Ainekset
yksi iso tai kaksi pientä leipää | |
0,5 l | piimää |
50 g | tuorehiivaa |
2-3 tl | suolaa |
1 dl | tummaa siirappia |
1 rkl | fenkolin- tai kuminansiemeniä |
3 dl | Myllärin Ruisleipäaineksia |
5 dl | Myllärin Leivontakarkeita vehnäjauhoja |
75 g | sulatettua voita |
Pinnalle: | |
1 dl | vettä |
0,5 dl | tummaa siirappia |
fenkolin- tai kuminansiemeniä |

Valmistusohje
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva ja suola.
Lisää fenkolin- tai kuminansiemenet ja ruisleipäainekset vispilällä sekoittaen. Lisää vielä vehnäjauhot ja kääntele loppuvaiheessa kädellä tai yleiskoneella taikinaa. Sekoita lopuksi joukkoon sulatettu voi. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinan alla noin puoli tuntia.
Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja pyöritä taikina pyöreäksi leiväksi. Nosta leipä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja anna kohota liinan alla vielä 15-30 minuuttia. Sekoita vesi ja tumma siirappi ja voitele leipä siirappiliemellä. Ripottele pinnalle halutessasi fenkolin- tai kuminansiemeniä. Paista 200-225 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia.