Lähellä tuotettu kaura on superruokaa

Kaura on lähellä tuotettua, vastuullista superruokaa. Katso viisi syytä, miksi kauraa kannattaa lisätä ruokavalioon.

Suomalaisena superruokana tunnettu kaura on kompakti paketti lempeää makua ja runsaasti terveellisiä ravintoaineita. Lisäksi kotimainen kaura on vastuullisuusnäkökulmasta kestävää ruokaa. Kauraa kannattaakin lisätä lautaselle monessa eri muodossa.

Monella tavoin vastuullinen kaura

Kotimainen kaura on hyvä lisä myös kasvisruokavalioon niin terveys- kuin ympäristövaikutustenkin osalta. Vastuullisuusnäkökulmasta on tärkeää, ettei ruokaa ole kuljetettu pitkien matkojen päästä.

– Kaura viihtyy monissa eri maalajeissa ja menestyy Suomessa lähes joka kolkassa, joten se on todella lähiruokaa. Lisäksi kaura on esimerkiksi vehnään verrattuna melko vaatimaton vilja, joka hyödyntää ravinteet tehokkaasti, eikä käytä vettä tuhlailevasti, Suomen Kaurayhdistyksen puheenjohtaja, erikoistutkija Veli Hietaniemi Luonnonvarakeskuksesta kertoo.

Kaurabowl
Kaura riisin tilalle

Riisin voi korvata kauralla

Esimerkiksi juuri vettä runsaasti tarvitsevaan riisiin nähden kaura on ympäristön kannalta loistava vaihtoehto. Peltojen hyvinvoinnin näkökulmasta kaura on myös erinomainen esikasvi, eli sen viljely tekee hyvää maaperälle. Moneen soveltuvalla kauralla voikin korvata vähemmän ekologisia ruoka-aineita.

– Riisi on ihan omaa luokkaansa veden käytössä. Kaura on sen kanssa hyvin samantyyppinen muun muassa tärkkelyskoostumuksen suhteen, ja riisi onkin hyvin pitkälle korvattavissa kauralla, Hietaniemi kertoo.

Puhdaskaura sopii myös keliaakikolle 

Varsinkin gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle vegaanille sopivien ruokavalion rakennuspalikoiden löytäminen voi olla vaikeaa. Kaura on luonnostaan gluteenitonta, joten se sopii myös gluteenia välttävän vegaanin ruokavalioon.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että keliaakikoille sopivia tuotteita ovat vain gluteenittomasta kaurasta valmistetut tuotteet. Myllärin gluteenittomat kauratuotteet valmistetaan puhdaskaurasta, jonka ostamme suoraan omilta sopimusviljelijöiltämme. Gluteeniton puhdaskaura tarkoittaa kauraa, joka ei ole missään vaiheessa tuotantoa ollut kosketuksissa gluteenia sisältävien viljojen kanssa. 

Kuusi syytä, miksi kauraa kannattaa lisätä ruokavalioon

1) Kaura on ympäristöystävällistä ruokaa. Kotimainen, lähellä tuotettu kaura on vastuullisuusnäkökulmasta kestävää ruokaa, koska sitä ei kuljeteta pitkiä matkoja ja se selviää esimerkiksi riisiin ja vehnään verrattuna vaatimattomissa oloissa.

2) Kaurassa on runsaasti beetaglukaania. Kaura sisältää runsaasti veren kolesterolia alentavaa, liukoista kuitua eli beetaglukaania, joka on erityisesti tarpeen paljon kovia rasvoja syöville, niin vegaaneille kuin sekasyöjillekin.  Kolesterolia alentava vaikutus on yksi EU:ssa kauralle hyväksytyistä terveysväittämistä.

3) Kaurasta saa proteiinia. Riittävän proteiininsaanti on esimerkiksi vegaaniruokavaliota noudattavalle erityisen tärkeää, koska kasvikunnan proteiininlähteet eivät usein ole yhtä ravintotiheitä kuin lihatuotteet. Lisäksi kaurassa on hyvin tasapainoinen aminohappokoostumus ja erilaisia proteiineja monipuolisemmin kuin monessa muussa viljassa, josta vegaaniruokavaliota noudattava erityisesti hyötyy.

4) Kaurassa on hitaita hiilihydraatteja. Kuiturikas kaura paitsi hellii vatsaa ja suolistoa, pitää myös nälkää pitempään poissa. Hitaat hiilihydraatit vapauttavat energiaa ja nostavat verensokeria hitaammin kuin esimerkiksi vaalea vehnä, jolloin olo pysyy kylläisenä ja mieliala virkeänä pidempään.

5) Kaura on luonnostaan gluteenitonta. Kaura on luonnostaan gluteeniton vilja, joten se on loistava ruokavalion rakennuspalikka gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. On kuitenkin syytä muistaa, että täysin gluteenittomia, esimerkiksi keliaakikoille sopivia tuotteita ovat vain gluteenittomasta puhdaskaurasta valmistetut tuotteet. Myllärin gluteenittomasta valikoimasta löytyy niin aamiais- ja leivontatuotteita kuin ruoanvalmistukseenkin sopivia aineksia.

6) Kaurasta on moneksi. Kaurassa ei kannata jämähtää pelkkiin puuroihin tai välipalapatukoihin, sillä pehmeän- ja hyvänmakuisesta kaurasta saa herkullisen ja proteiinipitoisemman lisukkeen lautaselle korvaamaan riisiä, pastaa tai perunaa. Kokeile esimerkiksi Myllärin Gluteenitonta Pitkäjyväistä Kauraa tai valmiiksi maustettuja pata-aineksia joko sellaisenaan tai erilaisten ruokalajien pohjana.

Lähteet: Luonnonvarakeskus, Luomuliitto, Vegaani.org, Vegaaniliitto.fi

Kaura eväsrasia
Kaura risotto
Tillikaura salaatti
Kaura taivas

Jaa artikkeli

Sinua voisi myös kiinnostaa

Uusi ravitsemussuositus: ”Lisää leipää ja puuroa”
Faktaa ruuasta 24.03.2025

Uusi ravitsemussuositus: ”Lisää leipää ja puuroa”

– Täysjyväviljoille on nyt ensimmäistä kertaa kirjattu saantisuositus: vähintään 90 g/vrk (kuivapainona). Oman terveyden ja ympäristön vuoksi ruokavalioon kannattaa sisällyttää … Lue lisää

Myllärin 10 vastuullisimman ruokabrändin joukossa
Uutiset 10.03.2025

Myllärin 10 vastuullisimman ruokabrändin joukossa

Myllärin sijoittui Sustainable Brand Index 2025 -tutkimuksessa sijalle 21. Tutkimus selvitti suomalaisten mielikuvia 248 brändin vastuullisuudesta. Lue lisää

”Vehnä 2.0:aa viljellessä suojelen luontoa”
Uutiset 28.01.2025

”Vehnä 2.0:aa viljellessä suojelen luontoa”

Miksi valita Vehnäjauho 2.0? – Ihan jo ympäristösyistä. Välkympi vehnänviljely tukee luonnon monimuotoisuutta, vähentää vesistökuormitusta ja sitoo hiiltä maaperään, kertoo … Lue lisää

Vehnäjauho 2.0:n takana on viisi suomalaista vastuullisuus­viljelijää
Uutiset 27.01.2025

Vehnäjauho 2.0:n takana on viisi suomalaista vastuullisuus­viljelijää

Miksi Vehnäjauho 2.0 on parempi valinta kuin ”perinteinen” vehnäjauho? – Ihan jo ympäristösyistä. Välkympi vehnänviljely tukee luonnon monimuotoisuutta, vähentää vesistökuormitusta … Lue lisää