Lähellä tuotettu kaura on vegaaniruokaa

Lähellä tuotettu kaura on vastuullista vegaaniruokaa ja viisi muuta syytä lisätä kauraa vegaaniruokavalioon.

Suomalaisena superruokana tunnettu kaura on kompakti paketti lempeää makua ja runsaasti terveellisiä ravintoaineita. Lisäksi kotimainen kaura on vastuullisuusnäkökulmasta kestävää ruokaa. Vegaaniruokavaliota noudattavalla riittääkin syitä lisätä lautaselle kauraa monessa eri muodossa.

Monella tavoin vastuullinen kaura

Tänään vietetään Maailman vegaanipäivää, jolloin korostetaan vegaani- ja kasvisruokavalion merkitystä. Kotimainen kaura on hyvä lisä vegaaniruokavalioon niin terveys- kuin ympäristövaikutustenkin osalta. Vastuullisuusnäkökulmasta on tärkeää, ettei ruokaa ole kuljetettu pitkien matkojen päästä.

– Kaura viihtyy monissa eri maalajeissa ja menestyy Suomessa lähes joka kolkassa, joten se on todella lähiruokaa. Lisäksi kaura on esimerkiksi vehnään verrattuna melko vaatimaton vilja, joka hyödyntää ravinteet tehokkaasti eikä käytä vettä tuhlailevasti, Suomen Kaurayhdistyksen puheenjohtaja, erikoistutkija Veli Hietaniemi Luonnonvarakeskuksesta kertoo.

Kaurabowl
Kaura riisin tilalle

Riisin voi korvata kauralla

Esimerkiksi juuri vettä runsaasti tarvitsevaan riisiin nähden kaura on ympäristön kannalta loistava vaihtoehto. Peltojen hyvinvoinnin näkökulmasta kaura on myös erinomainen esikasvi, eli sen viljely tekee hyvää maaperälle. Moneen soveltuvalla kauralla voikin korvata vähemmän ekologisia ruoka-aineita.

– Riisi on ihan omaa luokkaansa veden käytössä. Kaura on sen kanssa hyvin samantyyppinen muun muassa tärkkelyskoostumuksen suhteen, ja riisi onkin hyvin pitkälle korvattavissa kauralla, Hietaniemi kertoo.

Puhdaskaura sopii myös keliaakikolle 

Varsinkin gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle vegaanille sopivien ruokavalion rakennuspalikoiden löytäminen voi olla vaikeaa. Kaura on luonnostaan gluteenitonta, joten se sopii myös gluteenia välttävän vegaanin ruokavalioon.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että täysin gluteenittomia, keliaakikoille sopivia tuotteita ovat vain gluteenittomasta puhdaskaurasta valmistetut tuotteet. Gluteeniton puhdaskaura tarkoittaa kauraa, joka ei ole missään vaiheessa tuotantoa ollut kosketuksissa gluteenia sisältävien viljojen kanssa.

Kuusi syytä, miksi vegaanin kannattaa lisätä kauraa ruokavalioonsa

1) Kaura on ympäristöystävällistä ruokaa. Kotimainen, lähellä tuotettu kaura on vastuullisuusnäkökulmasta kestävää ruokaa, koska sitä ei kuljeteta pitkiä matkoja ja se selviää esimerkiksi riisiin ja vehnään verrattuna vaatimattomissa oloissa.

2) Kaurassa on runsaasti beetaglukaania. Kaura sisältää runsaasti veren kolesterolia alentavaa, liukoista kuitua eli beetaglukaania, joka on erityisesti tarpeen paljon kovia rasvoja syöville, niin vegaaneille kuin sekasyöjillekin.  Kolesterolia alentava vaikutus on yksi EU:ssa kauralle hyväksytyistä terveysväittämistä.

3) Kaurasta saa proteiinia. Riittävän proteiininsaanti on vegaaniruokavaliota noudattavalle erityisen tärkeää, koska kasvikunnan proteiininlähteet eivät usein ole yhtä ravintotiheitä kuin lihatuotteet. Lisäksi kaurassa on hyvin tasapainoinen aminohappokoostumus ja erilaisia proteiineja monipuolisemmin kuin monessa muussa viljassa, josta vegaaniruokavaliota noudattava erityisesti hyötyy.

4) Kaurassa on hitaita hiilihydraatteja. Kuiturikas kaura paitsi hellii vatsaa ja suolistoa, pitää myös nälkää pitempään poissa. Hitaat hiilihydraatit vapauttavat energiaa ja nostavat verensokeria hitaammin kuin esimerkiksi vaalea vehnä, jolloin olo pysyy kylläisenä ja mieliala virkeänä pidempään.

5) Kaura on luonnostaan gluteenitonta. Kaura on luonnostaan gluteeniton vilja, joten se on loistava ruokavalion rakennuspalikka gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. On kuitenkin syytä muistaa, että täysin gluteenittomia, esimerkiksi keliaakikoille sopivia tuotteita ovat vain gluteenittomasta puhdaskaurasta valmistetut tuotteet. Myllärin gluteenittomasta valikoimasta löytyy niin aamiais- ja leivontatuotteita kuin ruoanvalmistukseenkin sopivia aineksia.

6) Kaurasta on moneksi. Kaurassa ei kannata jämähtää pelkkiin puuroihin tai välipalapatukoihin, sillä pehmeän- ja hyvänmakuisesta kaurasta saa herkullisen ja proteiinipitoisemman lisukkeen lautaselle korvaamaan riisiä tai perunaa. Kokeile Myllärin gluteenittomia Kaura Ateriajyviä tai valmiiksi maustettuja Kaura Ateria-aineksia joko sellaisenaan tai erilaisten ruokalajien pohjana.

Lähteet: Luonnonvarakeskus, Luomuliitto, Vegaani.org, Vegaaniliitto.fi

Kaura eväsrasia
Kaura risotto
Tillikaura salaatti
Kaura taivas

Jaa artikkeli

Sinua voisi myös kiinnostaa

Satelliittikuvat ohjaavat Kaura 2.0:n täsmälannoitusta
Uutiset 25.06.2024

Satelliittikuvat ohjaavat Kaura 2.0:n täsmälannoitusta

Ilmajoella kesäpäivä on juhannusviikolla pitkä. Toukokuun helteiden ja kesäkuun sateiden jälkeen välkymmin viljelty Kaura 2.0 kasvaa vauhdilla kortta. Lippulehden jälkeen … Lue lisää

Otamme täyden vastuun teoistamme
Vastuullisuus 01.01.2024

Otamme täyden vastuun teoistamme

Sopimusviljelijästä tuotantopäällikköön, johtoryhmästä pakkauslinjalle. Meillä vastuu on jokaisen agendalla, jokaisena työpäivänä – ketjun jokaisessa vaiheessa. Lue lisää

Yhteinen vastuumme ympäristöstä ja ihmisistä
Vastuullisuus 01.01.2024

Yhteinen vastuumme ympäristöstä ja ihmisistä

Kotimainen, kasvispohjainen ruoka on vastuullinen valinta. On meidän kaikkien vastuulla, että ympäristöä ja suomalaista maanviljelyä arvostetaan. Lue lisää

Lähikaura jättää vain pienen jäljen
Vastuullisuus 09.12.2023

Lähikaura jättää vain pienen jäljen

Kotimainen kaura! Sillä on muihin vastaaviin elintarvikkeisiin verrattuna varsin pieni hiilijalanjälki. Ja isosti terveyttä edistäviä vaikutuksia. Lue lisää