Vehnäjauho 2.0:n takana viisi suomalaista vastuullisuusviljelijää
Helsingin Myllyn vastuullisuusviljelyohjelma tuottaa kuluttajien toivomaa uutta suomalaiseen ruokapöytään, kun Vehnäjauho 2.0 saapuu kauppoihin helmikuussa 2025. Sopimusviljelijä Elina Valkeinen: Miksi Vehnäjauho 2.0 on parempi valinta kuin ”perinteinen” vehnäjauho?
– Ihan jo ympäristösyistä. Välkympi vehnänviljely tukee luonnon monimuotoisuutta, vähentää vesistökuormitusta ja sitoo hiiltä maaperään, kertoo Elimäellä Vehnä 2.0:aa viljelevä Valkeinen.
Helsingin Mylly starttasi vastuullisuusviljelyohjelman yhdessä gluteenittoman kauran viljelijöiden kanssa jo vuonna 2022. Seuraava steppi oli Kaura 2.0 vuonna 2023, kun Mikko Mäki-Latvala Ilmajoelta teki sopimuksen Helsingin Myllyn kanssa. Kysynnän kasvun myötä vuonna 2024 Kaura 2.0 -viljelijäksi pyydettiin Kari Alasaari Lapulta. Keväällä 2024 käteltiin sopimukset Vehnä 2.0:sta Kari Alasaaren, Toni Lindqvistin (Myrskylä), Jussi Myyrinmaan (Nurmijärvi), Mikko Peuranpään (Tuusula) ja Elina Valkeisen kanssa.
– Vehnän hankinnan näkökulmastakin tämä on meille iso uudistus. Nyt meillä on sopimus viiden vastuullisesti vehnää viljelevän ammattilaisen kanssa, kun tavanomainen vehnä on pääosin hankittu välitysliikkeen kautta, kertoo Helsingin Mylly viljan ostopäällikkö, maanviljelijä Pekka Kultti.
Jatkossa Myllärin valikoimissa on tarjolla vain luomu- ja 2.0-viljeltyä vehnäjauhoa.
”Paikallisiin olosuhteisiin tehty ohjelma, jossa käytetään maalaisjärkeä”
90-vuotiaalla suomalaisella perheyrityksellä, Helsingin Myllyllä on tällä hetkellä sopimus yli 130 viljelijän kanssa. Kun Pekka Kultti pyysi vuonna 2021 Kari Alasaarta konsultiksi vastuullisuusviljelyohjelmaan, Kari vastasi kyllä. Olihan ohjelman keskiössä viljelijä.
– Jo Kaura 2.0 pilotointi osoitti, että toimenpiteet ovat oikeat, kun tavoitteena on viljelijää, maatilaa ja luontoa arvostaen tuottaa mahdollisimman tasalaatuista ja hyvää satoa, toteaa Alasaari.
Keväällä 2024 Elina Valkeinen sai viljelijäkollega Toni Lindqvistiltä vinkin Helsingin Myllyn Vehnä 2.0 -hankkeesta. – Toni totesi, että meillähän on tuohon jo valmis porukka. Homma käynnistyikin nopeasti, sillä vastuuviljelyn perusteita olimme jo noudattaneet ja valmistautuminen uuteen kasvukauteen oli juuri ajankohtaista, kertoo Valkeinen.
2.0-viljelyssä maaperä ja satokasvi saavat parasta mahdollista huolenpitoa osaavien sopimusviljelijöiden pelloilla. Kukkiviin kasveihin perustuva viljelykierto, täsmälannoitus ja oikea-aikaiset muokkaukset minimoivat ympäristökuorman ja tukevat luonnon monimuotoisuutta.
– Helsingin Myllyllä vastuullisuus ei ole vain puhetta. Välkympi viljely 2.0 on meidännäköinen ja käytännönläheinen ohjelma, joka yhdistää teknologian ja resurssiviisauden, kertoo Kultti.
– Tykkään Helsingin Myllyn vastuullisuusohjelmasta, joka on tehty suomalaisiin, paikallisiin olosuhteisiin. Myllärillä tunnetaan suomalaiset viljelytekniikat ja käytetään maalaisjärkeä, kiittelee Valkeinen.
– On hienoa, kun voi tehdä yhteistyötä kumppanin kanssa, jolla on samat arvot kuin itsellä. Meillä synkkaa, myöntää Alasaari.
40 % toivoo tietoa ympäristöystävällisten valintojen tekemiseen ruokaostoksilla
Suomi Syö 2024 -tutkimuksen* mukaan yli 40 % suomalaisista on muuttanut ruokavalintojaan ympäristösyistä. 40 % toivoo enemmän tietoa ympäristöystävällisempien valintojen tekemiseen ruokaostoksilla – alle 35-vuotiaista naisista jopa 57 %.
– Tavoitteellinen viljely on sekä ympäristöystävällistä, tehokasta että taloudellista. Satotavoitteista tinkimättä meillä maanviljelijöillä on erinomainen mahdollisuus osallistua luonnon monimuotoisuuden tukemiseen, ympäristönsuojeluun ja ilmastonmuutoksen hillintään, muistuttaa Elina Valkeinen.
– Maaperä on maailman toiseksi suurin hiilivarasto, ja hyväkuntoinen maaperä varastoi hiiltä ilmakehästä merkittäviä määriä.
Kuluttajien toivomaa tietoa ympäristöystävällisempien valintojen pohjaksi on nyt tarjolla mm. Myllärin Kaurahiutale 2.0 ja Vehnäjauho 2.0 -tuotepakkauksissa sekä myllarin.fi-sivustolla.
Kari Alasaari toivoo, että ”välkymmin viljelty” aukeaisi suomalaisille kuluttajille.
– Viljelytavoissa on eroja. Haluan erottua positiivisesti ja haastaa itseäni parempaan. Minulla on vastuu tekemisistäni: päätökseni ja toimenpiteeni vaikuttavat Kaura 2.0 ja Vehnä 2.0 -satoihin, mutta myös tilan ympäristöön.
*Suomi Syö, Taloustutkimus 8/2024 (Nettikysely yli 6000:lle 16–79-vuotiaalle suomalaisille.)
Lue lisää Välkymmästä viljelystä
”Vehnä 2.0:aa viljellessä suojelen luontoa”
Miksi valita Vehnäjauho 2.0? – Ihan jo ympäristösyistä. Välkympi vehnänviljely tukee luonnon monimuotoisuutta, vähentää vesistökuormitusta ja sitoo hiiltä maaperään, kertoo … Lue lisää
Kari Alasaari: ”Vastaan viljelemästäni kaurasta kuluttajalle asti”
– Piirun verran parempaa. Se mitä tehdään, tehdään kunnolla. Teot puhuvat ja sanojen takana pysytään. Olen utelias kaikelle uudelle, haluan … Lue lisää
Ensimmäinen Kaura 2.0 sato on kaupoissa ja toinen kylvetty
Kevät on edennyt rytinällä, vaikka melkoinen takatalvi yllättikin kevättöihin rientäneet. Kuulostelimme, miten Kaura 2.0:n kylvöt etenevät Mäki-Latvalan tilalla. Ensin näytti, … Lue lisää
Ilmastoystävällisempi Kaura 2.0 tulee yhdeltä tilalta
Helsingin Mylly on suomalainen perheyritys, joka tekee hyviä tekoja etupeltoon. 90-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi yritys lanseerasi Kaurahiutale 2.0:n, joka on viljelty maaperää … Lue lisää