Helsingin Myllyn kaurankuoret hyötykäyttöön Yaran kierrätyslannoitteissa

Yara ja Helsingin Mylly ovat sopineet Helsingin Myllyn kaurankuorijauhon toimittamisesta Yaran kierrätyslannoitteiden raaka-aineeksi. 

Tiedote. Julkaistu: 15.02.2024
Yara Suomi Oy ja Helsingin Mylly Oy

Yaran kierrätyspohjaisissa peltolannoitteissa raaka-aineena käytetään teollisuuden puhtaita sivuvirtoja, joista yksi on Helsingin Myllyn kaurankuorijauho. Kaurankuori parantaa lannoitteen fyysistä laatua.

”Olemme tosi tyytyväisiä tästä yhteistyöstä. Puhtaiden raaka-aineiden hankinta on avainasemassa kierrätyslannoitteiden tuotannossa ja Helsingin Myllyllä on sekä toimituskykyä että toimitusvarmuutta. Kaurankuorien ja muiden puhtaiden sivuvirtojen käyttö lannoitteiden raaka-aineena on erinomaista kiertotaloutta, jolla edistetään maaperän hyvinvointia ja terveyttä”, toteaa Yara Econ toimitusjohtaja Marko Toimela.

Kun kaura on puitu se toimitetaan Helsingin Myllyn tehtaalle, jossa kaurankuoret erotetaan ja jauhetaan. Täältä ne viedään Yaran kierrätyslannoitetehtaalle Nokialle. Tuotantoprosessissa lannoitteet pelletöidään. Pellettimuoto tekee lannoitteesta helpomman kuljettaa, käsitellä ja levittää.

”Tällä hetkellä kaikki sivuvirtamme tulevat hyötykäyttöön, mutta tutkimme jatkuvasti uusia mahdollisuuksia. Siitä tämä yhteistyö Yaran kanssa on hyvä esimerkki. Nyt osa tehtaalle saapuneesta kaurasta kiertää takaisin viljelijän pellolle lannoitteen muodossa. Sitä voisi sanoa kiertotalouden edistämiseksi parhaimmillaan”, toteaa Helsingin Myllyn toimitusjohtaja Niklas Kumlin.

Yaran kierrätyspohjaiset peltolannoitteet kuuluvat YaraSuna-tuoteperheeseen ja ne sisältävät kaikkia kasvien tarvitsemia pääravinteita. Ne ovat tutkitusti tehokkaat ja monikäyttöiset. YaraSuna peltolannoitteet sopivat käytettäväksi yksin, yhdessä mineraalilannoitteiden kanssa, osana uudistavaa viljelyä sekä luomuviljelyssä. YaraSuna kierrätyslannoitteilla on saatu hyviä satotuloksia.

Viime kesänä Isokyrön Tervajoella perustettiin YaraSuna-havaintokoe Marko Rintatalon tilalla, jossa hän viljelee puhdaskauraa Helsingin Myllylle. Pelletöity YaraSuna toimi hyvin kylvökoneessa ja koe osoitti, että kierrätys- ja mineraalilannoitteiden yhteiskäyttö on tehokas ratkaisu. Satoa tuli 5500 kg/ha ja oli yksi parhaimmista lohkon havaintoruuduista.

Lisätietoja antaa:

Marko Toimela, toimitusjohtaja, Yara Eco, puh 050 059 8072, marko.toimela@yara.com

Niklas Kumlin, Helsingin Mylly, toimitusjohtaja, puh 050 583 1148, niklas.kumlin@helsinginmylly.fi

Yara on maailmanlaajuinen lannoitteiden, teollisuuskemikaalien ja ympäristöratkaisujen tuottaja. Suomessa Yaralla on tehtaita Siilinjärvellä, Uudessakaupungissa ja Kokkolassa sekä kierrätyslannoitteita valmistavat tuotantolaitokset Nokialla ja Viitasaarella. Siilinjärvellä sijaitsee myös Länsi-Euroopan ainoa fosfaattikaivos, josta saadaan maailman puhtainta fosfaattia lannoitteiden raaka-aineeksi. Olemme osana suomalaista elintarvikeketjua tuottaneet lannoitteita yli 100 vuotta. Yara työllistää Suomessa suoraan noin 900 henkeä ja kokonaisuudessaan työllisyysvaikutus on reilu 4500 henkeä. www.yara.fi

 

Helsingin Mylly on Suomen suurin luomuviljan ja gluteenittoman kauran jalostaja. Neljännessä polvessa pyörivä, 90-vuotias suomalainen perheyritys valmistaa viljatuotteita kuluttajille, ammattilaisille ja elintarviketeollisuudelle niin kotimaahan kuin vientiinkin. Perheyritys tunnetaan laadukkaista Myllärin-tuotteista, jotka valmistetaan Järvenpäässä, Närpiössä ja Vaasassa kotimaisesta, lähellä kasvavasta viljasta.

Jaa artikkeli

Sinua voisi myös kiinnostaa

Juhlavuoden uutuuksia Mylläriltä
Tiedote 07.02.2024

Juhlavuoden uutuuksia Mylläriltä

90-vuotta täyttävä suomalainen perheyritys päivitti suomalaisten rakastaman Myllärin-brändin ja lanseeraa juhlavuotensa kunniaksi uusia tuotteita niin leipureille kuin puuron syöjillekin. Uutuuksista … Lue lisää

Ilmastoystävällisempi Kaura 2.0 tulee yhdeltä tilalta
Tiedote 31.01.2024

Ilmastoystävällisempi Kaura 2.0 tulee yhdeltä tilalta

Helsingin Mylly on suomalainen perheyritys, joka tekee hyviä tekoja etupeltoon. 90-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi yritys lanseerasi Kaurahiutale 2.0:n, joka on viljelty maaperää … Lue lisää