Kaura kiertää lannoitteena takaisin pellolle

Helsingin Mylly ja lannoitteita valmistava Yara ovat sopineet yhteistyöstä, jossa myllyprosessissa sivuvirtana syntyvä kaurankuori otetaan hyötykäyttöön Yaran kierrätyslannoitteissa.

Myllyprosessissa sivuvirtoja tulee muun muassa viljan jyvien kuorinnasta. Varsinaista jätettä Helsingin Myllyn tuotannossa ei synny oikeastaan ollenkaan.

”Kaikille sivuvirroillemme on tällä hetkellä käyttökohde. Osana vastuullisuustyötämme tutkimme kumppaniemme kanssa jatkuvasti uusia mahdollisuuksia sivuvirtojemme hyödyntämiseksi”, kertoo Helsingin Myllyn toimitusjohtaja Niklas Kumlin.

Hyvä esimerkki uusista avauksista on yhteistyön aloittaminen Yaran kanssa. Tähän saakka suurin osa kaurankuorista on mennyt eläinten rehuksi ja polttoaineeksi omaan biovoimalaitokseemme, jolla tuotetaan Vaasan tehtaan hiutalointiin tarvitsema lämpöenergia.

”Nyt 10 % kaurankuorista lähtee lannoitetehtaalle uudelleen hyödynnettäväksi. Näin osa tehtaallemme saapuneesta kaurasta kiertää takaisin viljelijän pellolle lannoitteen muodossa. Sitä voisi sanoa kiertotalouden edistämiseksi parhaimmillaan”, iloitsee Kumlin.

Niklas Kumlin.
Kaurapelto.

Kaura kiertää pellolta takaisin peltoon.

Kaurankuori parantaa lannoitteen fyysistä laatua

Yaran kierrätyspohjaisissa peltolannoitteissa raaka-aineena käytetään teollisuuden puhtaita sivuvirtoja, joista yksi on Helsingin Myllyn kaurankuorijauho. Kaurankuori parantaa lannoitteen fyysistä laatua. 

”Olemme tosi tyytyväisiä tästä yhteistyöstä. Puhtaiden raaka-aineiden hankinta on avainasemassa kierrätyslannoitteiden tuotannossa ja Helsingin Myllyllä on sekä toimituskykyä että toimitusvarmuutta. Kaurankuorien ja muiden puhtaiden sivuvirtojen käyttö lannoitteiden raaka-aineena on erinomaista kiertotaloutta, jolla edistetään maaperän hyvinvointia ja terveyttä”, toteaa Yara Econ toimitusjohtaja Marko Toimela

Kun kaura on puitu, se toimitetaan Helsingin Myllyn tehtaalle Vaasaan, jossa kaurankuoret erotetaan ja jauhetaan. Sieltä ne viedään Yaran kierrätyslannoitetehtaalle Nokialle. Tuotantoprosessissa lannoitteet pelletöidään. Pellettimuoto tekee lannoitteesta helpomman kuljettaa, käsitellä ja levittää. 

Yaran kierrätyspohjaiset peltolannoitteet kuuluvat YaraSuna-tuoteperheeseen ja ne sisältävät kaikkia kasvien tarvitsemia pääravinteita. Ne ovat tutkitusti tehokkaat ja monikäyttöiset. YaraSuna peltolannoitteet sopivat käytettäväksi yksin, yhdessä mineraalilannoitteiden kanssa, osana uudistavaa viljelyä sekä luomuviljelyssä. YaraSuna kierrätyslannoitteilla on saatu hyviä satotuloksia. 
 

Lannoite testissä sopimusviljelijämme pellolla

Marko Rintatalo on Helsingin Myllyn sopimusviljelijä. Hän viljelee gluteenitonta puhdaskauraa. Viime kesänä Rintatalon tilalle Isokyrön Tervajoelle perustettiin YaraSuna -havaintokoe. Pelletöity YaraSuna toimi hyvin kylvökoneessa ja koe osoitti, että kierrätys- ja mineraalilannoitteiden yhteiskäyttö on tehokas ratkaisu. Satoa tuli 5500 kg/ha ja se oli yksi lohkon parhaimmista havaintoruuduista. 

Katso video: Helsingin Myllyn kaurankuoret hyötykäyttöön Yaran kierrätyslannoitteissa

 

Jaa artikkeli

Sinua voisi myös kiinnostaa

Myllärin 10 vastuullisimman ruokabrändin joukossa
Uutiset 27.03.2024

Myllärin 10 vastuullisimman ruokabrändin joukossa

Myllärin sijoittui Sustainable Brand Index 2024 -tutkimuksessa sijalle 23. Tutkimus selvittää suomalaisten mielikuvia brändien vastuullisuudesta. Lue lisää

Välkymmin viljelty: Kaura 2.0
Uutiset 30.01.2024

Välkymmin viljelty: Kaura 2.0

Päätimme täällä Helsingin Myllyssä tehdä maailmasta paremman ja viljelystä välkymmän. Siispä kehitimme oman ja resurssiviisaan täsmätavan kauran kasvattamiseen. Lue lisää

Juhlavuosi uudistaa Myllärin-brändin
Uutiset 08.01.2024

Juhlavuosi uudistaa Myllärin-brändin

– 90 vuodessa on tapahtunut paljon, erityisesti viimeisten 10 vuoden aikana. Brändiuudistus tulee hyvään ajankohtaan – juhlavuoteemme. Uudistus on nimenomaan … Lue lisää

90-vuotias, joka tekee hyviä tekoja etupeltoon
Uutiset 02.01.2024

90-vuotias, joka tekee hyviä tekoja etupeltoon

Pienestä jauhomyllystä on kasvanut Suomen suurin luomuviljan ja gluteenittomien kauratuotteiden jalostaja, joka menestyy myös kansainvälisesti. Lue lisää