Terkkuja tilalta

Morjesta pöytään peltoaukeilta, joissa todella aherretaan – ja myös nautitaan ahertamisesta! Tälle sivulle olemme tuoneet ihastuttavia ja inspiroivia videoita, joissa maamme taidokkaat tilalliset avaavat auvoisaa arkeaan ja esittelevät elämäänsä viljavainioiden äärellä.

Viljelijä Mikko Mäki-Latvalan terveiset

Pohjanmaalla Ilmajoella aurinko paistaa, tähkää nousee ja viljelijää hymyilyttää. Mikko Mäki-Latvala on yksi 2.0-viljelyohjelman viljelijöistämme. Hänen alavat peltonsa tuottavat laadukasta kotimaista kauraa. 2.0-viljelyohjelman mukaisesti viljelyssä huomioidaan ympäristöä – myös ja erityisesti pörriäisiä. Pölyttäjiä varten onkin muun muassa avattu herkkubaari auringonkukkapellon muodossa, ja viljelyssä käyttämämme tuholaistorjunta-aineet ovat hyötyhyönteisille vaarattomia.

Välkymmin viljelty ja täsmänä lannoitettu Kaura 2.0! ”Perinteisestihän lannoitetta levitetään joka paikkaan yhtä paljon. Meillä ei lähdetä pellolle ennen kuin satelliittikuvien pohjalta on käytettävissä tarkka tieto siitä, minne lisälannoitusta tarvitaan ja missä kasvi ei pysty lannoitetta hyödyntämään. Biomassakartan perusteella luomme lannoitussuunnitelman ja sen pohjalta levityskartan”

Pölyttäjät ovat avainasemassa kestävämmän viljelytavan onnistumisessa. Pienten pörriäisten hyvinvointi on meille tärkeää, joten olemme tarjonneet niille ravintoa ja turvaa auringonkukkien muodossa. Pölyttäjäystävällinen ympäristö piristää silmää, mieltä ja sydäntä – lopputuotoksena toivomme toki yltäkylläisesti laadukasta kotimaista kauraa. Pieni ele meiltä, suuri vaikutus koko järjestelmään.

Välkympi viljely on todellakin konkretisoitunut Ilmajoella. ”Laatu on monen tekijän summa. Lajikevalinta, viljelykierto ja täsmälannoitus ovat meidän käsissämme”, toteaa sopimusviljelijä Mikko Mäki-Latvala, kun Kaura 2.0:n toinen sato on puitu ja satokauden 2025 valmistelut ovat täydessä vauhdissa.

Toiseksi viimeinen satsi Kaura 2.0:aa on saatu kuivuriin ja merkkinä siitä nähtiin tilallamme upea sateenkaari. Missä sateenkaari, siellä aarre!

Pohjanmaa tunnetaan loistavista viljelymaistaan – mutta myös viljelykseen vaikuttavista ja sitä vaikeuttavista tulvista. Täällä ei kuitenkaan olla ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, vaan puinti onnistuu tulvakaudellakin pienillä säädöillä ja tarvittavalla tarkkuudella!

Meillä vilja kuivataan uusiutuvaa energiaa apuna käyttäen! Tämä tarkoittaa sitä, että käytämme polttomateriaalina kaurasta poistettuja roskia, peltojen reunoilta löytynyttä jätepuuta sekä hakkuutähteitä ja puuhaketta.

Kerääjäkasveja kylvetään pelloille nappaamaan jäljelle jääneet ravinteet itseensä. Etenkin apila menestyy meillä loistavasti – ja kukkiessaan se on myös pölyttäjähyönteisten mieleen!

Vaikka viljely on monelta osin automatisoitua, tehdään paljon asioita vielä käsin – esimerkiksi säästetään töyhtöhyypän pesiä. Kaura 2.0:n viljelyssä on myös kiinnitetty erityistä huomiota pölyttäjäystävällisyyteen ja tasalannoitukseen kylvön kasvupotentiaalin mukaan. Nämä kaikki ovat toimenpiteitä kestävämmän viljelyn puolesta.

Lue lisää Kaura 2.0:sta

”Suuri jyväkoko maistuu Kaura 2.0:ssa”
Uutiset 24.09.2024

”Suuri jyväkoko maistuu Kaura 2.0:ssa”

Välkymmin viljellyn Kaura 2.0:n sato on tänä vuonna huippulaatua. – Muun muassa lajikevalinta, viljelykierto ja täsmälannoitus konkretisoituivat puintivaiheessa, kertoo sopimusviljelijä … Lue lisää

Satelliittikuvat ohjaavat Kaura 2.0:n täsmälannoitusta
Uutiset 25.06.2024

Satelliittikuvat ohjaavat Kaura 2.0:n täsmälannoitusta

Ilmajoella kesäpäivä on juhannusviikolla pitkä. Toukokuun helteiden ja kesäkuun sateiden jälkeen välkymmin viljelty Kaura 2.0 kasvaa vauhdilla kortta. Lippulehden jälkeen … Lue lisää

Ensimmäinen Kaura 2.0 sato on kaupoissa ja toinen kylvetty
Viljely 28.05.2024

Ensimmäinen Kaura 2.0 sato on kaupoissa ja toinen kylvetty

Kevät on edennyt rytinällä, vaikka melkoinen takatalvi yllättikin kevättöihin rientäneet. Kuulostelimme, miten Kaura 2.0:n kylvöt etenevät Mäki-Latvalan tilalla. Ensin näytti, … Lue lisää

Ilmastoystävällisempi Kaura 2.0 tulee yhdeltä tilalta
Tiedote 31.01.2024

Ilmastoystävällisempi Kaura 2.0 tulee yhdeltä tilalta

Helsingin Mylly on suomalainen perheyritys, joka tekee hyviä tekoja etupeltoon. 90-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi yritys lanseerasi Kaurahiutale 2.0:n, joka on viljelty maaperää … Lue lisää