Gluteenittoman kauran matka pellolta pöytään
Puhdaskaura tulee Vaasan myllyymme läheltä, Suomen parhailta kauranviljelymailta. Matkallaan pellolta pöytään se pidetään visusti erillään muista viljoista.
Ravintorikas kaura on ainoa luonnostaan gluteeniton suomalainen vilja, mutta pysyäkseen täysin gluteenittomana, se on pidettävä huolellisesti erillään muista viljoista.
Helsingin Myllyllä tämä tarkoittaa tarkkaan valvottua tuotantoketjua, jossa gluteenittomuus varmistetaan jokaisessa vaiheessa. Lopputuloksena syntyvät Myllärin laadukkaat gluteenittomat kauratuotteet, jotka löydät hyvin varusteltujen kauppojen hyllyiltä.
1. Kylvö ja gluteenittomat pellot
Sopimusviljelijämme kylvävät pellot tarkasti valituilla, muista viljoista puhtailla kauran siemenillä. Useamman kerran kasvukauden aikana viljelijät kiertävät pelloilla tarkistamassa ja kitkemässä mahdolliset muut viljalajikkeet pois.
Peltojen viljelykierrossa käytetään gluteenittomia lajikkeita, kuten rypsiä ja hernettä. Öljy- ja palkokasvit ovat hyviä maaperälle niin rakenteen kuin pieneliötoiminnan kannalta. Lisäksi kukkivat lajit hyödyttävät pölyttäviä pörriäisiä ja ovat myös ilo silmälle.
2. Puinti puhtailla koneilla
Gluteenittoman kauran viljelysopimukseen kuuluu, ettei tilalla viljellä, eikä kuivurissa käsitellä tai varastoida gluteenia sisältäviä viljoja. Samoin leikkuupuimuri on varattu vain gluteenittomalle viljalle.
3. Kuljetus ja analysointi myllyllä
Kaura kuljetetaan tiloilta myllylle puhtaaksi varmistetulla kalustolla. Raakaviljan vastaanotossa vieraiden jyvien sallittu määrä puhdaskauralle on 2 kpl / 1 kg. Käytännössä muita viljoja ei löydetä juuri lainkaan.
4. Omat gluteenivapaat tuotantolinjat
Omassa laboratoriossamme tehdyn vastaanottotarkastuksen jälkeen raakavilja puhdistetaan, ja se kulkee mm. ohranerottelijan ja värilajittelijan läpi, jolloin mahdolliset mukana olevat vieraat viljat saadaan poistettua puhdaskaurasta.
Myllärin gluteenittomat kuluttajatuotteet pakataan gluteenittomassa pakkaamossamme, jossa ei pakata lainkaan tavanomaisia tuotteita.
5. Analysointi omassa laboratoriossa
Ennen kuin tuotteet lähtevät kauppaan, ne analysoidaan omassa gluteenittomaan tuotantoon varatussa laboratoriossamme, jossa niiden gluteenittomuus varmistetaan.
Tuotetta saa kutsua gluteenittomaksi, kun sen gluteenipitoisuus alittaa gluteenittomalle tuotteelle asetetun raja-arvon, joka on alle 20 ppm gluteenia. Myllärin tuotteet hyväksytään myyntiin, jos tulos on alle 10 ppm.
6. Selvät pakkausmerkinnät
Kaikki kaupasta löytyvät kauratuotteet eivät ole gluteenittomia, vaan ne saattavat sisältää pieniä määriä muita viljoja. Varmista siis, että pakkauksessa on ”gluteeniton”-merkintä.
Myllärin gluteenittomien tuotteiden pakkauksiin on kirjattu selkeästi merkintä gluteenittomuudesta. Löydät pakkauksista myös juuri kyseiselle tuotteelle kehitetyn, toimivan valmistusohjeen.
Gluteeniton kaura sopii lähes kaikille. Kokeile gluteenitonta kauraa ruoanvalmistukseen, bowliin, salaattiin, leivontaan, smoothieen ja puuroon.
Myllärin gluteenittomien tuotteiden tarjonta on laaja. Meiltä löydät niin jauhot, hiutaleet, leseet kuin granolatkin.
7. Perillä ollaan – gluteenitonta hyvää kaikille!
Gluteenittoman kauran matka pellolta pöytään on vaiherikas prosessi. Sen ansiosta voit nauttia kotimaisesta gluteenittomasta kaurasta valmistetuista laadukkaista ja maistuvista Myllärin-tuotteista.
Monenlaiseen leivontaan, kokkaamiseen ja herkutteluun sopivat gluteenittomat tuotteemme maistuvat jokaiselle ja tekevät arjesta piirun verran maukkaamman – kokeile niin tiedät!