Ilmastoystävällisempi vaihtoehto riisille

Viljojen ympäristöystävällisyyttä vertailtaessa riisi on listan häntäpäässä. Riisillä onkin peräti nelinkertainen hiilijalanjälki verrattuna kotimaiseen kauraan. Moni suomalainen ei tiedä, että kauranjyvä on ominaisuuksiltaan loistava riisin korvike.

Monen suomalaisen yllätykseksi riisin voi korvata ruokavaliosta täysin kotimaisella vaihtoehdolla: kauralla. Kauranjyvän maku ja suutuntuma on hyvin samankaltainen riisiin verrattuna, mutta kaura on riisiä paljon ympäristöystävällisempi.

 Harva onkaan tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi kanakastikkeen tai kasviscurryn kaverina voi aivan hyvin käyttää kauraa riisin sijasta. Jos on tottunut syömään kauraa ainoastaan kaurapuuron muodossa, on hankala kuvitella kauranjyviä riisin tilalle lautaselle.

Kauran viljelypäästöt ovat riisiä pienemmät

Kotimaisen kauran osalta hiilijalanjälki on alle 1 kg CO2 ekv/kg eli neljä kertaa vähemmän kuin riisillä, jonka hiilijalanjälki on 3,8 kg CO2 ekv/kg. Lisäksi riisi on hyvin janoinen vilja, ja se menestyy vain vedessä tai hyvin märissä olosuhteissa. Sen viljely aiheuttaakin maaperän eroosiota ja ravinteiden huuhtoutumista.

– Riisin viljelyssä on suuria eroja Aasian ja Euroopan välillä, mutta ongelmana ovat esimerkiksi torjunta-aineiden käyttö, maaperän saastuminen ja ravinteiden huuhtoutuminen ympäristöön. Tähän päälle tulevat vielä kuljetuspäästöt. Kaura kasvaa kaikkialla Suomessa. Vaikka rahdin osuus onkin melko pieni ruuan kokonaispäästöistä, on lähellä tuotetulla kauralla silti selkeästi etu puolellaan, Suomen Kaurayhdistyksen puheenjohtaja, erikoistutkija Veli Hietaniemi Luonnonvarakeskuksesta kertoo.

Sen lisäksi, että kauran viljelypäästöt ovat pienet, se on ravinnetarkka kasvi. Kaura käyttää vettä ja ravinteita erittäin tehokkaasti, eikä aiheuta ravinteiden huuhtoutumista.

Kauravuoka
Kana resepti kaura

Kaura voittaa riisin myös ravitsemusnäkökulmasta

Kaura ja riisi ovat sukulaiskasveja, ja molemmat koostuvat pienistä tärkkelysjyväsistä: kypsennettäessä ne käyttäytyvät samaan tapaan. Kaura on myös riisin tapaan luontaisesti gluteeniton. Muutoin ravitsemuksellisesta näkökulmasta kauranjyvä voittaa riisin mennen tullen.

– Kaurassa on liukenematonta ja liukenevaa kuitua, terveysvaikutteista beetaglukaania, ja erittäin hyvä proteiini- ja aminohappokoostumus. Kaurassa on itse asiassa monipuolisempi aminohappokoostumus kuin muilla viljoilla: siinä on muun muassa lysiiniä, jota elimistö ei pysty itse valmistamaan. Lisäksi kauran rasvahappokoostumus on hyvä, Veli Hietaniemi summaa.

Nykyisin kaupoista saa kauratuotteita, joista on helppo valmistaa lisukkeita tai vaikka täydellisiä aterioita. Myllärin valmiiksi maustetut Kaura Ateria-ainekset ja gluteenittomat Kaura Ateriajyvät toimivat riisin tapaan. Kiinnostus kauran käyttöä kohtaan ruuanlaitossa on viime aikoina myös huomattavasti noussut. Tietoisuus riisin ilmastovaikutuksista kasvaa pikkuhiljaa, ja kotimaisille, kestäville vaihtoehdoille on kysyntää.

Jaa artikkeli

Sinua voisi myös kiinnostaa

Otamme täyden vastuun teoistamme
Vastuullisuus 01.01.2024

Otamme täyden vastuun teoistamme

Sopimusviljelijästä tuotantopäällikköön, johtoryhmästä pakkauslinjalle. Meillä vastuu on jokaisen agendalla, jokaisena työpäivänä – ketjun jokaisessa vaiheessa. Lue lisää

Yhteinen vastuumme ympäristöstä ja ihmisistä
Vastuullisuus 01.01.2024

Yhteinen vastuumme ympäristöstä ja ihmisistä

Kotimainen, kasvispohjainen ruoka on vastuullinen valinta. On meidän kaikkien vastuulla, että ympäristöä ja suomalaista maanviljelyä arvostetaan. Lue lisää

Lähikaura jättää vain pienen jäljen
Vastuullisuus 09.12.2023

Lähikaura jättää vain pienen jäljen

Kotimainen kaura! Sillä on muihin vastaaviin elintarvikkeisiin verrattuna varsin pieni hiilijalanjälki. Ja isosti terveyttä edistäviä vaikutuksia. Lue lisää

Hiilineutraalisti jo vuodesta 2020
Vastuullisuus 08.12.2023

Hiilineutraalisti jo vuodesta 2020

Tästä voimme olla syystäkin ylpeitä. Olemme Suomen ensimmäinen hiilijalanjälkensä kumonnut mylly. Oma toimintamme on hiilineutraalia. Lue lisää