Keväästä syksyyn viljelijäperheen matkassa

Tulitko ajatelleeksi kauran alkuperää, kun tänä aamuna söit puurosi? Jokaisen puuroannoksen ja kaurasämpylän takana on paljon suunnittelua ja työtä. Lähde ylistarolaisen Hölsön perheen maatilalle: pääset seuraamaan kauran kasvua ja viljelijän arkea.

Söitkö aamiaiseksi kaurapuuroa, lisäsitkö kauralesettä smoothieen kuidun lähteeksi tai nautitko pehmeän kaurasämpylän? Kaura on meille suomalaisille tuttu ja niin itsestään selvä osa arkeamme, ettemme sitä tai sen alkuperää usein tule ajatelleeksi.

Jokaisen kaurapuuroannoksen takana on kuitenkin paljon suunnittelua, vaivaa ja huolellista työtä. Viljelijät ahertavat pelloillaan, jotta meillä kaikilla olisi ruokaa pöydissämme.

Tämän päivän viljelijöiltä vaaditaan tarkkaa suunnitelmallisuutta, jatkuvaa uuden opiskelua ja kehitystyötä. Maanviljely on eturivissä alttiina ilmastonmuutokselle.  Maanviljelyyn vaikuttavat myös kaupan pelisäännöt, maataloustuet ja ympäristölainsäädäntö. Maanviljelijät ovat paljon vartijoina, kun rakennetaan myös epävarman tulevaisuuden kestävää suomalaista ruokajärjestelmää.

Saammeko viedä sinut tutustumaan ylistarolaisen maatilan elämään? Kasvukaudella 2020 julkaistu juttusarja seurasi kevään, kesän ja syksyn ajan puhdaskauraviljelijän arkea, tilalla tehtäviä töitä ja kauran kasvua. Samalla selviää, kuinka gluteeniton puhdaskaura siirtyy pellolta kotikeittiömme aamupuurolautaselle.

Matkaoppaanamme toimii maanviljelijä Mikko Hölsö perheineen. Tervetuloa mukaan!

Lorem ipsum