Helsingin Mylly aloittaa sopimusviljelijöidensä kanssa ympäristöohjelman

Gluteenittoman kauran kysyntä niin Suomessa kuin maailmallakin kasvaa koko ajan. Helsingin Mylly käynnistää sopimusviljelijöidensä kanssa ympäristö- ja vastuullisuusviljelyohjelman, jonka avulla sekä kasvatetaan satotasoja että vähennetään viljelyn ympäristövaikutuksia.

”Helsingin Myllyn viljelyohjelma on käytännönläheinen ja siinä hyödynnetään resurssitehokkaasti tilan koko peltopinta-ala”, kertoo viljelyohjelmassa asiantuntijana mukana oleva täsmäviljelyn pioneeri ja viljelykonsultti Kari Alasaari.

”Samalla viljelyohjelma tuo luonnon monimuotoisuusarvoja kiinteästi mukaan tilojen toimintaan”, Alasaari korostaa. ”Tavoitteenamme on pitää huolta sopimustilojen maiden kasvukunnosta ja varautua muuttuviin ilmasto-olosuhteisiin niin, että pellot tuottavat haasteellisinakin kasvukausina varmemmin laadukkaita ja hyviä satoja”, hän jatkaa.

Helsingin Myllyn gluteenittomat kauratuotteet valmistetaan suomalaisesta puhdaskaurasta, joka tulee omilta, gluteenittomaan tuotantoon sitoutuneilta sopimusviljelijöiltämme. Tällä hetkellä valikoimissa on noin 20 Myllärin-tuotemerkillä myytävää gluteenitonta kauratuotetta ja asiakkaiden joukossa isoja yrityksiä ympäri maailmaa, kuten esimerkiksi tunnettuja kaurajuomavalmistajia.

Helsingin-mylly-viljelyohjelma-Pekka-Kultti-puimassa-kauraa-650
Pekka Kultti puimassa kauraa.

Helsingin Mylly käynnisti viljelyohjelmansa osana vastuullisuustyötään

”Haemme entistäkin laadukkaampaa kauraa myllyymme sekä suurempaa ja laadukasta satoa myös huonompina vuosina”, kertoo Helsingin Myllyn kauran ostopäällikkö Pekka Kultti. Hän on myös itse gluteenittoman kauran viljelijä.

”Haluamme tehdä todellisia tekoja vastuullisen ja ympäristöystävällisen ruoantuotannon eteen ja tiivistää yhteistyötämme sopimusviljelijöidemme kanssa. Samalla kehitämme kauran viljelyä ja saamme mitattua tietoa ympäristökuormastamme”, Kultti jatkaa.

Yksi viljelyohjelman toimenpiteistä on kauran tarkennettu lannoitus. Tarkennettu lannoitus tarkoittaa sitä, että tavallisesta lannoitemäärästä annetaan kylvön yhteydessä esimerkiksi 70 prosenttia ja loput kasvukauden aikana sen mukaan, mitä kasvi tarvitsee tuottaakseen hyvän sadon. ”Tällöin emme lannoita liikaa, emmekä liian vähän, vaan saamme optimoitua lannoitteen määrän. Se vähentää sekä viljelyn kustannuksia että ympäristökuormaa”, kertoo Pekka Kultti.

Lannoituksen tehostamiseen saamme tutkimuksiin perustuvaa neuvontaa ja opastusta lannoitevalmistaja Yaralta. Kesällä käymme viljelijöiden kanssa tutustumassa Yaran tutkimusaseman koetoimintaan Kotkaniemessä.

Toinen viljelyohjelman pakollisista osioista on kukkiviin kasveihin perustuva viljelykierto. ”Kukkivat palko- ja öljykasvit viljelykierrossa parantavat peltojen kasvukuntoa ja lisäävät luonnon monimuotoisuutta tarjoamalla pölyttäjille ruokaa”, taustoittaa Kultti.

Viljelijät saavat korvauksen ympäristön hyväksi tekemästään työstä

Viljelyohjelman pilottivaiheessa mukana on 11 Helsingin Myllyn gluteenittoman kauran tuottajaa. Kaikki pilottiohjelmaan valitut tilat ovat pitkäaikaisia kumppaneitamme.

Pekka Kultin mukaan viljelijät lähtivät pilottiohjelmaan mukaan mielellään. Ympäristö- ja vastuullisuusviljelyohjelma antaa heille mahdollisuuden kehittää tilaansa ja ottaa käyttöön uutta teknologiaa. Se vaatii toki myös viljelijöiltä rahallista panostusta, mutta ohjelman myötä heillä on siihen mahdollisuus. Sillä sen lisäksi, että viljelijät saavat ohjelmasta paljon hyviä oppeja oman satonsa parantamiseen, maksaa Helsingin Mylly sadosta korotetun hinnan.

Lisätietoja

Pekka Kultti
Kauran ostopäällikkö
Helsingin Mylly Oy
p. 050 538 8998
pekka.kultti@helsinginmylly.fi

Myllärin-tuotteita valmistava Helsingin Mylly on Suomen suurin luomuviljatuotteiden ja gluteenittoman kauran jalostaja. Neljännessä polvessa pyörivä suomalainen perheyritys tunnetaan laadukkaista viljatuotteistaan ja vastuullisuudestaan. Tuotantoprosessimme on ollut hiilineutraali vuodesta 2020 lähtien. Viemme kauratuotteita noin 50 maahan. Maailmalla meidät tunnetaan nimellä Helsinki Mills.

 

Myllärin uutiskirje

Liitämme mielellämme sähköpostiosoitteesi postituslistallemme. Myllärin uutiskirje ilmestyy n. 4-6 kertaa vuodessa. Valitse alta haluatko yleisen uutiskirjeen vai gluteenittomiin tuotteisiin keskittyvän uutiskirjeen. Muistathan ruksata myös suostumuksen.Voita kuukauden aamupalat!

Osallistut kilpailuun tällä lomakkeella.

Katso kilpailun säännöt

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Voita kuukauden aamupalat!

Osallistut kilpailuun tällä lomakkeella.

Katso kilpailun säännöt

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.