Kaura on ilmastoystävällistä lähiruokaa – miten lisäisin sen käyttöä?

Halusimme helpottaa kotikokkaajien arkea julkaisemalla Myllärin kauraruokageneraattorin. Sen avulla on helppo lisätä monipuolisen ja terveellisen kauran käyttöä arjessa ja valmistaa lempiruoasta kaurainen versio.

Monen suomalaisen yllätykseksi riisin voi korvata ruokavaliosta täysin kotimaisella vaihtoehdolla: kauralla. Kauranjyvän maku ja suutuntuma on hyvin samankaltainen riisiin verrattuna, mutta kaura on riisiä paljon ympäristöystävällisempi*. Nykyisin kaupoista saa kauratuotteita, joista on helppo valmistaa lisukkeita tai vaikka täydellisiä aterioita. Myllärin valmiiksi maustetut Kaura Ateria-ainekset ja gluteenittomat Kaura Ateriajyvät toimivat riisin tapaan.

Harva on tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi kanakastikkeen tai kasviscurryn kaverina voi aivan hyvin käyttää kauraa riisin sijasta. Jos on tottunut syömään kauraa ainoastaan kaurapuuron muodossa, on hankala kuvitella kauranjyviä riisin tilalle lautaselle.

Monipuolisesta kotimaisesta kaurasta ruokapöytään saa monenlaista hyvää. Julkaisimme Kauraruokageneraattorin, josta löytyy vinkkejä suosituimpien kotiruokien kauraisista versioista. Kokeile esimerkiksi jauhelihakastiketta tomaattikauralla, jauheliha-jyvälaatikkoa eli makaronilaatikon kauraista versiota tai uunilohta sitruunaisella kaurarisotolla.

Jos kauraruokageneraattorista ei löydy omaa suosikkia, lisukkeena olevan riisin, pastan tai perunan voi korvata Myllärin Kaura Ateria -aineksilla.

Kiinnostus kauran käyttöä kohtaan ruuanlaitossa on viime aikoina huomattavasti noussut. Tietoisuus riisin ilmastovaikutuksista kasvaa pikkuhiljaa, ja kotimaisille, kestäville vaihtoehdoille on kysyntää.

Kaura voittaa riisin myös ravitsemusnäkökulmasta

Kaura ja riisi ovat sukulaiskasveja, ja molemmat koostuvat pienistä tärkkelysjyväsistä: kypsennettäessä ne käyttäytyvät samaan tapaan. Kaura on myös riisin tapaan luontaisesti gluteeniton. Muutoin ravitsemuksellisesta näkökulmasta kauranjyvä voittaa riisin mennen tullen.

”Kaurassa on liukenematonta ja liukenevaa kuitua, terveysvaikutteista beetaglukaania, ja erittäin hyvä proteiini- ja aminohappokoostumus. Kaurassa on itse asiassa monipuolisempi aminohappokoostumus kuin muilla viljoilla: siinä on muun muassa lysiiniä, jota elimistö ei pysty itse valmistamaan. Lisäksi kauran rasvahappokoostumus on hyvä”, Veli Hietaniemi Luonnonvarakeskuksesta summaa.

Helsingin Mylly on jalostanut erilaisia kauratuotteita jo yli 30 vuoden ajan. Kauratuotteet valmistetaan Vaasassa kauramyllyssä, joka sijaitsee lähellä Suomen parhaita kauranviljelymaita. Myllärin kaura on lähiruokaa parhaimmillaan.

*Kotimaisen kauran osalta hiilijalanjälki on alle 1 kg CO2 ekv/kg eli neljä kertaa vähemmän kuin riisillä, jonka hiilijalanjälki on 3,8 kg CO2 ekv/kg. Lisäksi riisi on hyvin janoinen vilja, ja se menestyy vain vedessä tai hyvin märissä olosuhteissa. Sen viljely aiheuttaakin maaperän eroosiota ja ravinteiden huuhtoutumista. Sen lisäksi, että kauran viljelypäästöt ovat pienet, se on ravinnetarkka kasvi. Kaura käyttää vettä ja ravinteita erittäin tehokkaasti, eikä aiheuta ravinteiden huuhtoutumista.

Kokeile Myllärin Kauraruokageneraattoria

Lue lisää ilmastoystävällisestä kaurasta: Ilmastoystävällisempi vaihtoehto riisille löytyy kotimaisilta pelloilta

Lue lisää kotimaisen kauran ravitsemusominaisuuksista

Myllärin uutiskirje

Liitämme mielellämme sähköpostiosoitteesi postituslistallemme. Myllärin uutiskirje ilmestyy n. 4-6 kertaa vuodessa. Valitse alta haluatko yleisen uutiskirjeen vai gluteenittomiin tuotteisiin keskittyvän uutiskirjeen. Muistathan ruksata myös suostumuksen.Voita kuukauden aamupalat!

Osallistut kilpailuun tällä lomakkeella.

Katso kilpailun säännöt

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Voita kuukauden aamupalat!

Osallistut kilpailuun tällä lomakkeella.

Katso kilpailun säännöt

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.