Minna koordinoi kauraa Vaasasta maailmalle
Malesiaan, Uuteen-Seelantiin, Hollantiin, Kanadaan… Helsingin Myllyn myyntikoordinaattorin Minna Mäenpään, 35, ohjaamana suomalainen kaura kulkee Pohjanmaalta niin espanjalaiseen markettiin kuin kiinalaiseen verkkokauppaankin.
– Parasta työssäni ovat ihmiset ja yritykset, joita saan kohdata. Mukavalta tuntuu myös positiivinen palaute, toteaa Minna.
– Tässä työssä korostuvat ongelmanratkaisukyky ja asiakaspalvelutaidot. Tykkään, kun on tarpeeksi haasteita ja saan käyttää vahvuuksiani, luonnehtii Minna myyntikoordinaattorin toimenkuvaa.
Noin kilometrin päässä Vaasan myllyltä asuu Mäenpään perhe: Minna, puoliso ja 7-vuotias poika yhdessä kääpiöluppakanien Töpön ja Täplän kanssa.
– Olen syntyperäinen vaasalainen. Käynyt koulut ja aina asunut Vaasassa, esittäytyy Minna.
Ammattiopistosta valkolakin ja merkonomin paperit hommannut Minna jatkoi suoraan ammattikorkeakouluun.
– ABB Muuntajalla aloitin 15-vuotiaana kesätyöntekijänä. Työskentelin siellä myynnissä ja markkinoinnissa myös AMK-vuosina, ja tein heille lopputyöni. Harjoittelun jälkeen, kesätöissä pääsin tutustumaan vientiin Export Forwarder -tittelillä.
Muuntajat vaihtuivat pian tradenomi-tutkinnon jälkeen johdinsarjoihin ja valokuitukaapeleihin. Crimpillä Minna viihtyi vajaat 9 vuotta.
– Olin ollut teknologiateollisuudessa 23-vuotiaasta asti. Mietin, että mitä aidan toisella puolella mahtaa olla. Halusin uusia haasteita, myöntää Minna.
Helsingin Mylly tuli urapolulla vastaan, kun Vaasassa aukesi paikka kotimaan myyntiin. Tässä kohtaa ei vielä kätelty, mutta pian tuli yhteydenotto ja tarjous vientipestistä. Haastattelun jälkeen molemmat osapuolet olivat innoissaan.
– Tartuntapintani Helsingin Myllyyn oli oikeastaan siinä, mitä olin kaupasta ostanut, kokannut ja syönyt. Joitain tuotteita tunsin, en juurikaan yritystä. Mutta siitä se laaja skaala lähti avautumaan.
– On hienoa, miten perheyrityksessä asioita koko ajan kehitetään ja miten paljon uutta opittavaa on jatkuvasti omallakin työpöydällä. Tämä ei todellakaan ole pelkkää tilausten käsittelyä, kiittelee Minna ja kertoo, että 2024 tehdyn organisaatiouudistuksen myötä myös kotimaan myynti on osa hänen nykyistä toimenkuvaansa.
Helsingin Myllyn vientituotteista 95 % lähtee maailmalle Vaasan myllyltä.
”Kaikki langat on pidettävä varmoissa käsissä”
Kun Minna aloitti vuonna 2022 Helsingin Myllyllä, vientitiimiin kuuluivat vientijohtaja Lhassan El Farkoussi ja vientimyyjä Filip Kumlin. Lähityökaverikseen Vaasan toimipisteeseen Minna sai samoihin aikoihin toisen vientikoordinaattorin Jenni Hakalan. Toimitusketjutiimiin 2024 siirtyneen kaksikon työyhteisöön kuuluu nyt kaikkiaan kuusi myllyläistä: talousjohtaja Jukka Kervinen, myyntikoordinaattorit Anne Kientz ja Anna Pettinen Järvenpäästä sekä toimitusketjukoordinaattori Mari Setälä Vaasasta.
– Vaikka kotimaan myynnillä ja viennillä on sama tuotepohja, ovat ne kaksi ihan eri maailmaa. Esimerkiksi tilaussyklit ja toimitusmäärät poikkeavat merkittävästi. Suomessa saatetaan toimittaa asiakkaalle yksi lava jo seuraavaksi päiväksi, kun taas viennissä kontillinen tuotteita voidaan sopia toimitettavaksi vasta kuukausien kuluttua. Minulla on esimerkiksi tällä hetkellä sovittuna yksi toimitus Saksaan kahdeksan kuukauden päähän, vertailee Minna.
– Vientiin lähtevät tuotteet kulkevat joko rekalla tai merirahtina. Merikonttiin mahtuu koosta riippuen noin 20 lavaa ja täyteen lastattuun rekkaan noin 30, kertoo Minna.
Olemme viime aikoina saaneet paljon uusia asiakkaita. On kiva tutustua uusiin ihmisiin ja yrityksiin sekä olla mukana rakentamassa asiakkuuksia.
Juuri työn monipuolisuus ja vaihtelevuus ovat Minnalle tärkeitä.
– Päivät ovat työntäyteisiä: kiirettä pitää, sähköposteja tulee ja kuormia lähtee. Kaikki langat on pidettävä varmoissa käsissä. En istu vaan tietokoneella, vaan ratkaisen ongelmia ja hyödynnän osaamistani.
Myyntikoordinaattorit Minna Mäenpää (vas.) ja Jenni Hakala jakavat Vaasassa yhteisen työhuoneen. – Meillä on logistiikassa ja vientiyksikössä täydellinen tiimi, kiittelee Helsingin Myllyn vientijohtaja Lhassan El Farkoussi.
Yhdessä oppien ja kehittyen Helsingin Myllylle solahtanut Vaasan koordinaattoripari, Minna ja Jenni käyvät joka torstai tarkasti läpi seuraavan viikon. Mitä, minne, milloin ja miten -kysymyksien vastaukset vaikuttavat tulevien päivien aikatauluihin, yhteydenottoihin ja dokumentteihin.
– Kun Vaasasta on maailmalle lähdössä gluteenitonta kauraa, gluteenianalyysille pitää varata aikaa 1–3 vuorokautta, lastausmääristä riippuen.
Kun matka on pitkä, pitää ottaa huomioon myös lämpötilat ja mahdolliset tuholaiset. Jos määränpää on Japani, lähtevä rahti kaasutetaan tuholaisten torjumiseksi ennen noin 12-viikkoista merimatkaa. Kaasutuksessa käytetään ainetta, joka ei läpäise pakkauksia eikä siten pääse tuotteisiin. Luomun laatua taas vaalitaan kuljetuksen yhteydessä kuivajäällä, joka pitää tuotteet sopivan viileänä perille asti, ottaa Minna muutaman esimerkin.
EU:n ulkopuolisiin toimituksiin sertifikaatteja, todistuksia ja dokumentteja tarvitaan niin Kauppakamarilta, Ruokavirastolta kuin Tulliltakin. Tuttujen huolitsijoiden kanssa sovitaan aikataulut sekä Eurooppaan suuntautuville rekkakyydeille että Raumalta EU:n ulkopuolelle lähteville merikonteille. Asiakkaat pidetään ajan tasalla tiiviisti koko toimitusprosessin ajan.
– Rakennamme päivittäin palapeliä. Tässä työssä korostuvat ongelmanratkaisukyky ja asiakaspalvelutaidot. Pitää omaksua uutta nopeasti, on oltava tilanteen päällä. Tykkään, kun on tarpeeksi haasteita ja saan käyttää vahvuuksiani, luonnehtii Minna.
Vientimyyjä Filip Kumlin kävi katsomassa, miten Helsinki Mills -brändillä myytävät tuotteet käyvät kaupaksi Saksassa. Elintarviketeollisuuden tarpeisiin eri puolille maailmaa suomalaista kauraa toimitetaan suursäkeissä.
– Olen aina kunnioittanut luontoa. Työ Helsingin Myllyllä on avartanut entisestään näkemystäni vastuullisuudesta. Luomu on korostunut, kotimaisuus on jo pitkään ollut ykköskriteeri, kuvailee Minna itseään kuluttajana.
”Parasta tässä työssä ovat työkaverit”
Suomalaisen kauran hyvä maine kiirii maailmalla, mikä lisää vauhtia Helsingin Myllyn Vaasan toimipisteellä.
– Olemme viime aikoina saaneet paljon uusia asiakkaita. On kiva tutustua asiakkaisiin ja olla mukana rakentamassa asiakkuuksia. Nautin siitä, että saan kohdata uusia ihmisiä ja yrityksiä. Ehdottomasti parasta työssäni ovat työkaverit, kiittelee Minna kollegoita.
Vanhana partiolaisena Minna on aina kunnioittanut ympäristöä. Työ Helsingin Myllyllä on avartanut entisestään Minnan näkemystä vastuullisuudesta.
– On hienoa, että perinteinen suomalainen perheyritys ja nykyaikaiset suomalaiset viljelijät tekevät työtä kauaskantoisesti. Täällä työntekijöilläkin on mahdollisuus kehittymiseen ja kouluttautumiseen. Sitä arvostan.
Minna kokee myös, että on tärkeää saada palautetta tekemästään työstä, jotta pääsee kokemaan onnistumisen tunteita.
– Asiakkailta saatu positiivinen palaute todella ilahduttaa. On mukava kuulla, kun tuotteiden laatua kehutaan. Ja tuntea, että suomalaisia ja suomalaista kauraa arvostetaan.
Palaute ei ole vain kohteliaita fraaseja sähköpostissa.
– Tänäkin syksynä mm. hollantilaiset ja espanjalaiset asiakkaat ovat halunneet matkustaa tänne Pohjanmaalle. Sopimusviljelijöidemme peltojen reunassa he ovat olleet viehättyneitä siitä, miten asiat Suomessa tehdään ja miten edistyksellistä viljely täällä on. Espanjalaisethan viljelevät itsekin kauraa, mutta haluavat silti ostaa sitä meiltä. Sanovat, että suomalainen vilja on maailman parasta.
Jouluihminen, joka rakastaa tanssia ja leipomista
Menevä ja tekevä Minna myöntää, että tämänhetkisessä elämänvaiheessa ei Mäenpään perhe ehdi kotisohvilla makoilla. Juuri koulunsa aloittaneen pojan jalkapallo- ja sählyharrastukset kuljettavat myös vanhempia treeni- ja pelireissuille. Perheen kesken pyöräillään, skuuttaillaan, tavataan ystäviä ja osallistutaan aktiivisesti erilaisiin tapahtumiin.
– Pojan treenien aikana lenkkeilen. Lisäksi käyn salilla ja ryhmäliikuntatunneilla. Oman tanssitaustan myötä varsinkin tanssitunnit ovat kivoja.
Minnalta luonnistuvat käden käänteessä myös junioriurheilun kisakahviloista tutut mokkapalat.
– Rakastan etenkin makeiden herkkujen leipomista. Koen sen rakkauden osoituksena, kun leivon puolison ja pojan lempiherkkuja. Tykkään kestitä ja järjestää juhlia, kertoo Minna, jonka bravuureja ovat juustokakut, porkkanaleivokset, mutakakut ja monet muut.
Minnan aktiivinen perhe liikkuu kesät talvet, niin ulkona luonnossa kuin salilla ja pallokentilläkin.
Suutarin lapsella on siis kengät. Entä mitkä ovat suosikkituotteesi Myllärin valikoimasta?
– Puolison ja pojankin mielestä parhaat sämpylät syntyvät Myllärin Luomu Hurjan Viljaisesta Sämpyläjauhosta. Uutuuksistamme Vehnäjauho 2.0 ja Siemen-Inkivääri Granola ovat erityisesti minun mieleeni.
– Parin viime vuoden aikana ruokavalioomme on tullut uusia viljatuotteita, kuten myslejä ja muroja. Luomu on korostunut omissa valinnoissa, kotimaisuus on jo pitkään ollut ykköskriteeri. Katson tarkkaan raaka-aineita, ja valitsen mahdollisimman puhdasta ruokaa. Vastuullisuus on minulle tärkeää: mietin ensin tarvetta, sitten sitä missä ja miten tuote on tehty. Heräteostoksia en tee, enkä osta trendien mukaan. Hyvä mieli minulle tulee esimerkiksi siitä, kun löytää jotain tarpeellista käytettynä, luonnehtii Minna itseään kuluttajana.
Minna tunnustaa, että lokakuun loppu on hänelle vuosittain hieman haastavaa aikaa.
– Pähkäilen taas kerran, että koska kehtaisin laittaa kodin täyteen tunnelmavaloja ja joulukoristeita. Koska voisin tuoda joulukuusen kotiin. Olen vannoutunut jouluttaja, jolle ihan parasta aikaa on, kun saa kutsua kotiin ystäviä glögille ja jouluherkuille, myöntää Minna Mäenpää.
Suomalaista kauraa lähes 50 maahan eri puolille maailmaa
Asiakkaat tulevat välillä kaukaakin tutustumaan sopimusviljelijöidemme kaurapeltoihin.
Vuonna 2024 viennin osuus Helsingin Myllyn liikevaihdosta oli 27 prosenttia.
– Suomen markkina on stabiili, joten haemme kasvua viennistä. Tavoitteemme on, että viiden vuoden päästä viennin arvo on noin 25 miljoonaa euroa, kun se nyt on noin 15 miljoonaa euroa, kertoo vientijohtaja Lhassan El Farkoussi, joka aloitti Helsingin Myllyllä vuonna 2010, kun vientiorganisaatio perustettiin.
Lhassan toteaa, että tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitaan asiakastyytyväisyyttä ja lisämyyntiä nykyisten asiakkaiden kanssa sekä uusia asiakkaita jo tuttuihin maihin ja täysin uusien markkinoiden avauksia.
– Hollanti on suurin markkinamme. Espanjaan ja Australiaan kauraa on viety jo pitkään. Uusimpia markkina-avauksiamme ovat mm. Kiina, Japani, Kanada ja Uusi-Seelanti.
Ensimmäiset luomutuotteet Helsingin Mylly vei maailmalle jo vuonna 1997. Luomumarkkina on edelleen pieni, mutta kasvava. Pienen notkahduksen jälkeen luomun kysyntä on palaamassa parin vuoden takaiseen. Muutos kohti ravitsevampia ja terveellisempiä ateriavaihtoehtoja on lisännyt vahvasti ja vauhdilla kauramarkkinan kysyntää, johon Helsingin Mylly vastaa valmistamalla raaka-aineita esimerkiksi kaurajuomiin ja erilaisiin private label -tuotteisiin.
– Gluteenittomien markkina on ihan oma maailmansa. Kun mennään terveys edellä, vaatimukset ovat erittäin tiukat prosessin joka vaiheessa. Koko ketjun on oltava täysin turvattu allergeeneilta, kertoo Lhassan kahdeksan vuotta jatkuneesta gluteenittomien tuotteiden viennistä.
Miten Helsinki Millsinä kansainvälisesti tunnettu suomalainen perheyhtiö erottuu edukseen maailmalla?
– Alkuperä on erittäin tärkeä, vahva kilpailuetumme. Aidossa suomalaisessa kaurassa maistuvat pitkät kesäpäivät ja kauralle sopiva ilmasto. Saamme kiitosta erittäin korkeasta laadusta. Asiakkaamme arvostavat suomalaisten viljelijöiden osaamista, samoin viljelijä-mylly-asiakas-ketjua. Me luotamme viljelijöihimme, asiakkaat luottavat meihin. Ja mikä parasta: meillä on logistiikassa ja vientiyksikössä täydellinen tiimi, kiittelee Lhassan.
Helsingin Myllyn vientituotteista 95 % lähtee maailmalle Vaasasta.
– Vaasan myllylle ja Pohjanmaan maatiloille asiakkaamme matkustavat kaukaakin. He haluavat nähdä ja kokea yhteyden, tavata viljelijöitä, kertoo Lhassan, joka vuonna 1997 Marokosta Suomeen muuttaessaan aloitti opinnot nimenomaan Vaasassa.