Ainekset
25 annosta / 2 kpl piiraita
2,5 dl | vettä |
2,5 dl | maitoa |
50 g | hiivaa |
150 g | voita |
1/2 rkl | suolaa |
1/2 rkl | sokeria |
11-13 dl | Myllärin Luomu Leivontakarkeaa Vehnäjauhoa |
Täyte: | |
4 dl | Myllärin Gluteenitonta Villikauraa |
puolikas | kesäkurpitsa |
2 kpl | porkkanaa |
1 kpl | punasipuli |
1/2 tl | suolaa |
1/2 tl | jauhettu mustapippuria |
175 g | tuorejuustoa narurel tai valkosipuli |

Valmistusohje
1. Valmista täyte. Mittaa kattilaan Myllärin Gluteeniton Villikaura. Lisää 6 1/2 dl vettä. Keitä kannen alla 20 minuuttia. Kun kaura on kypsää, kaada jyvät siivilään ja huuhtele kylmän veden alla.
2. Raasta kesäkurpitsa ja porkkanat. Hienonna punasipuli. Vie raasteet ja punasipuli paistinpannulle ja kuullota voissa.
3. Lisää lopuksi joukkoon mausteet ja kypsä Villikaura sekä tuorejuusto. Lämmitä täytettä vielä niin että tuorejuusto sulaa joukkoon. Anna jäähtyä.
4. Valmista taikina. Mittaa kulhoon maito ja keitetty vesi. Nesteen tulee olla noin 37 asteista. Sekoita joukkoon hiiva, suola ja sokeri.
5. Lisää vähitellen Myllärin Luomu Leivontarkeita Vehnäjauhoja niin että taikinasta tulee napakka. Lisää viimeisenä taikinan joukkoon voi. Kohota hyvin.
6. Jaa kohonnut taikina 25 osaan. Taputtele tai kauli osista litteitä ja pyöreitä piiraspohjia. Täytä ruokalusikallisella täytettä. Voitele pohjan toinen reuna kananmunalla ja sulje parsinpiiras painellen reunat vastakkain. Vie piiraat vierekkäin voideltuun vuokaan. Voit jättää piiraan sulkureunan päällepäin koristeeksi.
7. Anna vielä kohota vuoassa ja voitele kananmunalla.
8. Paista 200 astetta noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin. Koristele yrteillä.
Vinkki: Tarjoile nyhtöparsinpiiras erilaisten raikkaiden kermaviili- ja majoneesidippien kanssa.