Hävikkiviikko 11.–17.9.2023

Turhaan tuotettu ruoka on yksi aikamme polttavista puheenaiheista. Se kuormittaa valtavasti ympäristöä, sillä yli viidennes kulutuksemme aiheuttamista ilmastopäästöistä syntyy ruuan tuotannosta. Yksi parhaista keinoista vähentää kotona syntyvää ruokahävikkiä on valmistaa ruokaa kulutuksen mukaan.

On inhimillistä, että tässä ei voi aina onnistua. Silloin on hyvä, jos tähteeksi jääneen ruuan voi jatkojalostaa uudeksi herkuksi. Tähän tarkoitukseen soveltuvat mainiosti kaurapuurorieskat, joihin voit käyttää aamulla syömättä jääneen kaurapuuron lopun.

Tämän helpommaksi ei resepti tule!

Mikä ihmeen ruokahävikki?

Ruokahävikki on alun perin syömäkelpoista ruokaa, joka päätyy syömättä roskikseen tai biojätteeseen. Maailmanlaajuisesti hävikkiin päätyy 30 % kaikesta maailmassa tuotetusta ruuasta. Ongelma syntyy siitä, että roskiin heitetystä ruuasta aiheutuvat päästöt ovat syntyneet ihan turhaan.

Suomessa ruokahävikki aiheuttaa esimerkiksi Itämeren rehevöitymistä. Täällä roskiin päätyy ruuasta koko elintarvikeketjun aikana 10–15 %, mikä on vuodessa yli 400 miljoonaa kiloa!

Hävikki käy kukkarolle

Ruokahävikkiä syntyy eniten kotona, kun valmistamme ylimääräistä ruokaa tai jätämme ruokaa syystä tai toisesta syömättä. Pois heitetty ruoka on suoraan pois kukkarosta, kun se suun sijaan päätyy roskikseen.

 • Suomessa ruokahävikkiä syntyy vuosittain 20–25 kiloa/henkilö
 • Hävikin arvo on vuosittain n. 100 €/henkilö!

Miten hävikkiä voi vähentää?

Onneksi ruokahävikin syntymiseen voi vaikuttaa tosi paljon itse:

 • tee ruokalista ja suunnittele ruokaostokset huolella
 • vältä heräteostoksia
 • tutki ruokakaappien sisältö säännöllisesti ja hyödynnä
  kotoa jo löytyvät raaka-aineet tehokkaasti
 • pakasta ylimääräinen ruoka (muista myös syödä pakasteet)
 • jatkojalosta nahistuneet kasvikset ja hedelmät keitoiksi tai smoothieiksi
 • tarkista pakkausmerkinnät ja huolehdi, että tuotteet tulee käytettyä ajoissa
 • säilytä ruuat oikein
 • sijoita ensin pilaantuvat näkyvälle paikalle, jotta ne tulee syötyä ajoissa
 • älä avaa uutta pakkausta ennen kuin vanha on syöty
 • tee tähteistä uusia herkkuja
 • kuivahtaneen leivän voi jauhaa korppujauhoksi tai syödä krutonkeina (paloittele, pyöräytä pannulla öljyssä, mausta ja nauti!)

Miten tulkita parasta ennen -päiväyksiä?

Tiesithän, ettei ruokaa tarvitse heittää roskikseen heti, kun sen parasta ennen -päivämäärä on ylittynyt. Useimmiten ruoka on vielä ihan syötävää, koska päivämäärän tarkoituksena on kertoa tuotteen vähimmäissäilyvyysaika. Esimerkiksi jauhot, pastat ja puurot ovat monesti käyttökelpoisia vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Syömäkelpoisuuden arvioinnissa kannattaa luottaa omiin aisteihin. Jos tuote tuoksuu ja maistuu hyvältä, sen voi vielä syödä varsin hyvin.

Helposti pilaantuvissa tuotteissa, kuten lihassa, kalassa ja kanassa, käytetään viimeinen käyttöpäivä -merkintää. Se tarkoittaa, että valmistajan vastuu kyseisen tuotteen käyttökelpoisuudesta päättyy tuohon päivään. Tällaisia tuotteita ei kannata syödä enää viimeisen käyttöpäivän jälkeen.

Hävikkireseptejä

Myllärin uutiskirje

Liitämme mielellämme sähköpostiosoitteesi postituslistallemme. Myllärin uutiskirje ilmestyy n. 4-6 kertaa vuodessa. Valitse alta haluatko yleisen uutiskirjeen vai gluteenittomiin tuotteisiin keskittyvän uutiskirjeen. Muistathan ruksata myös suostumuksen.Voita kuukauden aamupalat!

Osallistut kilpailuun tällä lomakkeella.

Katso kilpailun säännöt

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Voita kuukauden aamupalat!

Osallistut kilpailuun tällä lomakkeella.

Katso kilpailun säännöt

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.