Sopimusviljelijöiden ympäristöohjelma käynnistyy

– Haluamme tehdä todellisia tekoja ympäristöystävällisen ruoantuotannon eteen. Samalla kehitämme kauran viljelyä ja saamme mitattua tietoa ympäristökuormastamme, kertoo Helsingin Myllyn kauran ostopäällikkö Pekka Kultti.

Viljelyohjelman pilottivaiheessa mukana on 11 gluteenittoman kauran tuottajaa. Kaikki pilottiohjelmaan valitut tilat ovat Helsingin Myllyn pitkäaikaisia kumppaneita.

– Ympäristö- ja vastuuviljelyohjelmalla haemme entistäkin laadukkaampaa kauraa myllyymme sekä suurempaa ja laadukasta satoa myös huonompina vuosina, kertoo Kultti, joka itsekin viljelee gluteeniton kauraa.

Kultin mukaan viljelijät lähtivät pilottiohjelmaan mukaan mielellään. Ympäristö- ja vastuullisuusviljelyohjelma antaa heille mahdollisuuden kehittää tilaansa ja ottaa käyttöön uutta teknologiaa. Se vaatii toki myös viljelijöiltä rahallista panostusta, mutta ohjelman myötä heillä on siihen mahdollisuus. Sen lisäksi, että viljelijät saavat ohjelmasta paljon hyviä oppeja oman satonsa parantamiseen, maksaa Helsingin Mylly sadosta korotetun hinnan.

Ympäristöohjelma leppäkerttu pellolla
Puinti
Pekka Kultti

Enemmän viljelykiertoa, vähemmän lannoitteita

– Helsingin Myllyn ympäristö- ja vastuullisuus-ohjelma on käytännönläheinen. Siinä hyödynnetään resurssitehokkaasti tilan koko peltopinta-ala, kertoo viljelyohjelmassa asiantuntijana mukana oleva täsmäviljelyn pioneeri ja viljelykonsultti Kari Alasaari.

– Samalla viljelyohjelma tuo luonnon monimuotoisuusarvoja kiinteästi mukaan tilojen toimintaan, Alasaari korostaa. – Tavoitteenamme on pitää huolta sopimustilojen maiden kasvukunnosta ja varautua muuttuviin ilmasto-olosuhteisiin niin, että pellot tuottavat haasteellisinakin kasvukausina varmemmin laadukkaita ja hyviä satoja, hän jatkaa.

Yksi viljelyohjelman toimenpiteistä on kauran tarkennettu lannoitus. Tarkennettu lannoitus tarkoittaa sitä, että tavallisesta lannoitemäärästä annetaan kylvön yhteydessä esimerkiksi 70 prosenttia ja loput kasvukauden aikana sen mukaan, mitä kasvi tarvitsee tuottaakseen hyvän sadon.

– Tällöin emme lannoita liikaa, emmekä liian vähän, vaan saamme optimoitua lannoitteen määrän. Se vähentää sekä viljelyn kustannuksia että ympäristökuormaa, toteaa Pekka Kultti. – Lannoituksen tehostamiseen saamme tutkimuksiin perustuvaa neuvontaa ja opastusta lannoitevalmistaja Yaralta. Kesällä käymme viljelijöiden kanssa tutustumassa Yaran tutkimusaseman koetoimintaan Kotkaniemessä.

Toinen viljelyohjelman pakollisista osioista on kukkiviin kasveihin perustuva viljelykierto. – Kukkivat palko- ja öljykasvit viljelykierrossa parantavat peltojen kasvukuntoa ja lisäävät luonnon monimuotoisuutta tarjoamalla pölyttäjille ruokaa, taustoittaa Kultti.

Helsingin Myllyn gluteenittomat kauratuotteet valmistetaan suomalaisesta puhdaskaurasta, joka tulee omilta, gluteenittomaan tuotantoon sitoutuneilta sopimusviljelijöiltämme. Tällä hetkellä valikoimissa on noin 20 Myllärin-tuotemerkillä myytävää gluteenitonta kauratuotetta ja asiakkaiden joukossa isoja yrityksiä ympäri maailmaa, kuten esimerkiksi tunnettuja kaurajuomavalmistajia.

Jaa artikkeli

Sinua voisi myös kiinnostaa

Välkymmin viljelty: Kaura 2.0
Uutiset 30.01.2024

Välkymmin viljelty: Kaura 2.0

Päätimme täällä Helsingin Myllyssä tehdä maailmasta paremman ja viljelystä välkymmän. Siispä kehitimme oman ja resurssiviisaan täsmätavan kauran kasvattamiseen. Lue lisää

Otamme täyden vastuun teoistamme
Vastuullisuus 01.01.2024

Otamme täyden vastuun teoistamme

Sopimusviljelijästä tuotantopäällikköön, johtoryhmästä pakkauslinjalle. Meillä vastuu on jokaisen agendalla, jokaisena työpäivänä – ketjun jokaisessa vaiheessa. Lue lisää

Yhteinen vastuumme ympäristöstä ja ihmisistä
Vastuullisuus 01.01.2024

Yhteinen vastuumme ympäristöstä ja ihmisistä

Kotimainen, kasvispohjainen ruoka on vastuullinen valinta. On meidän kaikkien vastuulla, että ympäristöä ja suomalaista maanviljelyä arvostetaan. Lue lisää

Lähikaura jättää vain pienen jäljen
Vastuullisuus 09.12.2023

Lähikaura jättää vain pienen jäljen

Kotimainen kaura! Sillä on muihin vastaaviin elintarvikkeisiin verrattuna varsin pieni hiilijalanjälki. Ja isosti terveyttä edistäviä vaikutuksia. Lue lisää