Ainekset
n. 4 annosta
Kaura-perunarösti: | |
200 g (n. 2,5 dl) | Myllärin Gluteenitonta Villikauraa |
500 g (5 dl) | kasvislientä |
500 g (n. 7 kpl) | jauhoista perunaa |
50 g (n. 1 dl) | kevätsipulia hienonnettuna |
1 kpl | kananmuna |
suolaa ja mustapippuria | |
voita ja rypsiöljyä paistamiseen | |
100 g (n. 1 dl) | shalottisipuli |
100 g (n. 2,5 dl) | purjon valkoinen osa |
50 g (n. 1 dl) | varsiselleri |
500 g (5 dl) | vettä |
300 g (3 dl) | valkoviiniä |
20 g ( n. 1,5 rkl) | sitruunanmehua |
10 g (n. 2 tl) | hienoa merisuolaa |
1 kpl | kirjolohifile |
Hollandaisekastike: | |
250 g | voita |
5 kpl | huoneenlämpöistä keltuaista |
2 rkl | (shamppanja)viinietikkaa |
4 rkl | vettä |
sitruunamehua | |
suolaa |

Valmistusohje
Aloita valmistamalla kaura-perunaröstit:
- Keitä kaurajyvät kasvisliemessä pakkauksen ohjeen mukaan. Siivilöi ja jäähdytä.
- Kuori ja raasta perunat ja purista raasteesta ylimääräinen vesi pois.
- Hienonna kevätsipuli.
- Sekoita kypsennetty kaura, perunaraaste, munat ja mausteet kulhossa.
- Sulata nokare voita paistinpannulla ja lisää tilkka rypsiöljyä (voi ei pala silloin niin herkästi ). Nosta lämpötilaa.
- Tee pannulle kekoja lusikkaa apuna käyttäen ja painele ne tasaisiksi ”letuiksi”.
- Paista molemmilta puolin noin 3 minuuttia kunnes röstit ovat saaneet kauniin kullanruskea värin.
Jatka haudutetun kirjolohen valmistukseen:
- Valmista ensin kirjolohen haudutusliemi kuorimalla ja lohkomalla sipulit. Viipaloi purjo ja selleri. Laita kaikki liemiainekset kattilaan ja kiehauta.
- Putsaa kirjolohifileestä ruodot ja vatsarasva ja laita uunivuokaan nahkapuoli ylöspäin.
- Lisää uunivuokaan kuuma haudutusliemi ja jätä huoneenlämpöön hautumaan. Jos haluat kypsemmän lopputuloksen, kypsennä vielä 150 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Valmista hollandaisekastike:
- Sulata voi kattilassa. Anna seistä muutama minuutti. Valuta kirkas voi varovasti toiseen astiaan siten, että hera jää kattilaan.
- Mittaa keltuaiset, etikka ja vesi pieneen kattilaan. Kuumenna hitaasti koko ajan sekoittaen, kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa.
- Nosta kattila pois levyltä. Lisää kirkastettu voi hitaasti ohuena nauhana samalla vatkaten. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.
Vinkki: Voit huoletta tehdä kerralla isomman erän kaura-perunaröstejä ja pakastaa seuraavaa käyttöä varten. Röstit toimivat monipuolisena lisukkeena niin salaattien, paahdettujen kasvisten tai lihan kanssa.