Usein kysyttyä

Miksi murokotelon sisällä on muovipussi? Mitä on gluteeniton kaura? Mitä Sydänmerkki tarkoittaa? Kokosimme vastauksia näihin ja muihin useasti kysyttyihin kysymyksiin. Jos et löydä vastausta täältä, laitathan oman kysymyksesi meille kuluttapalvelu-sivultamme löytyvällä palautelomakkeella.

 

Miten pakkaukset kierrätetään?

Kaikki Myllärin kotelo- ja pussipakkaukset voidaan kierrättää kartonkikeräykseen. Mysli- ja murokoteloiden muoviset sisäpussit kierrätetään muovi- tai energiajätteisiin. Kierrätysohjeet on merkitty pakkauksiin, useimmiten pakkauksen takapuolelle tai pohjaan.

 

Miksi osassa tuotteita on Hyvää Suomesta -merkki ja osassa Avainlippu? Mitä eroa niillä on?

Hyvää Suomesta -merkillä varustettu elintarvike on valmistettu suomalaisista raaka-aineista ja kaikilta prosessin osiltaan valmistettu ja pakattu Suomessa. Jos tuote sisältää useampia raaka-aineita on näiden suomalaisuusasteen oltava vähintään 75 %.

Kaikki Hyvää Suomesta -merkityt yhden ainesosan tuotteemme, kuten vehnäjauho tai kaurahiutale, ovat 100 % suomalaisesta raaka-aineesta.

Hyvää Suomesta –merkin myöntää ja sen käyttöä valvoo Ruokatieto Yhdistys ry. Tutustu Hyvää Suomesta -merkin myöntämiskriteereihin.

Avainlippu-merkki puolestaan kertoo, että tuote on valmistettu Suomessa ja tuotteen kotimaisuusaste on vähintään 50 % tuotteen omakustannusarvosta. Avainlippua käytetään Myllärin-tuotteissa (esim. myslit), joiden raaka-aineiden kotimaisuusaste ei täytä Hyvää Suomesta -merkin vaatimuksia, mutta jotka kuitenkin on valmistettu Suomessa.

Avainlipun käyttöoikeuden myöntää ja sen käyttöä valvoo Suomalaisen Työn Liitto ry. Tutustu Avainlippu-merkin sääntöihin.

 

Mitä tarkoittaa, kun tuotteella on Sydänmerkki?

Sydänmerkki on symboli, joka kertoo tuotteen ravitsemuksellisesta laadusta ja osoittaa, että kyseinen tuote on omassa tuoteryhmässään terveyden kannalta parempi vaihtoehto. Eri tuoteryhmillä on merkin saamiseksi omat ravitsemuskriteerit, joissa huomioidaan terveyden ja ravitsemuksen kannalta olennaiset seikat.

Viljatuotteissa Sydänmerkin myöntämisperusteena ovat rasvan ja erityisesti suolan määrä. Sydänmerkin myöntää ja sen käyttöä valvoo Suomen Sydänliitto. Lue lisää siitä, mitä Sydänmerkki tarkoittaa.

 

Mainostatte olevanne kotimainen yritys, miksi mysli on valmistettu Tanskassa?

Myllärin tuotevalikoimassa on tällä hetkellä lähes kuusikymmentä eri kuluttajatuotetta, jotka kaikki muromyslejä ja gluteenittomia muroja lukuun ottamatta valmistetaan tuotantolaitoksillamme Järvenpäässä, Vaasassa ja Närpiössä.

Aamiaistuotteisiin erikoistuneena yrityksenä haluamme tarjota valikoimassamme monipuolisesti kuluttajien toivomia tuotteita, mutta rapean muromyslin tai gluteenittomien murojen valmistaminen ei omissa tuotantolaitoksissamme ainakaan vielä toistaiseksi teknisistä syistä onnistu. Eikä niitä valitettavasti ole suomalaisilta valmistajilta hankittavissa, joten tämäntyyppiset tuotteet joudumme ainakin toistaiseksi ostamaan ulkomailta.

 

Mitä tarkoittaa gluteeniton kaura?

Kaura on luontaisesti gluteeniton vilja, mutta siihen voi kasvu- ja jalostusvaiheessa sekoittua muita viljoja, joten tavallisesta kaurasta valmistettujen tuotteiden ei voida taata olevan gluteenittomia. Gluteeniton kaura ei ole missään vaiheessa ollut kosketuksissa gluteenia sisältävien viljojen – kuten esimerkiksi vehnän, ohran tai rukiin kanssa. Tämä pitää huomioida jo viljelyn eri vaiheissa niin peltopohjissa, siemenissä, koneissa, kuivurissa, kuljetuskalustossa kuin varastosiiloissakin. 

Myllärin gluteenittomat kauratuotteet valmistetaan suomalaisesta puhdaskaurasta, joka tulee omilta, gluteenittomaan tuotantoon sitoutuneilta sopimusviljelijöiltämme. Varmistamme gluteenittomien tuotteiden puhtauden jokaisesta erästä omassa laboratoriossamme. Gluteenittoman kauratuotteen gluteenipitoisuus pitää olla alle 20 mg/kg.

 

Miksi Kaura Ateria-aines ei kypsy luvatussa ajassa?

Myllärin Kaura Ateria-aines sisältää esikypsytettyä kaurajyvää ja kaurarouhetta. Kokonaiset jyvätkin kypsyvät noin 15 minuutin keittämisellä. Ohjeen mukaisesti valmistettuna veden pitäisi imeytyä ateria-ainekseen keittämisen aikana. Toki riippuu myös siitä, kuinka kovaa keitos kiehuu.

Jos kauran rakenne tuntuu omaan makuun liian kovalta, voi huoletta kypsytellä pidempäänkin, kunhan huolehtii, että vettä riittää kattilassa koko kypsennyksen ajan. Kauran tulisi keittämisen jälkeen olla riisin tapaan irtonaista eli kaura-ateriasta ei tule puuromaista pitkälläkään keittämisellä.

 

Miksi murokotelon sisällä on vielä muovipussi?

Pakkauksen tehtävä on säilyttää tuotteen laatu aina tehtaalta syömishetkeen saakka. Pahvikotelo suojaa muroja rikkoontumiselta ja muovipussi säilyttää niiden rapeuden.

Muovipussilla kotelon sisällä on myös toinen tarkoitus: murokoteloissa käytetään kierrätyskartonkia ja kierrätysmateriaalista valmistettu pakkaus ei saa olla suoraan kosketuksissa elintarvikkeisiin.

 

Miksi murokotelo on vain puolillaan muroja?

Muropakkaukset pakataan tehtaallamme koneellisesti ja teknisistä syistä johtuen koteloon pakattava muovipussi ei voi olla kovin täysi, jotta se saadaan sujautettua koteloon ongelmitta. Muronsyöjän näkökulmasta ymmärrettävästi pakkaukseen mahtuisi enemmänkin muroja. Pakkauksen sisältö kuitenkin vastaa pakkauksessa ilmoitettua painoa.

 

Voiko lettujauhon sekoittaa veteen?

Myllärin lettujauhot eivät sisällä maitoa eivätkä kananmunaa ja letuista tulee hyviä, vaikka nesteenä käyttäisi pelkkää vettä. Maidottomien lettujen valmistamiseen voi käyttää myös kaurajuomaa tai jotain muuta kasvisjuomaa.

 

Miksi mysleihin on lisätty sokeria?

Myslisekoituksiin ei sinällään lisätä sokeria, mutta eri komponenttien, kuten kuivattujen hedelmien tai rapean muromyslin, valmistamiseen käytetään sokeria ja tällöin sokeri pitää ilmoittaa myös myslin ainesosaluettelossa.

 

 

Myllärin uutiskirje

Liitämme mielellämme sähköpostiosoitteesi postituslistallemme. Myllärin uutiskirje ilmestyy n. 4-6 kertaa vuodessa. Valitse alta haluatko yleisen uutiskirjeen vai gluteenittomiin tuotteisiin keskittyvän uutiskirjeen. Muistathan ruksata myös suostumuksen.Voita kuukauden aamupalat!

Osallistut kilpailuun tällä lomakkeella.

Katso kilpailun säännöt

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Voita kuukauden aamupalat!

Osallistut kilpailuun tällä lomakkeella.

Katso kilpailun säännöt

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.