Sopimusviljelijämme kisaa Euroopan parhaan luomuviljelijän tittelistä

Luomuviljelijä Tommi Hasu on ensimmäinen suomalainen, joka kisaa kolmen finalistin joukossa arvostetusta EU-luomupalkinnosta. Hän on mukana Paras luomuviljelijä -sarjassa. Tommi Hasu on viljellyt gluteenitonta luomukauraa Helsingin Myllylle jo vuosia. Hänen osaamistaan alalla arvostetaan niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.

Luomuviljelijä Tommi Hasu

LuomuMattisen tilaa Kouvolan Oravalassa pyörittävä Hasu viljelee gluteenitonta luomukauraa, -hernettä ja -rypsiä sekä pitää luomuemolehmiä. Hän on vienyt omassa työssään luomua ja kestävää maataloutta esimerkillisesti eteenpäin. Vuoden 2023 luomuyrityksenäkin palkitulla tilalla erityishuomio kohdistetaan maan kasvukuntoon ja peltojen hiilen sidontaan.

Tommi aloitti oman viljelijäuransa sukupolvenvaihdoksen myötä ja jatkoi isänsä vuonna 1996 aloittamaa luomutuotantoa. Kun Helsingin Mylly kymmenen vuotta sitten ehdotti siirtymistä gluteenittoman luomukauran viljelyyn, Tommi otti haasteen vastaan mielellään. 

Mylly ei ole kasvoton ostaja vaan pikemminkin yhteistyökumppani

Tommi kuvailee Helsingin Myllyä aidoksi yhteistyökumppaniksi, joka tarjoaa neuvoja ja tietoja viljelyyn liittyvissä kysymyksissä ja tukee viljelijöitä jokapäiväisessä työssä. "Yhteistyömme on pitkäjänteistä ja molemminpuolista ja se on vaikuttanut paljon omaan työhöni viljelijänä", Tommi toteaa. Hän mainitsee erityisesti aktiivisen vuoropuhelun Helsingin Myllyn viljelyasiantuntijan ja viljan ostaja Pekka Kultin kanssa.

"Myllyltä tulee käytännönläheisiä neuvoja, tietoa viljelykäytännöistä ja satomääristä sekä markkinatilanteesta. Saan toiveita lajikkeista ja viljelymääristä sekä laatuvaatimuksista. Keskustelemme yhdessä siitä, miten voimme tuottaa määrällisesti ja laadullisesti parasta mahdollista kauraa", hän kertoo. 

Helsingin Myllyn sitoutuminen kestävään kehitykseen ja laatuun on Tommille tärkeää. "En yritä priimaa turhaan, vaan sille on joku syy. Minua motivoi, kun saan tuottaa erikoistuotetta eli gluteenitonta luomukauraa, jota ei globaalisti ole paljon saatavilla. 

Merkittävä tunnustus suomalaiselle maataloudelle

Tommi on ehdolla EU-luomupalkinnon saajaksi, ja hän kokee tämän merkittävänä tunnustuksena suomalaiselle maataloudelle. "On hienoa, että suomalainen maatalous huomioidaan näin korkealle tasolle. Meillä on maailman parasta gluteenitonta kauraa, ja se on jäljitettävyydeltään huippuluokkaa", Tommi kertoo ylpeänä. Hän näkee, että luomuviljelyssä on valtavasti potentiaalia ja on tärkeää, että myös tulevaisuudessa kuluttajat arvostavat laadukasta ja kestävällä tavalla tuotettua ruokaa.

Luomuviljelijänä ilmastonmuutoksen keskellä

Ilmastonmuutos on tuonut viljelyyn uusia haasteita, kuten sään ääri-ilmiöitä. ”Uskon, että keinot sen hallitsemiseen kehittyvät jatkuvasti. Näen myös, että luomuviljelyssä on tulevaisuutta, kunhan kuluttajat ja teollisuus pysyvät mukana pitkäjänteisesti”.

Vaikka luomusadot ovat usein pienempiä, Tommi on pitkäjänteisellä työllä saavuttanut hyviä satoja. Uran varrella osaaminen on kasvanut. Siihen on vaikuttanut keskittyminen omaan työhön, ulkopuolisen osaamisen käyttö ja syy-seuraussuhteiden sparrailu eri asiantuntijoiden ja muiden viljelijöiden kanssa. 

Luomuviljely ei ole rakettitiedettä, mutta keskittymistä olennaiseen se vaatii. Luomusertifikaatin tiukkojen ja vaativien ehtojen täyttäminen edellyttää huolellisuutta ja vuosittaisia auditointeja tilalla. 

Kiitos kuluttajille

Tommi haluaa kiittää niitä kuluttajia, jotka valitsevat suomalaisia luomutuotteita. "Kuluttajat ovat meidän palkanmaksajiamme, ja olen kiitollinen siitä, että he arvostavat laatua, eivätkä mene halvan bulkin perässä", hän toteaa. Hänen mielestään laadukas ja turvallinen ruoka ei ole itsestäänselvyys, ja suomalainen gluteeniton kaura on maailman huippua. "Kun ostat suomalaisia elintarvikkeita, voit luottaa siihen, että ne ovat laadukkaita ja valvottuja", hän muistuttaa.

Tommi Hasun ura luomuviljelijänä on esimerkki pitkäjänteisestä työstä ja sitoutumisesta kestävään kehitykseen. Hänen yhteistyönsä Helsingin Myllyn kanssa on tuottanut erinomaista tulosta, ja tulevaisuus näyttää valoisalta niin Tommille kuin suomalaiselle luomuviljelylle.

Voittaja julkaistaan EU:n luomutuotannon päivänä 23.9.2024. 


 

Jaa artikkeli

Sinua voisi myös kiinnostaa

Aloitamme yhteistyön huippuhiihtäjä Iivo Niskasen kanssa
Uutiset 01.10.2024

Aloitamme yhteistyön huippuhiihtäjä Iivo Niskasen kanssa

Myllärin-tuotteita valmistava Helsingin Mylly Oy on solminut monivuotisen yhteistyösopimuksen huippuhiihtäjä Iivo Niskasen kanssa. Yhteistyön tuloksena syntyneet terveelliset ja ravitsevat tuotteet … Lue lisää

”Suuri jyväkoko maistuu Kaura 2.0:ssa”
Uutiset 24.09.2024

”Suuri jyväkoko maistuu Kaura 2.0:ssa”

Välkymmin viljellyn Kaura 2.0:n sato on tänä vuonna huippulaatua. – Muun muassa lajikevalinta, viljelykierto ja täsmälannoitus konkretisoituivat puintivaiheessa, kertoo sopimusviljelijä … Lue lisää

Uutuuksia granolahyllyyn ja gluteenittomaan leivontaan
Uutiset 09.08.2024

Uutuuksia granolahyllyyn ja gluteenittomaan leivontaan

90-vuotias perheyrityksemme juhlistaa pitkää taivaltaan uudistamalla brändiään ja pakkausilmettään! Myllärin uudet pakkaukset tuovat mukanaan iloa, väriä ja ripauksen pilkettä silmäkulmaan. Lue lisää

Myllärin pakkausilmeen uudistus jatkuu
Uutiset 03.07.2024

Myllärin pakkausilmeen uudistus jatkuu

Uuden brändi-ilmeemme mukaisia pakkauksia alkaa näkyä kaupoissa yhä enemmän. Lue lisää