Ilmastoystävällisempi Kaura 2.0
tulee yhdeltä tilalta

Helsingin Mylly on suomalainen perheyritys, joka tekee hyviä tekoja etupeltoon. 90-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi yritys lanseerasi Kaurahiutale 2.0:n, joka on viljelty maaperää ja luontoa kunnioittaen, ilman tuholaistorjunta-aineita.

Tiedote. Julkaistu: 31.01.2024, 07:40
Helsingin Mylly Oy

”Halusimme tehdä maailmasta paremman ja viljelystä välkymmän. Siksi kehitimme oman resurssiviisaan täsmätavan kauran kasvattamiseen,” kertoo Helsingin Myllyn viestintäpäällikkö Milla Rämö.

Helsingin Myllyllä on jo pidempään ollut käytössä oma viljelyohjelma, jonka ansiosta mm. gluteenitonta kauraa saadaan puhtaana pellolta pöytään. Nyt viljelyohjelma päivitettiin seuraavalle tasolle ja sitä laajennettiin myös tavallisen kauran viljelyyn.

”Yhden tilan kaura 2.0 on ainutlaatuinen tuote. Se on tehokkaasti, mutta ympäristöä kunnioittaen tuotettu. Olen ylpeä siitä, että pystymme täysin aukottomasti kertomaan, mistä jalostamamme tuotteen raaka-aine on lähtöisin”, kertoo Helsingin Myllyn viljan ostopäällikkö Pekka Kultti.

Ilmajoelta kaikkien lautaselle

Yhden tilan kaura 2.0 on kasvatettu Mäki-Latvalan tilalla Ilmajoella. Pitkään Helsingin Myllyn kanssa yhteistyötä tehnyt tila lähti rohkeasti mukaan pilotoimaan yrityksen visiota uudenlaisesta viljelytavasta. Siinä on hyödynnetty tärkeimpiä elementtejä uudistavan viljelyn menetelmistä.

"Olen aina ollut kiinnostunut kaikesta uudesta ja olemme tilallamme myös kokeilleet paljon erilaisia asioita, esimerkiksi eri lajikkeita, muokkaustapoja, lannoitusta ja viljelykiertoa. Meillä on herkät tuntosarvet alan uusille ratkaisuille, sillä haluamme olla mukana etupainotteisesti. Helsingin Myllyn 2.0 kauranviljelyohjelma on juuri tällainen, uudenlainen projekti, josta oli helppo innostua. Tässä voidaan tuottaa kotimaista ruokaa vieläkin paremmin", kertoo Mikko Mäki-Latvala, joka toimii yhtenä 200 vuotta vanhan sukutilan maatalousyrittäjistä.

Pelastetaan pörriäiset ja eheytetään maaperää

Suuret ja laadukkaat sadot ovat tärkeitä niin viljelijälle, elintarviketeollisuudelle kuin koko yhteiskunnalle. Nykyteknologia antaa modernille viljelijälle keinoja vastata ilmaston antamiin haasteisiin ja pitämään huolta maaperän hyvästä kasvukunnosta.

Niin sanotussa 2.0-viljelyssä viljelijä seuraa kauran sielunelämää mm. satelliittikuvien, maaperäskannauksen, erilaisten mittarien ja analyysien avulla saadakseen tietoa pellon ominaisuuksista ja kasvin kasvumahdollisuuksista. Yhden tilan kaura 2.0 on viljelty ilman tuholaistorjunta-aineita, pörriäiset pelastaen.

Kauraa lannoitetaan tarpeeseen, ei liikaa, eikä turhaan. Teknologian mahdollistaman täsmälannoituksen avulla kasvi saa tarvitsemansa määrän lannoitetta, minkä ansiosta kasvi voi hyvin, eikä turhaan annettu lannoite pääse valumaan ympäristöön. Myös viljelijä hyötyy, koska arvokas lannoite tulee hyödynnettyä tehokkaasti.

”Sen sijaan, että kylvön yhteydessä lannoitetaan kasvia ”sokkona” tietämättä tulevan kasvukauden olosuhteita, meillä se tehdään täsmättynä pitkin kasvukautta satelliittikuvia hyödyntämällä: Satelliitti kuvaa pellot muutaman päivän välein. Kuvasta analysoidaan kasvuston biomassa, ja tämän täsmälannoituskartan avulla työkone levittää GPS-ohjatusti juuri oikean määrän lannoitetta joka paikkaan. Pienemmällä lannoitemäärällä saadaan siis aikaan isompi sato”, Mikko Mäki-Latvala kuvailee.

Viljelykierrossa käytetään kukkivia kasveja kuten rypsiä ja hernettä. Ne parantavat maaperän rakennetta ja pieneliötoimintaa. Tällöin kasvinsuojeluaineiden ja lannoitteiden tarve vähenevät. Luonnon monimuotoisuuden lisääntymisen lisäksi ne tarjoavat pölyttäjille ruokaa.

Tulevaisuuden uutuudet kaupoissa tänään

Tämä tulevaisuuden viljelytapa tukee luonnon monimuotoisuutta ja siitä hyötyvät kaikki, niin viljelijä, maaperä, pörriäiset kuin puuronkin syöjä. Suomalaisille on elintärkeää, että maamme pelloilta saadaan hyviä satoja ilmastonmuutoksesta huolimatta.

”Uskomme siihen, että tämän päivän valinnat ruokkivat onnellisuutta. Yhden tilan kaura 2.0 on merkittävä teko vastuullisemman ruoantuotannon eteen”, sanoo viestintäpäällikkö Rämö.

Myllärin Kaurahiutale 2.0 ja Myllärin Pikakaurahiutale 2.0 ovat saatavilla vähittäiskaupoista 1.2.2024 alkaen.

Lisätietoja antavat

Milla Rämö, viestintäpäällikkö, Helsingin Mylly Oy,
p. 040 705 6506milla.ramo@helsinginmylly.fi

Pekka Kultti, viljan ostopäällikkö, Helsingin Mylly Oy,
p. 050 538 8998pekka.kultti@helsinginmylly.fi

Mikko Mäki-Latvala, viljelijä, p. 050 567 7866

Lisätietoja Yhden tilan kaura 2.0:stamyllarin.fi/yhdentilankaura

Helsingin Mylly on Suomen suurin luomuviljatuotteiden ja gluteenittoman kauran jalostaja. Neljännessä polvessa pyörivä, 90-vuotias suomalainen perheyritys valmistaa viljatuotteita kuluttajille, ammattilaisille ja elintarviketeollisuudelle niin kotimaahan kuin vientiinkin. Helsingin Mylly tunnetaan laadukkaista Myllärin-tuotteista, jotka valmistetaan Järvenpäässä, Närpiössä ja Vaasassa kotimaisesta, lähellä kasvavasta viljasta.

Liitteet

Jaa artikkeli

Sinua voisi myös kiinnostaa

Myllärin uutuudet: Vartissa kuitua ja makua ruokapöytään
Tiedote 06.06.2024

Myllärin uutuudet: Vartissa kuitua ja makua ruokapöytään

Helsingin Myllyn ateria-ainesten tuoteperhe kasvaa kesäkuussa Myllärin Pyöreäjyväisellä Vehnällä. Jo aiemmin markkinoilla ollut Myllärin Pitkäjyväinen Kaura valmistetaan jatkossa gluteenittomasta kaurasta, … Lue lisää

Helsingin Myllyn kaurankuoret hyötykäyttöön Yaran kierrätyslannoitteissa
Tiedote 15.02.2024

Helsingin Myllyn kaurankuoret hyötykäyttöön Yaran kierrätyslannoitteissa

Yara ja Helsingin Mylly ovat sopineet Helsingin Myllyn kaurankuorijauhon toimittamisesta Yaran kierrätyslannoitteiden raaka-aineeksi. Lue lisää

Juhlavuoden uutuuksia Mylläriltä
Tiedote 07.02.2024

Juhlavuoden uutuuksia Mylläriltä

90-vuotta täyttävä suomalainen perheyritys päivitti suomalaisten rakastaman Myllärin-brändin ja lanseeraa juhlavuotensa kunniaksi uusia tuotteita niin leipureille kuin puuron syöjillekin. Uutuuksista … Lue lisää