Kuusi syytä, miksi kauraa kannattaa lisätä ruokavalioon
1) Kaura on ympäristöystävällistä ruokaa. Kotimainen, lähellä tuotettu kaura on vastuullisuusnäkökulmasta kestävää ruokaa, koska sitä ei kuljeteta pitkiä matkoja ja se selviää esimerkiksi riisiin ja vehnään verrattuna vaatimattomissa oloissa.
2) Kaurassa on runsaasti beetaglukaania. Kaura sisältää runsaasti veren kolesterolia alentavaa, liukoista kuitua eli beetaglukaania, joka on erityisesti tarpeen paljon kovia rasvoja syöville, niin vegaaneille kuin sekasyöjillekin. Kolesterolia alentava vaikutus on yksi EU:ssa kauralle hyväksytyistä terveysväittämistä.
3) Kaurasta saa proteiinia. Riittävän proteiininsaanti on esimerkiksi vegaaniruokavaliota noudattavalle erityisen tärkeää, koska kasvikunnan proteiininlähteet eivät usein ole yhtä ravintotiheitä kuin lihatuotteet. Lisäksi kaurassa on hyvin tasapainoinen aminohappokoostumus ja erilaisia proteiineja monipuolisemmin kuin monessa muussa viljassa, josta vegaaniruokavaliota noudattava erityisesti hyötyy.
4) Kaurassa on hitaita hiilihydraatteja. Kuiturikas kaura paitsi hellii vatsaa ja suolistoa, pitää myös nälkää pitempään poissa. Hitaat hiilihydraatit vapauttavat energiaa ja nostavat verensokeria hitaammin kuin esimerkiksi vaalea vehnä, jolloin olo pysyy kylläisenä ja mieliala virkeänä pidempään.
5) Kaura on luonnostaan gluteenitonta. Kaura on luonnostaan gluteeniton vilja, joten se on loistava ruokavalion rakennuspalikka gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. On kuitenkin syytä muistaa, että täysin gluteenittomia, esimerkiksi keliaakikoille sopivia tuotteita ovat vain gluteenittomasta puhdaskaurasta valmistetut tuotteet. Myllärin gluteenittomasta valikoimasta löytyy niin aamiais- ja leivontatuotteita kuin ruoanvalmistukseenkin sopivia aineksia.
6) Kaurasta on moneksi. Kaurassa ei kannata jämähtää pelkkiin puuroihin tai välipalapatukoihin, sillä pehmeän- ja hyvänmakuisesta kaurasta saa herkullisen ja proteiinipitoisemman lisukkeen lautaselle korvaamaan riisiä, pastaa tai perunaa. Kokeile esimerkiksi Myllärin Gluteenitonta Pitkäjyväistä Kauraa tai valmiiksi maustettuja pata-aineksia joko sellaisenaan tai erilaisten ruokalajien pohjana.
Lähteet: Luonnonvarakeskus, Luomuliitto, Vegaani.org, Vegaaniliitto.fi