Lähellä viljelty ja jalostettu kaura jättää vain pienen jäljen

Terveyttä edistävien vaikutustensa ansiosta kotimainen kaura on suomalaisten suosikki. Kaura on myös ympäristötietoisen kuluttajan valinta. Onhan lähikauran hiilijalanjälki varsin pieni moniin muihin vastaaviin elintarvikkeisiin verrattuna.

Luonnonvarakeskus (LUKE) on vuonna 2020 laskenut Myllärin kauratuotteiden elinkaarikohtaisen hiilijalanjäljen, aina pellolta kaupan hyllylle saakka. Laskelmien mukaan tavallisten kaurahiutaleiden ilmastovaikutus on noin 1,2 ja luomukaurahiutaleen noin 1,9 hiilidioksidiekvivalenttia* (CO2-ekv) per kilogramma.

Myllärin-kauratuotteiden hiilijalanjälki on tavallistakin pienempi muun muassa siksi, että myllyissämme käytetään vihreää sähköä. Sen lisäksi tuotamme tarvitsemamme lämpöenergian omassa biovoimalassamme kaurankuorijätettä polttamalla, kertoo Helsingin Myllyn toimitusjohtaja Niklas Kumlin.

Helsingin Myllyn tuotantoprosessin hiilijalanjälki on kompensoitu hiilineutraaliksi vuodesta 2019 alkaen. – Tulevaisuuden tavoitteenamme on, että kaupan hyllyillä tullaan näkemään täysin ilmastoneutraaleja Myllärin-tuotteita, paljastaa Kumlin.

Lähikaura
Lähikaura tuotanto
Lähikaura Niklas Kumlin

Pieni jalostuksen jälki vieläkin pienemmäksi

Valtaosa eli noin 90–98 prosenttia kauran hiilijalanjäljestä syntyy alkutuotannossa. Kuljetuksen osuus on noin 1,5 prosenttia ja prosessoinnin osuus alle prosentin kokonaisilmastovaikutuksesta.

Koska Helsingin Myllyllä kauran prosessointi tapahtuu uusiutuvalla eli vähäpäästöisellä energialla, on sen osuus hiilijalanjäljestä erittäin pieni. Hiilijalanjälkeen vaikuttavat luonnollisesti myös tuotteen pakkauskoko ja -muoto sekä kuljetusmatkojen pituudet.

Kauratuotteista saadaan hiilineutraaleja kompensoimalla koko elinkaarikohtainen hiilijalanjälki. Aiheutettu ilmastovaikutus hyvitetään esimerkiksi uusia hiilinieluja istuttamalla.

– Haluamme omalta osaltamme varmistaa ruoantuotannon tulevaisuuden ja vähentää oman toimintamme ympäristölle aiheuttamaa rasitusta, sanoo Kumlin.

Avainasemassa ilmastoviisaat sopimusviljelijät

Helsingin Myllyn koko toiminta perustuu kasvipohjaisen, kestävää maataloutta tukevan ruoan tuotantoon. – Tulevaisuuden ruokapöydissä nähdään yhä enemmän kasvipohjaista ruokaa, uskoo Kumlin.

Helsingin Myllyn sopimusviljelijät ovat keskeisessä roolissa ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä suurin osa kauratuotteiden hiilijalanjäljestä syntyy alkutuotannosta. Viljelijät voivat torjua ilmastonmuutosta ilmastoviisaalla ja kestävällä viljelyllä, jossa huolehditaan riittävästä viljelykierrosta ja ympärivuotisesta kasvipeitteisyydestä.

Viljelykierto varmistaa maaperän ravinteikkuuden ja kasvipeitteisyys maaperän muhevuuden. Kasvit kasvavat terveinä ja vahvoina hyvässä maassa sekä kestävät paremmin vaihtelevat säät ja säiden ääri-ilmiöt. Kasvipeitteiset pellot toimivat myös hiilinieluina.

– Haluamme tukea viljelijöitä, jotta viljapohjaisen ruoan tuotanto kehittyy yhä ilmastoystävällisemmäksi ja kestäväksi, kertoo Kumlin Helsingin Myllyn tavoitteista ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Tutustu Myllärin tuotteisiin Katso reseptivinkkejä

*Hiilidioksidiekvivalentti (lyhenne CO2-ekv. tai CO2e) on ilmastotieteessä käytetty suure, joka kuvaa ihmisen tuottamien kasvihuonekaasujen ilmastovaikutusta. Ilmastovaikutuksella tarkoitetaankasvihuonekaasujen yhteenlaskettua globaalia ilmastoa lämmittävää vaikutusta (GWP).

Lapsi syö

Jaa artikkeli

Sinua voisi myös kiinnostaa

Ensimmäinen Kaura 2.0 sato on kaupoissa ja toinen kylvetty
Viljely 28.05.2024

Ensimmäinen Kaura 2.0 sato on kaupoissa ja toinen kylvetty

Kevät on edennyt rytinällä, vaikka melkoinen takatalvi yllättikin kevättöihin rientäneet. Kuulostelimme, miten Kaura 2.0:n kylvöt etenevät Mäki-Latvalan tilalla. Ensin näytti, … Lue lisää

Sopuratkaisu vatsan kanssa!
Vinkit & niksit 11.04.2024

Sopuratkaisu vatsan kanssa!

Kotimainen kaura on todellinen viljojen diplomaatti ja vatsojen valtakunnansovittelija. Se tulee toimeen kaikenlaisten vatsojen kanssa, myös niiden, jotka noudattavat gluteenitonta … Lue lisää

Välkymmin viljelty: Kaura 2.0
Uutiset 30.01.2024

Välkymmin viljelty: Kaura 2.0

Päätimme täällä Helsingin Myllyssä tehdä maailmasta paremman ja viljelystä välkymmän. Siispä kehitimme oman ja resurssiviisaan täsmätavan kauran kasvattamiseen. Lue lisää