Nitistä gluteenittoman leivonnan haasteet

Stoppi tahmeille taikinoille ja lässähtäneille leipomuksille! Kerää Myllärin gluteenittoman leivonnan vinkit talteen ja tutustu maittaviin gluteenittomiin tuotteisiimme ja resepteihimme – herkullisia hetkiä onnistumisten parissa!

Usein gluteenittomassa leivonnassa koetaan haasteellisena se, ettei leivonnaisten rakenne vastaa tavallista, leivonnaiset lässähtävät tai taikina on tahmaista ja vaikeaa käsitellä. Tavallisen reseptin muokkaaminen gluteenittomaksi vaatii myös mittasuhteiden ja apuaineiden hallintaa. Gluteenittomissa leivonta-aineksissa nämä haasteet on otettu huomioon. Lisäksi gluteenittomat reseptimme ovat alan huippuammattilaisten suunnittelemia ja testaamia, joten ne toimivat varmasti myös kotikeittiöissä.

Herkkuja kaikille
Myllärin mokkapalat
Gluteenittomat pullat
Gluteenittomat vohvelit
Gluteeniton suklaakakku

NÄILLÄ NIKSEILLÄ ONNISTUT GLUTEENITTOMASSA LEIVONNASSA

  • Pienikin määrä gluteenia on keliaakikolle haitallista: käytä puhtaita välineitä, puhdista työtasot tarkoin leivänmurusista ja pidä tavalliset jauhot kaapissa. Varaa gluteenittomille leivonnaisille aina myös omat tarjoiluastiat ja erilliset ottimet.
  • Aloita leipominen hyvissä ajoin ja anna itsellesi aikaa opetella ja tottua gluteenittomaan leivontaan – harjoittelu tekee mestarin!
  • Myllärin pakkauksissa olevat ohjeet on testattu kyseiselle jauhoseokselle – noudata ohjetta tarkasti.
  • Lue ensin koko resepti kokonaisuudessaan (raaka-aineet, ohjeet ja ajat) niin ei tule yllätyksiä lopussa
  • Käytä jauhoja tavallista vähemmän. Uuniin mennessään leivonnaiset saavat olla kosteampia ja löysempiä kuin tavallisesta taikinasta valmistetut leivonnaiset.
  • Jauhoissa on eroja, joten reseptien kanssa kärsivällisyys ja testaaminen on tärkeää. Yleisesti taikina on hyvä, kun se ei tartu sormiin. Sopivan jauhojen määrän oppii kyllä ajan kanssa.
  • Psyllium vai ksantaani? Molemmat antavat rakennetta, mutta karkeasti voi sanoa, että psylliumia käytetään sitkoa vaativiin taikinoihin eli yleisesti hiivataikinaleivontaan ja ksantaania tuomaan rapeutta ja kuohkeutta vaativiin, leivinjauhetta käyttäviin taikinoihin
  • Gluteenittomassa leivonnassa taikinaa kohotetaan yleisesti vain yhden kerran. Tämä poikkeaa tavanomaisesta leivonnasta, jossa yleensä kohotetaan sekä taikina että valmis tuote (sämpylä tai pulla).
    • esimerkkinä Myllärin Gluteeniton Hapanpalaleipäjauho: taikina kohotetaan, sitten leivotaan ja paistetaan, Myllärin Gluteeniton Kaurasämpyläjauho: taikina tehdään, leivotaan heti ja valmiit sämpylät kohotetaan.
  • Leivo pipareista ja kekseistä aina vähän pienempiä, jotta ne pysyvät paremmin koossa.
  • Suosi gluteenittomaan taikinaan tehtyjä piirakoita torttujen ja pasteijoiden sijaan, sillä gluteenittomaan taikinaan on hankala saada lehtevyyttä.
  • Pakasta leivonnaiset, sillä ne eivät säily yhtä pitkään kuin tavalliset leivonnaiset.
  • Myllärin tuotteet sopivat niin keliaakikoille ja gluteenitonta ruokavaliota noudattaville, mutta ovat vallan hyviä ja sopivia myös ihan kaikille! Jos teet kaiken gluteenittomana, ei tarvitse leipoessa erikseen miettiä, mikä on gluteeniton ja mikä tavanomainen. Monesti riittää, että tekee yhden gluteenittoman vaihtoehdon, joka käy kaikille!

Jaa artikkeli

Sinua voisi myös kiinnostaa

Juhlan tuntua vatsassa
Vinkit & niksit 27.05.2025

Juhlan tuntua vatsassa

Kevään ja kesän juhlakausi kolkuttelee ovella ja pöytään pitäisi loihtia kystä kyllin myös gluteenittomille juhlijoille. Jotta kaikille jäisi juhlista hyvä … Lue lisää

Modernin maajussin pelloilla vuorottelevat puhdaskaura ja kukkivat lajikkeet
Tutustu tekijöihin 22.05.2025

Modernin maajussin pelloilla vuorottelevat puhdaskaura ja kukkivat lajikkeet

Kartanon tilalla viimeiset puhdaskauran siemenet kylvettiin 17.5. – Toukokuussa 2025 pitää ajatukset olla yhtä aikaa huomisessa ja vuodessa 2026. Jotta … Lue lisää

Onnea valmistuneille!
Sesongit 19.05.2025

Onnea valmistuneille!

Pitkä ja vaiherikas matka on takana ja nyt on lupa levähtää ja nauttia kovan työn tuloksista. Juhlistakaamme kevään ylioppilaita ja … Lue lisää

Hapanjuurileipoja luottaa Myllärin jauhoihin
Vinkit & niksit 02.04.2025

Hapanjuurileipoja luottaa Myllärin jauhoihin

Mikä vehnäjauho leipään? Millä jauholla saa tuon näköistä leipää? Lue lisää