Myllärin tuotekehittäjän vinkit gluteenittomaan joululeivontaan
Joulun alla kotileipurit huolehtivat siitä, että joulupöydän antimista löytyy tarjottavaa kaikille, myös erikoisruokavaliota noudattaville. Entä jos tänä vuonna kaikki joulupöydän leivonnaiset olisivatkin gluteenittomia?
Joulu on yksi suurimmista leivontasesongeista, jolloin jauhoja pöllytellään myös niissä keittiöissä, joissa ei yleensä leivota. Joulupöytää suunnitellessa yhä useammissa kodeissa on huomioitava erilaiset allergiat ja erikoisruokavaliot, kuten gluteenittomuus.
Moni kotileipuri pitää kuitenkin gluteenitonta leipomista vaikeana – täysin turhaan. Vaikka aikaisemmin gluteenittomia leivontatuotteita oli vaikeaa löytää ja leipominen oli haastavaa, on tilanne nyt toinen. Etenkin, jos käytössä on Myllärin helppokäyttöiset ja helposti käsiteltävät valmiit jauhoseokset.
– Nykypäivän gluteenittomat leivontatuotteet ovat helppokäyttöisiä ja niitä on hyvin saatavilla. Kun muistaa muutaman tärkeän leivontaniksin, gluteenittomat leivonnaiset onnistuvat varmasti ja niillä saadaan erikoisruokavaliota noudattava ystävä tai sukulainen joulupöydässä onnelliseksi, kannustaa Myllärin tuotekehityskonsultti Riina Karimaa.
Yksi gluteenittoman leivonnan haasteista on taikinoiden käsiteltävyys ja leivonnaisten murenevaisuus. Käytännössä haasteet voi välttää käyttämällä taikinassa toivottavaa rakennetta lisäävää psylliumia tai ksantaania, joilla taikinaan saadaan rapeutta, kuohkeutta, sitkoa ja mehevyyttä. Moniin gluteenittomiin jauhoseoksiin niitä on lisätty jo valmiiksi.
– Esimerkiksi Myllärin Gluteeniton Kaurasämpyläjauho ja Hapanleipäaines sisältävät valmiiksi taikinan käsiteltävyyttä helpottavia aineksia, Riina kertoo
Piparista pienempää ja tortun tilalle piirakkaa
Gluteenittomassa leivonnassa on tärkeintä pitää mielessä se, että jauhoja tarvitaan tavallista leipomista vähemmän. Leivonnaiset saavat uuniin mennessään olla kosteampia ja löysempiä kuin tavallisesta taikinasta valmistetut.
– Tapa, jolla jauhoja lisätään, korostuu gluteenittomassa leivonnassa enemmän kuin tavanomaisessa. Jauhoja lisätään pikkuhiljaa ja riittävän jauhomäärän oppii leipoessa, ohjeistaa Riina.
Gluteenittomat piparit syntyvät kätevästi Myllärin Gluteenittomasta Vaaleasta Jauhoseoksesta. Koska gluteenittomasta taikinasta valmistettava piparkakku murtuu tavallista piparia herkemmin, kannattaa pipareista leipoa hieman tavallista pienempiä. Gluteeniton joulutorttutaikina on puolestaan hieman haastavampi tapaus: sen kohdalla kannattaa harkita jonkin toisen jouluisen leivonnaisen tekemistä.
– Torttutaikinaan voi olla aika haastavaa saada lehtevyyttä. Sen sijaan kannattaa kokeilla makeita, vuokaan tehtäviä piirakoita, jotka tehdään gluteenittomalla pohjalla. Joulun ajan makumaailmaa saa piirakoihin esimerkiksi appelsiini- tai luumurahkatäytteellä ja lisäämällä tuttuihin resepteihin joulun ajan mausteita.
– Suolaisten piirakoiden pohjaksi sopii hyvin Myllärin Gluteeniton Pizzajauho, neuvoo Riina.
– Joululimppu valmistuu yhtä lailla gluteenittomista kaurajauhoista ja joulupöydän leipänä maistuvat esimerkiksi siirapilla maustetut gluteenittomat mysli-kaurapalat”, hän vinkkaa.
Noudata reseptin ohjetta ja muista puhtaus
Gluteenittomat leivonnaiset kannattaa pakastaa, sillä ne eivät säily yhtä pitkään kuin tavanomaiset. Pakastaminen helpottaa myös joulukiireitä.
– Jos leipurintaidot huolestuttavat, kannattaa leipominen aloittaa hyvissä ajoin, eikä jättää kaikkea tekemistä aattoaamuun. Näin ehtii opetella myös gluteenittoman leivonnan niksit, Riina sanoo.
– Pakkauksissamme ja verkkosivuillamme olevat gluteenittomat reseptit on tarkkaan mietitty ja niissä olevia ohjeita kannattaa noudattaa huolellisesti. Yleensä gluteeniton taikina kohotetaan vain kerran, mutta kohotuksen hetki vaihtelee. Esimerkiksi Myllärin Gluteenittomasta Kaurasämpyläjauhoista tehty taikina leivotaan heti ja sämpylät kohotetaan pellillä, kun taas Myllärin Gluteenittomasta Hapanleipäjauhosta tehdyn taikinan annetaan kohota ennen leivontaa.
Gluteenittomia herkkuja leivottaessa on tärkeää muistaa, että pienikin määrä gluteenia on keliaakikolle haitallista. Leipoessa on tärkeää käyttää puhtaita välineitä, puhdistaa työtasot tarkkaan leivänmuruista ja pitää tavalliset jauhot kaapissa. Tarjoilussa gluteenittomille leivonnaisille on syytä varata aina omat tarjoiluastiat ja erilliset ottimet.