Leivo mehevä luumupitko jouluksi gluteenittomana käyttäen Myllärin Gluteenitonta Vaaleaa Jauhoseosta. Pitkosta teet helposti myös vegaanisen, sillä leivonnassa ei käytetä kananmunaa ja voit korvata voin margariinilla ja maidon gluteenittomalla kaurajuomalla.
Ainesosat
pitko
Ohjeet
Sulata margariini ja lämmitä kaurajuoma yli 42-asteiseksi.
Vispilöi maidon joukkoon kuivahiiva, sokeri, kardemumma ja suola.
Lisää jauhoseos taikinaan vähitellen käsivatkaimen taikinakoukuilla tai yleiskoneella vatkaten. Vatkaa taikinaa noin 5 minuuttia ja lisää vatkauksen loppupuolella sula margariini joukkoon. Taikinan kuuluu olla kimmoisaa ja melko löysää.
Jauhota leivonta-alusta kevyesti ja vaivaa taikinaa käsin alustalla pari minuuttia. Kauli sen jälkeen taikina n. 45 cm x 35 cm levyksi. Levitä taikinalevylle luumumarmeladi.
Rullaa levy pitkältä sivulta pötköksi. Voit leikata pötkön päät pois ja paistaa ne erikseen pullina.
Leikkaa rulla keskeltä halki jättäen taikinan ehjäksi noin 3 cm rullan toisesta päästä.
Käännä leikatut kaksi taikinakaistaletta siten, että saat leikkauskohdan ylöspäin ja luumumarmeladikerrokset näkyviin. “Letitä” kaistaleet väljästi ja taittele pötkön päät rullan alle.
Tiivistä rullaa käsillä molemmista päistä ja siirrä se leivinpaperilla vuorattuun paistovuokaan, esim. leipävuokaan.
Anna rullan kohota 30 minuuttia.
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paista pitkoa uunin keskitasolla 15-20 minuuttia ja anna sen jäähtyä ennen kuorruttamista.
Valmista kuorrute sekoittamalla kaikki ainekset yhteen ja kuorruta pitko. Voit jättää osan kuorrutteesta sivuun, jotta sitä voi lisätä myös leikatun pitkopalan päälle.
Pitko on parhaimmillaan paistopäivänä. Paiston jälkeisinä päivinä voit ennen tarjoilua lämmittää pitkosta leikattuja siivuja muutaman sekunnin ajan mikrossa, jotta niistä tulee jälleen meheviä.