Hävikkiviikko 11.–17.9.2023

Turhaan tuotettu ruoka on yksi aikamme polttavista puheenaiheista. Se kuormittaa valtavasti ympäristöä, sillä yli viidennes kulutuksemme aiheuttamista ilmastopäästöistä syntyy ruuan tuotannosta. Yksi parhaista keinoista vähentää kotona syntyvää ruokahävikkiä on valmistaa ruokaa kulutuksen mukaan.

On inhimillistä, että tässä ei voi aina onnistua. Silloin on hyvä, jos tähteeksi jääneen ruuan voi jatkojalostaa uudeksi herkuksi. Tähän tarkoitukseen soveltuvat mainiosti kaurapuurorieskat, joihin voit käyttää aamulla syömättä jääneen kaurapuuron lopun.

Tämän helpommaksi ei resepti tule!

Rieskat kaurapuurosta -resepti

Mikä ihmeen ruokahävikki?

Ruokahävikki on alun perin syömäkelpoista ruokaa, joka päätyy syömättä roskikseen tai biojätteeseen. Maailmanlaajuisesti hävikkiin päätyy 30 % kaikesta maailmassa tuotetusta ruuasta. Ongelma syntyy siitä, että roskiin heitetystä ruuasta aiheutuvat päästöt ovat syntyneet ihan turhaan.

Suomessa ruokahävikki aiheuttaa esimerkiksi Itämeren rehevöitymistä. Täällä roskiin päätyy ruuasta koko elintarvikeketjun aikana 10–15 %, mikä on vuodessa yli 400 miljoonaa kiloa!

Hävikkiviikko
Stop hävikki
Hävikki pois roskiksesta

Hävikki käy kukkarolle

Ruokahävikkiä syntyy eniten kotona, kun valmistamme ylimääräistä ruokaa tai jätämme ruokaa syystä tai toisesta syömättä. Pois heitetty ruoka on suoraan pois kukkarosta, kun se suun sijaan päätyy roskikseen.

  • Suomessa ruokahävikkiä syntyy vuosittain 20–25 kiloa/henkilö
  • Hävikin arvo on vuosittain n. 100 €/henkilö!

Miten hävikkiä voi vähentää?

Onneksi ruokahävikin syntymiseen voi vaikuttaa tosi paljon itse:

  • tee ruokalista ja suunnittele ruokaostokset huolella
  • vältä heräteostoksia
  • tutki ruokakaappien sisältö säännöllisesti ja hyödynnä kotoa jo löytyvät raaka-aineet tehokkaasti
  • pakasta ylimääräinen ruoka (muista myös syödä pakasteet)
  • jatkojalosta nahistuneet kasvikset ja hedelmät keitoiksi tai smoothieiksi
  • tarkista pakkausmerkinnät ja huolehdi, että tuotteet tulee käytettyä ajoissa
  • säilytä ruuat oikein
  • sijoita ensin pilaantuvat näkyvälle paikalle, jotta ne tulee syötyä ajoissa
  • älä avaa uutta pakkausta ennen kuin vanha on syöty
  • tee tähteistä uusia herkkuja
  • kuivahtaneen leivän voi jauhaa korppujauhoksi tai syödä krutonkeina (paloittele, pyöräytä pannulla öljyssä, mausta ja nauti!)

Miten tulkita parasta ennen -päiväyksiä?

Tiesithän, ettei ruokaa tarvitse heittää roskikseen heti, kun sen parasta ennen -päivämäärä on ylittynyt. Useimmiten ruoka on vielä ihan syötävää, koska päivämäärän tarkoituksena on kertoa tuotteen vähimmäissäilyvyysaika. Esimerkiksi jauhot, pastat ja puurot ovat monesti käyttökelpoisia vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Syömäkelpoisuuden arvioinnissa kannattaa luottaa omiin aisteihin. Jos tuote tuoksuu ja maistuu hyvältä, sen voi vielä syödä varsin hyvin.

Helposti pilaantuvissa tuotteissa, kuten lihassa, kalassa ja kanassa, käytetään viimeinen käyttöpäivä -merkintää. Se tarkoittaa, että valmistajan vastuu kyseisen tuotteen käyttökelpoisuudesta päättyy tuohon päivään. Tällaisia tuotteita ei kannata syödä enää viimeisen käyttöpäivän jälkeen.

Hävikkireseptejä

Munakoiso-kaurabowl

Jäikö kauraa yli?

Reseptihaku
Hävikki pois roskiksesta

Jaa artikkeli

Sinua voisi myös kiinnostaa

Syksyn satoa gluteenittomasti Mylläriltä
Kampanjat 03.09.2024

Syksyn satoa gluteenittomasti Mylläriltä

Kaura on ainoa suomalainen vilja, joka soveltuu gluteenittomaan ruokavalioon. Lisäksi kaura alentaa kolesterolia, laskee verensokeria ja parantaa vatsan toimintaa. Lue lisää

Me liputamme suomalaisen ruoan puolesta
Kampanjat 27.08.2024

Me liputamme suomalaisen ruoan puolesta

Hyvää Suomesta -merkki! Etsi se paketista ennen ostopäätöstä. Myllärin-tuotteissa tuo merkki on tae siitä, että raaka-aine on omasta maasta, suomalaiselta … Lue lisää

Alkuvoimaa aamupalasta
Kampanjat 15.08.2024

Alkuvoimaa aamupalasta

Maailman onnellisin kansa saa energiansa aamupalasta. Puuroa, sämpylöitä, mysliä, granolaa, muroja – mikä tahansa omia makunystyröitä hiveleekään – paras aamupala … Lue lisää