Kaurassa on voimaa! ─ Food Oats 2021

VTT ja Suomen Kaurayhdistys järjestivät ensimmäisen Food Oats -konferenssin 8.–9. kesäkuuta 2021.

Kansainvälinen konferenssi keräsi yhteen alan parhaat asiantuntijat keskustelemaan kauran elintarvikekäyttöön liittyvistä tutkimuksista ja innovaatioista, kauran terveysvaikutuksista sekä kuluttajien näkemyksistä.

Suomi on maailman johtava kauratutkimusmaa

Kauraan on terveysominaisuuksiensa ja monikäyttöisyytensä vuoksi kohdistunut paljon positiivista huomiota. Kauraa käytetään entistä monipuolisemmin innovatiivisten elintarvikkeiden raaka-aineena. Suomi yksi maailman suurimmista kauran tuottajista sekä johtava maa kauratutkimuksen ja innovaatioiden saralla.

Food Oats 2021 -konferenssissa esiteltiin maailmanlaajuisesti tunnettujen pääpuhujien johdolla uusimpia kauratutkimuksia ja innovaatioita.

– Korkealaatuinen kauran tuotanto alkaa tuottajien, lajikejalostajien, kasvipatologien, elintarviketieteilijöiden sekä kauramyllärien ja -prosessoijien välisestä yhteistyöstä lajikkeiden arvioinnin ja viljelymenetelmien suhteen”, kertoi tohtori Nancy Ames Agriculture and Agri-Food Canadasta.

Dosentti Tuula Sontag-Strohm Helsingin yliopistosta ja OatHow-tutkimushankkeesta kertoi kauran uniikista potentiaalista elintarvikkeissa.

– Kauraa käytetään elintarvikkeissa yhä laajemmin. Vuonna 2016 Suomessa kulutettiin 6 kiloa kauraa henkeä kohden. Vuonna 2019 kauran elintarvikekäyttö oli jo 9,5 kiloa henkeä kohden, Sontag-Strohm painotti.

Kaurassa on voimaa! ─ Food Oats 2021
Ohra

Paljon hyviä terveysvaikutuksia

Apulaisprofessori Lieselotte Cloetens Lundin yliopistosta puhui kauran terveyttä edistävistä ominaisuuksista ja potentiaalista ehkäistä aineenvaihdunnan sairauksia.

– Kaura on erinomainen ravintoaineiden lähde ja sen sisältämällä betaglukaanilla on merkittäviä terveysvaikutuksia. Kauran käytön lisäämistä tulisikin suositella koko väestölle.

Meneillään olevien kliinisten interventiotutkimusten sekä suolistovaikutuksiin liittyvän uuden tiedon perusteella kauralle voidaan odottaa uusia terveysväittämiä tulevina vuosina.

Työelämäprofessori Reetta Kivelä Helsingin yliopistosta kertoi kauran tuhkimotarinan.

– Terveys on edelleen suurin trendi markkinoilla, mutta ei suinkaan ainoa. Kuluttajat ovat myös kiinnostuneita siitä, kuinka ruoka vaikuttaa ympäristöön. Kaura vastaa näihin molempiin kysymyksiin, Kivelä korosti.

Tulevaisuudelle suuret odotukset

Konferenssi todisti, että kauralla on potentiaalia nousta globaalisti merkittäväksi kasviksi. 

– Aktiivinen tutkimusyhteisö, jatkuvat innovaatiot sekä kauran käytön merkittävä kasvu elintarviketeollisuudessa osoittavat, että kaurasta voi tulla valtavirtaa, päätteli konferenssin juontaja Emilia Nordlund VTT:ltä. Kauralla on väliä – niin planeetalle kuin ihmisille!

– Mielestämme monipuolinen kauratutkimus on erittäin tärkeää. Olemme luottavaisia, että voimme hyödyntää positiivisia tutkimustuloksia ja soveltaa niitä tuotekehitykseen ja kaupalliseen toimintaan. Näin kuluttajatkin saavat kaurasta täyden hyödyn”, totesi Jussi Loponen, Fazerin innovaatio- ja tutkimusyksikön Fazer Labin johtaja. Fazer oli konferenssin pääsponsori.

Helsingin Mylly on Suomen kaurayhdistyksen jäsen ja yksi Food Oats 2021 -konferenssin sponsoreista.

Pelto

Jaa artikkeli

Sinua voisi myös kiinnostaa

Ensimmäinen Kaura 2.0 sato on kaupoissa ja toinen kylvetty
Viljely 28.05.2024

Ensimmäinen Kaura 2.0 sato on kaupoissa ja toinen kylvetty

Kevät on edennyt rytinällä, vaikka melkoinen takatalvi yllättikin kevättöihin rientäneet. Kuulostelimme, miten Kaura 2.0:n kylvöt etenevät Mäki-Latvalan tilalla. Ensin näytti, … Lue lisää

Välkymmin viljelty: Kaura 2.0
Uutiset 30.01.2024

Välkymmin viljelty: Kaura 2.0

Päätimme täällä Helsingin Myllyssä tehdä maailmasta paremman ja viljelystä välkymmän. Siispä kehitimme oman ja resurssiviisaan täsmätavan kauran kasvattamiseen. Lue lisää

Vuoden 2022 vastuullisuusteot yksissä kansissa
Vastuullisuus 03.10.2023

Vuoden 2022 vastuullisuusteot yksissä kansissa

Olemme Suomen suurin luomuviljan ja gluteenittoman kauran jalostaja, joka tunnetaan laadukkaista viljatuotteistaan ja vastuullisuudestaan. Lue lisää

Jani Ryyli palasi Myllyn leipiin
Tutustu tekijöihin 08.08.2023

Jani Ryyli palasi Myllyn leipiin

Kolme vuoden jälkeen pitkän linjan myyntimies, Jani Ryyli teki paluun Helsingin Myllylle. Jani aloitti kotimaan myyntipäällikkönä 1.8.2023. Lue lisää