Kaurassa on voimaa! ─ Food Oats 2021 -konferenssi esitteli uusimmat kauran elintarvikekäyttöön liittyvät tutkimukset

VTT ja Suomen Kaurayhdistys järjestivät ensimmäisen Food Oats -konferenssin 8.–9. kesäkuuta 2021. Kansainvälinen konferenssi keräsi yhteen alan parhaat asiantuntijat keskustelemaan kauran elintarvikekäyttöön liittyvistä tutkimuksista ja innovaatioista, kauran terveysvaikutuksista sekä kuluttajien näkemyksistä.

Kauraan on terveysominaisuuksiensa ja monikäyttöisyytensä vuoksi kohdistunut paljon positiivista huomiota. Kauraa käytetään entistä monipuolisemmin innovatiivisten elintarvikkeiden raaka-aineena. Suomi yksi maailman suurimmista kauran tuottajista sekä johtava maa kauratutkimuksen ja innovaatioiden saralla.

Food Oats 2021 -konferenssissa esiteltiin maailmanlaajuisesti tunnettujen pääpuhujien johdolla uusimpia kauratutkimuksia ja innovaatioita. ”Korkealaatuinen kauran tuotanto alkaa tuottajien, lajikejalostajien, kasvipatologien, elintarviketieteilijöiden sekä kauramyllärien ja -prosessoijien välisestä yhteistyöstä lajikkeiden arvioinnin ja viljelymenetelmien suhteen”, kertoo tohtori Nancy Ames Agriculture and Agri-Food Canadasta.

Dosentti Tuula Sontag-Strohm Helsingin yliopistosta ja OatHow-tutkimushankkeesta kertoi kauran uniikista potentiaalista elintarvikkeissa. ”Kauraa käytetään elintarvikkeissa yhä laajemmin. Vuonna 2016 Suomessa kulutettiin 6 kiloa kauraa henkeä kohden. Vuonna 2019 kauran elintarvikekäyttö oli jo 9,5 kiloa henkeä kohden“, Sontag-Strohm painottaa.

Apulaisprofessori Lieselotte Cloetens Lundin yliopistosta puhui kauran terveyttä edistävistä ominaisuuksista ja potentiaalista ehkäistä aineenvaihdunnan sairauksia. ”Kaura on erinomainen ravintoaineiden lähde ja sen sisältämällä betaglukaanilla on merkittäviä terveysvaikutuksia. Kauran käytön lisäämistä tulisikin suositella koko väestölle”.

Meneillään olevien kliinisten interventiotutkimusten sekä suolistovaikutuksiin liittyvän uuden tiedon perusteella kauralle voidaan odottaa uusia terveysväittämiä tulevina vuosina.

Työelämäprofessori Reetta Kivelä Helsingin yliopistosta kertoi kauran tuhkimotarinan. ”Terveys on edelleen suurin trendi markkinoilla, mutta ei suinkaan ainoa. Kuluttajat ovat myös kiinnostuneita siitä, kuinka ruoka vaikuttaa ympäristöön. Kaura vastaa näihin molempiin kysymyksiin”, Kivelä korosti.

Konferenssi todisti, että kauralla on potentiaalia nousta globaalisti merkittäväksi kasviksi. ”Aktiivinen tutkimusyhteisö, jatkuvat innovaatiot sekä kauran käytön merkittävä kasvu elintarviketeollisuudessa osoittavat, että kaurasta voi tulla valtavirtaa”, päätteli konferenssin juontaja Emilia Nordlund VTT:ltä. Kauralla on väliä – niin planeetalle kuin ihmisille!

”Mielestämme monipuolinen kauratutkimus on erittäin tärkeää. Olemme luottavaisia, että voimme hyödyntää positiivisia tutkimustuloksia ja soveltaa niitä tuotekehitykseen ja kaupalliseen toimintaan. Näin kuluttajatkin saavat kaurasta täyden hyödyn”, toteaa Jussi Loponen, Fazerin innovaatio- ja tutkimusyksikön Fazer Labin johtaja. Fazer on konferenssin pääsponsori.

Tapahtuman nauhoite, esitykset ja posterit ovat saatavilla maksua vastaan kesäkuun 2021 loppuun saakka.

Medialla on vapaa pääsy tapahtumasivustolle. Tunnukset ja lisätietoja: info@kaurayhdistys.fi

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

VTT Emilia Nordlund Tutkimuspäällikkö, OatHow-tutkimushankkeen koordinaattori puh. 040 5042963, emilia.nordlund@vtt.fi

Helsingin Mylly on Suomen kaurayhdistyksen jäsen ja yksi Food Oats 2021 -konferenssin sponsoreista

Myllärin uutiskirje

Liitämme mielellämme sähköpostiosoitteesi postituslistallemme. Myllärin uutiskirje ilmestyy n. 4-6 kertaa vuodessa. Valitse alta haluatko yleisen uutiskirjeen vai gluteenittomiin tuotteisiin keskittyvän uutiskirjeen. Muistathan ruksata myös suostumuksen.



Voita kuukauden aamupalat!

Osallistut kilpailuun tällä lomakkeella.

Katso kilpailun säännöt

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Voita kuukauden aamupalat!

Osallistut kilpailuun tällä lomakkeella.

Katso kilpailun säännöt

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.