Vehnäjauho 2.0:n takana viisi suomalaista vastuullisuusviljelijää

Helsingin Myllyn vastuullisuusviljelyohjelma tuottaa kuluttajien toivomaa uutta suomalaiseen ruokapöytään, kun Vehnäjauho 2.0 saapuu kauppoihin helmikuussa 2025. Sopimusviljelijä Elina Valkeinen: Miksi Vehnäjauho 2.0 on parempi valinta kuin ”perinteinen” vehnäjauho? – Ihan jo ympäristösyistä. Välkympi vehnänviljely tukee luonnon monimuotoisuutta, vähentää vesistökuormitusta ja sitoo hiiltä maaperään, kertoo Elimäellä Vehnä 2.0:aa viljelevä Valkeinen.

Tiedote. Julkaistu: 29.1.2025
Helsingin Mylly Oy

Helsingin Mylly starttasi vastuullisuusviljelyohjelman yhdessä gluteenittoman kauran viljelijöiden kanssa jo vuonna 2022. Seuraava steppi oli Kaura 2.0 vuonna 2023, kun Mikko Mäki-Latvala Ilmajoelta teki sopimuksen Helsingin Myllyn kanssa. Kysynnän kasvun myötä vuonna 2024 Kaura 2.0 -viljelijäksi pyydettiin Kari Alasaari Lapulta. Keväällä 2024 käteltiin sopimukset Vehnä 2.0:sta Kari Alasaaren, Toni Lindqvistin (Myrskylä), Jussi Myyrinmaan (Nurmijärvi), Mikko Peuranpään (Tuusula) ja Elina Valkeisen kanssa.

– Vehnän hankinnan näkökulmastakin tämä on meille iso uudistus. Nyt meillä on sopimus viiden vastuullisesti vehnää viljelevän ammattilaisen kanssa, kun tavanomainen vehnä on pääosin hankittu välitysliikkeen kautta, kertoo Helsingin Mylly viljan ostopäällikkö, maanviljelijä Pekka Kultti.

Jatkossa Myllärin valikoimissa on tarjolla vain luomu- ja 2.0-viljeltyä vehnäjauhoa.

 ”Paikallisiin olosuhteisiin tehty ohjelma, jossa käytetään maalaisjärkeä”

90-vuotiaalla suomalaisella perheyrityksellä, Helsingin Myllyllä on tällä hetkellä sopimus yli 130 viljelijän kanssa. Kun Pekka Kultti pyysi vuonna 2021 Kari Alasaarta konsultiksi vastuullisuusviljelyohjelmaan, Kari vastasi kyllä. Olihan ohjelman keskiössä viljelijä.

– Jo Kaura 2.0 pilotointi osoitti, että toimenpiteet ovat oikeat, kun tavoitteena on viljelijää, maatilaa ja luontoa arvostaen tuottaa mahdollisimman tasalaatuista ja hyvää satoa, toteaa Alasaari.

Keväällä 2024 Elina Valkeinen sai viljelijäkollega Toni Lindqvistiltä vinkin Helsingin Myllyn Vehnä 2.0 -hankkeesta. – Toni totesi, että meillähän on tuohon jo valmis porukka. Homma käynnistyikin nopeasti, sillä vastuuviljelyn perusteita olimme jo noudattaneet ja valmistautuminen uuteen kasvukauteen oli juuri ajankohtaista, kertoo Valkeinen.

2.0-viljelyssä maaperä ja satokasvi saavat parasta mahdollista huolenpitoa osaavien sopimusviljelijöiden pelloilla. Kukkiviin kasveihin perustuva viljelykierto, täsmälannoitus ja oikea-aikaiset muokkaukset minimoivat ympäristökuorman ja tukevat luonnon monimuotoisuutta.

– Helsingin Myllyllä vastuullisuus ei ole vain puhetta. Välkympi viljely 2.0 on meidännäköinen ja käytännönläheinen ohjelma, joka yhdistää teknologian ja resurssiviisauden, kertoo Kultti.

– Tykkään Helsingin Myllyn vastuullisuusohjelmasta, joka on tehty suomalaisiin, paikallisiin olosuhteisiin. Myllärillä tunnetaan suomalaiset viljelytekniikat ja käytetään maalaisjärkeä, kiittelee Valkeinen.

– On hienoa, kun voi tehdä yhteistyötä kumppanin kanssa, jolla on samat arvot kuin itsellä. Meillä synkkaa, myöntää Alasaari.

40 % toivoo tietoa ympäristöystävällisten valintojen tekemiseen ruokaostoksilla

Suomi Syö 2024 -tutkimuksen* mukaan yli 40 % suomalaisista on muuttanut ruokavalintojaan ympäristösyistä. 40 % toivoo enemmän tietoa ympäristöystävällisempien valintojen tekemiseen ruokaostoksilla – alle 35-vuotiaista naisista jopa 57 %.

– Tavoitteellinen viljely on sekä ympäristöystävällistä, tehokasta että taloudellista. Satotavoitteista tinkimättä meillä maanviljelijöillä on erinomainen mahdollisuus osallistua luonnon monimuotoisuuden tukemiseen, ympäristönsuojeluun ja ilmastonmuutoksen hillintään, muistuttaa Elina Valkeinen. – Maaperä on maailman toiseksi suurin hiilivarasto, ja hyväkuntoinen maaperä varastoi hiiltä ilmakehästä merkittäviä määriä.

Kuluttajien toivomaa tietoa ympäristöystävällisempien valintojen pohjaksi on nyt tarjolla mm. Myllärin Kaurahiutale 2.0 ja Vehnäjauho 2.0 -tuotepakkauksissa sekä myllarin.fi-sivustolla.

Kari Alasaari toivoo, että ”välkymmin viljelty” aukeaisi suomalaisille kuluttajille.

– Viljelytavoissa on eroja. Haluan erottua positiivisesti ja haastaa itseäni parempaan. Minulla on vastuu tekemisistäni: päätökseni ja toimenpiteeni vaikuttavat Kaura 2.0 ja Vehnä 2.0 -satoihin, mutta myös tilan ympäristöön.

*Suomi Syö, Taloustutkimus 8/2024 (Nettikysely yli 6000:lle 16–79-vuotiaalle suomalaisille.)

**********

Vastuullinen 2.0-viljely – parempi maaperälle ja ympäristölle

Helsingin Myllyn 2.0-viljelyohjelma yhdistää ympäristöystävällisyyden ja resurssitehokkuuden edistääkseen kestävää maataloutta. Ohjelmassa käytetään tarkennettua lannoitusta, kukkivia kasveja viljelykierrossa ja pölyttäjäystävällistä kasvinsuojelua. Nämä menetelmät parantavat maaperän kasvukuntoa, vähentävät vesistökuormitusta ja tukevat luonnon monimuotoisuutta. Tuloksena syntyvät laadukkaat Myllärin 2.0-tuotteet – Myllärin Kaurahiutale 2.0 ja Myllärin Vehnäjauho 2.0 – jotka ovat hyväksi niin kuluttajille, viljelijöille, pölyttäjille kuin ympäristöllekin. 

Lisätietoa Helsingin Myllyn verkkosivuilta: 

Elina Valkeinen: "Vehnä 2.0 viljellessä suojelen luontoa"

Kari Alasaari: "Vastaan viljelemästäni kaurasta kuluttajalle asti"

Lisätietoa Välkymmästä viljelystä

Kuvat

Viljelijöiden ja tuotteiden kuvia voi ladata Gredi-kuvapankistamme

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Milla Rämö
Helsingin Mylly Oy, viestintäpäällikkö
p. 040 705 6506
milla.ramo@helsinginmylly.fi

Helsingin Mylly on 90-vuotias suomalainen perheyritys, joka ruokkii onnellisuutta ja tekee hyviä tekoja etupeltoon. Valmistamme vastuullisia ja laadukkaita viljatuotteita kuluttajille, ammattilaisille ja elintarviketeollisuudelle niin kotimaahan kuin vientiinkin. Laajasta Myllärin-tuoteperheestä löytyy vaihtoehtoja päivän kaikkiin ruokahetkiin, myös luomuna ja gluteenittomana. Myllärin-tuotteet valmistetaan tehtaillamme Järvenpäässä, Närpiössä ja Vaasassa.

www.myllarin.fi

Jaa artikkeli

Sinua voisi myös kiinnostaa

Helsingin Mylly ja Iivo Niskanen aloittavat yhteistyön
Tiedote 30.09.2024

Helsingin Mylly ja Iivo Niskanen aloittavat yhteistyön

Myllärin-tuotteita valmistava Helsingin Mylly Oy on solminut monivuotisen yhteistyösopimuksen huippuhiihtäjä Iivo Niskasen kanssa. Yhteistyön tuloksena syntyneet terveelliset ja ravitsevat tuotteet … Lue lisää

Myllärin uutuudet: Vartissa kuitua ja makua ruokapöytään
Tiedote 06.06.2024

Myllärin uutuudet: Vartissa kuitua ja makua ruokapöytään

Helsingin Myllyn ateria-ainesten tuoteperhe kasvaa kesäkuussa Myllärin Pyöreäjyväisellä Vehnällä. Jo aiemmin markkinoilla ollut Myllärin Pitkäjyväinen Kaura valmistetaan jatkossa gluteenittomasta kaurasta, … Lue lisää

Helsingin Myllyn kaurankuoret hyötykäyttöön Yaran kierrätyslannoitteissa
Tiedote 15.02.2024

Helsingin Myllyn kaurankuoret hyötykäyttöön Yaran kierrätyslannoitteissa

Yara ja Helsingin Mylly ovat sopineet Helsingin Myllyn kaurankuorijauhon toimittamisesta Yaran kierrätyslannoitteiden raaka-aineeksi. Lue lisää

Juhlavuoden uutuuksia Mylläriltä
Tiedote 07.02.2024

Juhlavuoden uutuuksia Mylläriltä

90-vuotta täyttävä suomalainen perheyritys päivitti suomalaisten rakastaman Myllärin-brändin ja lanseeraa juhlavuotensa kunniaksi uusia tuotteita niin leipureille kuin puuron syöjillekin. Uutuuksista … Lue lisää