Mikko Mäki-Latvala innostui uudesta
– Ryhdyin maatalousyrittäjäksi sukumme tilalle kaksitoista vuotta sitten. Tänä päivänä meidän tilaamme hallinnoi neljän hengen maatalousyhtymä, johon kuuluvat minun lisäksi vaimoni Elina sekä setäni Veikko Minna-puolisonsa kanssa, Mikko Mäki-Latvala toteaa.
– Olen aina ollut kiinnostunut kaikesta uudesta ja olemme tilallamme myös kokeilleet paljon erilaisia asioita, esimerkiksi eri lajikkeita, muokkaustapoja, lannoitusta ja viljelykiertoa. Meillä on herkät tuntosarvet alan uusille ratkaisuille, sillä haluamme olla mukana etupainotteisesti. Helsingin Myllyn 2.0- kauranviljelyohjelma on juuri tällainen, uudenlainen projekti, josta oli helppo innostua. Tässä voidaan tuottaa kotimaista ruokaa vieläkin paremmin.
Pitkä yhteistyö jalostui tulevaisuuden viljelyprojektiksi
Mäki-Latvalan tilalla on tehty yhteistyötä Helsingin Myllyn kanssa jo pitkään.
– Yhteistyömme alkoi jo ennen kuin siirryin päätoimiseksi maatalousyrittäjäksi. Olemme esimerkiksi olleet mukana gluteenittoman puhdaskauran sopimusviljelijöinä, jolloin huolehdimme, että kaura on jo pellolla kasvaessaan gluteenitonta.
Helsingin Myllylle oli siis hyvin luontevaa ehdottaa Mikon tilalle myös uudenlaista 2.0-viljelyohjelmaa, jossa kauran viljelyssä ei käytetä lainkaan tuholaistorjunta-aineita. Pörriäiset voivat pölytellä kaurapelloilla rauhassa. Lisäksi kauran kasvatuksessa kiinnitetään erityistä huomiota luonnon monimuotoisuuteen, maaperän kasvukuntoon ja hiilen sidontaan.
– Tässä yhteydessä on noudatettu laadukasta viljelyohjelmaa, joka merkitsee esimerkiksi lannoitusta vain kasvin tarpeen mukaan, kukkivien kasvien käyttöä viljelykierrossa sekä hiiltä ja ravinteita maaperään sitovien kerääjäkasvien käyttöä, Mikko luettelee.