Huhtikuu 2020, OSA 1

Ylistarossa noin 85 hehtaarin tilaa hoitava Mikko Hölsö (47) on varsinainen monitoimimies. Sen lisäksi, että Mikko on maanviljelijä, on hän myös opistoupseeri ja Ilmajoen Lääkintävarikon päällikkö. Sotilasarvoltaan hän on kapteeni ja koulutukseltaan artesaani.

Ylistarossa noin 85 hehtaarin tilaa hoitava Mikko Hölsö (47) on varsinainen monitoimimies. Sen lisäksi, että Mikko on maanviljelijä, on hän myös opistoupseeri ja Ilmajoen Lääkintävarikon päällikkö. Sotilasarvoltaan hän on kapteeni ja koulutukseltaan artesaani.

Monelle päivätyö ja maatilan pyörittäminen saattaisivat olla jo tarpeeksi, mutta Mikolle ei. Kaiken ohella hän on raksinut nimiinsä 8 ampumasuunnistuksen henkilökohtaista MM-kultaa, 8 viestikultaa ja kaiken kaikkiaan yhteensä 29 MM-mitalia. Aikaa mieheltä jää myös metsätöille sekä metsästykselle, jota hän harrastaa suomenpystykorva Jetsun kanssa. Kaksikon tähtäimessä ovat metsäkanalinnut, pienpedot ja hirvet.

Hölsön tilalla asuvat myös Mikon vaimo Kati (46) sekä pariskunnan lapset Severi (20) ja Henriikka (18). Tila on siirtynyt Mikolle ja Katille Mikon vanhemmilta.

– Kun olin lapsi, vanhempani viljelivät nykyistä päätilaa ja kasvattivat viljelyn ohessa sikoja, kertoo Mikko.

– Olin pikkupojasta lähtien kiinnostunut tilan ’oikeista töistä’ ja vietin suuren osan vapaa-ajastani isäni apupoikana peltotöissä ja sikalassa. Elettiin vuotta 2002, kun teimme lopulta vanhempieni kanssa tilalla sukupolvenvaihdoksen. Sen seurauksena muutimme perheemme kanssa kotitilalleni asumaan.

Hölsö perhe
Mikko Hölsö
Traktori pellolla

Mikolla on sikojen lisäksi kokemusta myös kanoista, sillä hän tilasi 11-vuotiaana Harjavallasta 50 kanaa. Nuoren kanafarmarin uraa kesti noin kolme vuotta, kunnes Mikko siirtyi jälleen sikoihin ja kasvatti joka kesä 25 pihasikaa. Eläinten pito jäi, kun Mikko lähti opiskelemaan 17-vuotiaana.

Hölsöjen tilan peltopinta-ala on tällä hetkellä noin 85 hehtaaria, josta vuokramaita on runsas 20 hehtaaria. Alkuperäisen tilan pinta-ala kasvoi sukupolvenvaihdoksen jälkeen, kun Mikko ja Kati ostivat Katin vanhempien kotitilan pellot itselleen. Hölsöjen tila on gluteeniton viljatila, mikä tarkoittaa sitä, ettei siellä saa viljellä gluteenia sisältäviä viljoja, kuten esimerkiksi ohraa, ruista tai vehnää.

– Tilamme on erikoistunut niin kutsutun puhdaskauran tuottamiseen, jota viljelyksessämme on noin 60 hehtaaria. Loput pelloista kylvetään tänä vuonna herneelle, joka korvaa aikaisemmin viljellyn rapsin.

Tilalla odotetaan jo, koska päästään pellolle kevättöihin. Seuraavassa jutussa päästään seuraamaan kevätkylvöjä.