
1 US pint = 16 oz (4,8 dl nestettä, 5,5 dl kuivatavaraa esim. jauhoja)
1 UK cup = 2,8 dl
1 UK pint = 20 oz (5,7 dl)
1 gallon = 3,75 l
1 ounce = 28,35 g (noin 30 g)
1 kg = 2,2 pounds
1 cm = 0,394 tuumaa (inch)
1 tuuma = 2,54 cm

Jäikö parannettavaa?

Aina ei leivonnassakaan lopputulos ole onnistunut, vaikka raaka-aineet ja leipurin ammattitaito olisivatkin kunnossa. Olemme koonneet tähän yleisimpiä kotileipurin kohtaamia haasteita ratkaisujen kera. Ja ei syytä huoleen: ensi kerralla sujuu varmasti paljon paremmin!

Leivät ja pullat

Taikina on saattanut olla liian kova. Lisää rasvaa, munia tai nestettä taikinaan.
Alustus- tai nostatusaika on ollut liian lyhyt.
Paistolämpötila on ollut liian matala.
Paisto-aika on ollut liian pitkä.

Taikina on saattanut olla liian pehmeä. Vähennä nesteen määrää.
Nostatusaika on saattanut olla liian pitkä.
Paistolämpötila on voinut olla liian matala.

Nostatusaika on ollut liian lyhyt.
Kylmä tai vetoinen nostatuspaikka.
Pinta on päässyt kuivumaan ennen paistamista.

Voitelu on jäänyt epätasaiseksi.

Kohonneesta taikinasta ei ole vaivattu ilmakuplia pois.
Liian pitkä nostatusaika.

Murotaikinat

Liian vähän rasvaa tai nestettä.
Taikinaa ei ole sekoitettu riittävästi.
Liian alhainen paistolämpötila.

Taikina on liian pehmeä: lisää jauhoja.
Paisto-aika on ollut liian lyhyt.
Uunin lämpötila on ollut liian kylmä tai epätasainen.

Sokerikakut

Munia ja sokeria ei ole vatkattu riittävästi.
Kananmunat ovat liian kylmiä vatkautuakseen: ota munat ajoissa huoneenlämpöön.
Kulho tai vatkaimet eivät ole kuivia tai puhtaita.
Liikaa sokeria tai jauhoja.
Liian kuuma paistolämpö.
Väärä taso uunissa: käytä alinta ritilätasoa, äläkä avaa luukkua paiston alussa.

Hiiva sekoitetaan lämpimään nesteeseen (37 °C), johon lisätään mausteet ja jauho vähitellen. Taikinassa käytettävä rasva lisätään alustuksen loppuvaiheessa ja taikinaa vaivataan runsaasti, jolloin saadaan kunnon sitko ja kuohkea rakenne leivonnaisiin. Mitä suurempi leivonnainen sitä jämäkämpi taikina eli leivottaessa leipää tai pullapitkoa taikinaan lisätään vähän enemmän jauhoja kuin leivottaessa pikkupullia ja sämpylöitä.

Taikinakulho peitetään ja taikinan annetaan kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. Kohonnut taikina kaadetaan jauhotetulle pöydälle, paloitellaan ja leivotaan pyörittämällä taikinapalaa reilusti. Leivonnaiset peitetään, kohotetaan ja paistetaan. Tärkeää on valita oikea paistolämpötila, korkeus uunissa sekä sopivan pitkä paistoaika.

Vinkki!

Leivonnaisille saa rapeamman kuoren suihkuttamalla vettä uuniin paiston alussa tai laittamalla uunin pohjalle n. 1 dl vettä metallisessa astiassa paiston ajaksi.

Esitaikina antaa runsaasti makua vehnäpohjaisiin leipiin ja sämpylöihin.

Esitaikina valmistetaan liottamalla hiiva lämpimään veteen, lisäämällä pari ruokalusikallista siirappia tai sokeria ja noin 6 dl jauhoja 5 dl nestettä kohti. Tämän jälkeen taikina sekoitetaan hyvin ja annetaan käydä (n. 30 – 90 min), kunnes taikina kuplii kunnolla.

Esitaikinaan lisätään loput jauhoista sekä suola, vaivataan ja leivotaan leivät tai sämpylät valmiiksi.

Kylmäleivonta antaa makua ja rakennetta vehnäpohjaisiin leipiin ja sämpylöihin. Taikina tai leivonnaiset tehdään paistovalmiiksi, annetaan kohota yön yli jääkaapissa ja paistetaan seuraavana päivänä. Kylmäleivonnassa on huomioitava, että taikina tehdään kylmään veteen ja että hiivamäärän tulee olla ½ reseptissä mainitusta määrästä.

Aamulla leivonnaisten annetaan lämmetä noin 15 minuuttia ennen paistamista.

Uuni lämmitetään 250 °C:een ja 5 minuutin paiston jälkeen lämpötila lasketaan 225 °C:een. Erilaisilla paistolämmöillä saa erilaisen leivontatuloksen.

Murotaikina soveltuu piirakkapohjiin, leivoksiin ja pikkuleipiin.

Voi ja sokeri sekoitetaan hyvin, minkä jälkeen munat lisätään yksitellen. Jauhoina voi käyttää leivontakarkeita tai täysjyvävehnäjauhoja Jauhoihin voi myös lisätä kauraleseitä, mitkä antavat leivonnaiselle hyvän rakenteen.

Leivokset ja pikkuleivät paistetaan uunin alatasolla 200 oC:ssa 5-10 min, piirakat uunin alatasolla, 200 °C:ssa , n. 30-40 min riippuen täytteestä ja piirakkapohjan paksuudesta.

Sokerikakkutaikina on helppo perustaikina, jota voidaan käyttää esim. täytekakkujen, kääretorttujen ja kahvikakkujen leivonnassa.

Tärkeää on, että kananmunat ovat huoneenlämpöisiä, jolloin muna-sokerivaahdosta tulee kuohkeaa. Muna-sokerivaahto on vatkattu riittävän ”jämäkäksi”, kun voit valuttaa kirjaimen taikinan pintaan taikinalla.

Jauhot lisätään siivilän läpi ja sekoitetaan varovasti. Vispilää ei saa kopauttaa kulhon reunaan, koska taikinan rakenne saattaa vaurioitua. Taikina kaadetaan voideltuun vuokaan ja paistetaan uunin alatasolla noin 175 °C lämpötilassa.

Vinkki! Älä avaa uunin luukkua paiston alussa! Avaa vasta pinnan ollessa kypsänvärinen. Kokeile leivonnaisen kypsyyttä puutikulla (varras- tai cocktailtikku). Kakku on kypsää, kun se ei tartu tikkuun.

Taikinoiden valmistus

Hiivataikina

Hiiva sekoitetaan lämpimään nesteeseen (37 °C), johon lisätään mausteet ja jauho vähitellen. Taikinassa käytettävä rasva lisätään alustuksen loppuvaiheessa ja taikinaa vaivataan runsaasti, jolloin saadaan kunnon sitko ja kuohkea rakenne leivonnaisiin. Mitä suurempi leivonnainen sitä jämäkämpi taikina eli leivottaessa leipää tai pullapitkoa taikinaan lisätään vähän enemmän jauhoja kuin leivottaessa pikkupullia ja sämpylöitä.

Esitaikina

Esitaikina antaa runsaasti makua vehnäpohjaisiin leipiin ja sämpylöihin.

Kylmäleivonta

Kylmäleivonta antaa makua ja rakennetta vehnäpohjaisiin leipiin ja sämpylöihin. Taikina tai leivonnaiset tehdään paistovalmiiksi, annetaan kohota yön yli jääkaapissa ja paistetaan seuraavana päivänä. Kylmäleivonnassa on huomioitava, että taikina tehdään kylmään veteen ja että hiivamäärän tulee olla ½ reseptissä mainitusta määrästä.

Murotaikina

Murotaikina soveltuu piirakkapohjiin, leivoksiin ja pikkuleipiin.

Sokerikakkutaikina

Sokerikakkutaikina on helppo perustaikina, jota voidaan käyttää esim. täytekakkujen, kääretorttujen ja kahvikakkujen leivonnassa.

 

Anna palautetta

Kuulemme mielellämme kokemuksia tai mielipiteitä tuotteistamme.

* Pakolliset kentät

  • Kuva saa olla enintään 2Mt.
  • Jos haluat vaihtaa liittämäsi kuvan, paina Valitse tiedosto -nappia uudelleen ja valitse toinen kuva.
  • Jos haluat peruuttaa kuvan liittämisen, paina Valitse tiedosto -nappia uudelleen ja peruuta liittäminen ("Kumoa"-nappi/mobiililaitteen takaisinmenotoiminto).

Myllärin uutiskirje

Liitämme mielellämme sähköpostiosoitteesi postituslistallemme. Myllärin uutiskirje ilmestyy n. 4-6 kertaa vuodessa. Valitse alta haluatko yleisen uutiskirjeen vai gluteenittomiin tuotteisiin keskittyvän uutiskirjeen. Muistathan ruksata myös suostumuksen.