Usein kysyttyä

Miksi murokotelon sisällä on muovipussi? Mitä on gluteeniton kaura? Mitä Sydänmerkki tarkoittaa? Kokosimme vastauksia näihin ja muihin useasti kysyttyihin kysymyksiin. Jos et löydä vastausta täältä, laitathan oman kysymyksesi meille Kuluttajapalvelu-sivultamme löytyvällä palautelomakkeella.

Kuluttajapalvelu

Myllärin kotelo- ja pussipakkaukset voidaan kierrättää kartonkikeräykseen. Mysli- ja murokoteloiden muoviset sisäpussit kierrätetään muovi- tai energiajätteisiin. Kierrätysohjeet on merkitty pakkauksiin, useimmiten pakkauksen takapuolelle tai pohjaan.

Hyvää Suomesta -merkillä varustettu elintarvike on valmistettu suomalaisista raaka-aineista ja kaikilta prosessin osiltaan valmistettu ja pakattu Suomessa. Jos tuote sisältää useampia raaka-aineita on näiden suomalaisuusasteen oltava vähintään 75 %.

Kaikki Hyvää Suomesta -merkityt yhden ainesosan tuotteemme, kuten vehnäjauho tai kaurahiutale, ovat 100 % suomalaisesta raaka-aineesta.

Hyvää Suomesta –merkin myöntää ja sen käyttöä valvoo Ruokatieto Yhdistys ry. Tutustu Hyvää Suomesta -merkin myöntämiskriteereihin.

Avainlippu-merkki puolestaan kertoo, että tuote on valmistettu Suomessa ja tuotteen kotimaisuusaste on vähintään 50 % tuotteen omakustannusarvosta. Avainlippua käytetään Myllärin-tuotteissa (esim. myslit), joiden raaka-aineiden kotimaisuusaste ei täytä Hyvää Suomesta -merkin vaatimuksia, mutta jotka kuitenkin on valmistettu Suomessa.

Avainlipun käyttöoikeuden myöntää ja sen käyttöä valvoo Suomalaisen Työn Liitto ry. Tutustu Avainlippu-merkin sääntöihin.

Sydänmerkki on symboli, joka kertoo tuotteen ravitsemuksellisesta laadusta ja osoittaa, että kyseinen tuote on omassa tuoteryhmässään terveyden kannalta parempi vaihtoehto. Eri tuoteryhmillä on merkin saamiseksi omat ravitsemuskriteerit, joissa huomioidaan terveyden ja ravitsemuksen kannalta olennaiset seikat.

Viljatuotteissa Sydänmerkin myöntämisperusteena ovat rasvan ja erityisesti suolan määrä. Sydänmerkin myöntää ja sen käyttöä valvoo Suomen Sydänliitto. Lue lisää siitä, mitä Sydänmerkki tarkoittaa.

Kaura on luontaisesti gluteeniton vilja, mutta siihen voi kasvu- ja jalostusvaiheessa sekoittua muita viljoja, joten tavallisesta kaurasta valmistettujen tuotteiden ei voida taata olevan gluteenittomia. Gluteeniton kaura ei ole missään vaiheessa ollut kosketuksissa gluteenia sisältävien viljojen – kuten esimerkiksi vehnän, ohran tai rukiin kanssa. Tämä pitää huomioida jo viljelyn eri vaiheissa niin peltopohjissa, siemenissä, koneissa, kuivurissa, kuljetuskalustossa kuin varastosiiloissakin.

Myllärin gluteenittomat kauratuotteet valmistetaan suomalaisesta puhdaskaurasta, joka tulee omilta, gluteenittomaan tuotantoon sitoutuneilta sopimusviljelijöiltämme. Varmistamme gluteenittomien tuotteiden puhtauden jokaisesta erästä omassa laboratoriossamme. Lain mukaan gluteenittoman kauratuotteen gluteenipitoisuus pitää olla alle 20ppm. Helsingin Myllyn gluteenittomissa kauratuotteissa gluteenipitoisuus on alle 10 ppm.

Pakkauksen tehtävä on säilyttää tuotteen laatu aina tehtaalta syömishetkeen saakka. Pahvikotelo suojaa muroja rikkoontumiselta ja muovipussi säilyttää niiden rapeuden.

Muovipussilla kotelon sisällä on myös toinen tarkoitus: murokoteloissa käytetään kierrätyskartonkia ja kierrätysmateriaalista valmistettu pakkaus ei saa olla suoraan kosketuksissa elintarvikkeisiin.

Muropakkaukset pakataan tehtaallamme koneellisesti ja teknisistä syistä johtuen koteloon pakattava muovipussi ei voi olla kovin täysi, jotta se saadaan sujautettua koteloon ongelmitta. Kuljetuksen aikana, murot tiivistyvät vielä hieman lisää. Muronsyöjän näkökulmasta ymmärrettävästi pakkaukseen mahtuisi enemmänkin muroja. Pakkauksen sisältö kuitenkin vastaa pakkauksessa ilmoitettua painoa.

Myllärin lettujauhot eivät sisällä maitoa eivätkä kananmunaa ja letuista tulee hyviä, vaikka nesteenä käyttäisi pelkkää vettä. Maidottomien lettujen valmistamiseen voi käyttää myös kaurajuomaa tai jotain muuta kasvisjuomaa.

Myslisekoituksiin ei sinällään lisätä sokeria, mutta eri komponenttien, kuten kuivattujen hedelmien tai rapean muromyslin, valmistamiseen käytetään sokeria ja tällöin sokeri pitää ilmoittaa myös myslin ainesosaluettelossa.

Myllärin tuotevalikoimassa on tällä hetkellä lähes kuusikymmentä eri kuluttajatuotetta, jotka kaikki muromyslejä ja gluteenittomia muroja lukuun ottamatta valmistetaan tuotantolaitoksillamme Järvenpäässä, Vaasassa ja Närpiössä.

Aamiaistuotteisiin erikoistuneena yrityksenä haluamme tarjota valikoimassamme monipuolisesti kuluttajien toivomia tuotteita, mutta rapean muromyslin tai gluteenittomien murojen valmistaminen ei omissa tuotantolaitoksissamme ainakaan vielä toistaiseksi teknisistä syistä onnistu. Eikä niitä valitettavasti ole suomalaisilta valmistajilta hankittavissa, joten tämäntyyppiset tuotteet joudumme ainakin toistaiseksi ostamaan ulkomailta.

Lorem ipsum

Sinua voisi myös kiinnostaa

Helsingin Mylly mukana Taitaja 2024 -kisassa
Uutiset 20.05.2024

Helsingin Mylly mukana Taitaja 2024 -kisassa

Ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma kokoaa Suomen parhaat taitajat tällä viikolla Kuopioon. Lue lisää

Myllärin 10 vastuullisimman ruokabrändin joukossa
Uutiset 27.03.2024

Myllärin 10 vastuullisimman ruokabrändin joukossa

Myllärin sijoittui Sustainable Brand Index 2024 -tutkimuksessa sijalle 23. Tutkimus selvittää suomalaisten mielikuvia brändien vastuullisuudesta. Lue lisää

Kaura kiertää lannoitteena takaisin pellolle
Uutiset 15.02.2024

Kaura kiertää lannoitteena takaisin pellolle

Helsingin Mylly ja lannoitteita valmistava Yara ovat sopineet yhteistyöstä, jossa myllyprosessissa sivuvirtana syntyvä kaurankuori otetaan hyötykäyttöön Yaran kierrätyslannoitteissa. Lue lisää

Välkymmin viljelty: Kaura 2.0
Uutiset 30.01.2024

Välkymmin viljelty: Kaura 2.0

Päätimme täällä Helsingin Myllyssä tehdä maailmasta paremman ja viljelystä välkymmän. Siispä kehitimme oman ja resurssiviisaan täsmätavan kauran kasvattamiseen. Lue lisää