Laadukkaat tuotteet eivät synny sattumalta

Myllärin tuotteet tunnetaan laadustaan. Eikä syyttä. Jokainen jauhosäkki, hiutalepaketti, murolaatikko ja myslipussi on kulkenut läpi huolellisesti valvotun prosessin. Taustalla on asiantuntijatyötä, tarkkuutta ja sitoutumista.

Laatupäällikkö

Laatu- ja vastuullisuuspäällikkö Laura Pokela luotsaa Helsingin Myllyn laatutyötä ja varmistaa, että Myllärin tuotteet täyttävät tiukat laatuun ja elintarviketurvallisuuteen liittyvät vaatimukset.

Laatu- ja vastuullisuuspäällikkö Laura Pokela on luotsannut Helsingin Myllyn laatutyötä kohta neljä vuotta. Aiemmin hän on työskennellyt laadun ja elintarviketurvallisuuden parissa mm. Kokkikartanolla, Snellmanilla ja Myllyn Parhaalla.

Elintarviketieteiden maisteriksi opiskellut Pokela kertoo, mitä laadukas tuotanto käytännössä tarkoittaa ja miten IFS Food -sertifikaatin korkein taso on mahdollista saavuttaa.

Laatu on kaikkien asia

Helsingin Myllyllä laadunhallinta kattaa koko yrityksen toiminnan, ei vain tuotantolinjoja. Jokainen työntekijä on jollain tavalla mukana varmistamassa, että tuotteet ovat turvallisia ja ominaisuuksiltaan juuri sellaisia kuin on luvattu.

– Laatutyö näkyy käytännössä kaikkialla: pakkaajat tarkistavat pakkausten etiketit ja painot, myllärit seuraavat ja säätävät koneiden toimintaa ja laborantit analysoivat, että tuotteet ovat speksin mukaisia eli täyttävät niille asetetut tekniset ja laadulliset vaatimukset, Pokela kuvaa.

– Lisäksi huolto vastaa siitä, että laitteet toimivat oikein, myynti varmistaa, että asiakas saa oikeat tuotetiedot ja tuotehallinta ja markkinointi huolehtii siitä, että pakkauksissa on ajantasaiset tiedot ja reseptit.

Laadunvalvontaa tehdään järjestelmällisesti esimerkiksi omavalvontakierroksilla, laboratoriotesteillä ja eräkohtaisilla tarkastuksilla. Tärkeää on myös kulttuuri, jossa sitoudutaan, opitaan ja kehitytään. Virheistä saa ja pitää ilmoittaa.

Tuotteiden tunnistus

Vaasan tehtaan tuotetunnistuskoulutuksessa harjoiteltiin erilaisten jauhojen ja hiutaleiden erottamista, jotta mahdollisiin poikkeaviin tilanteisiin osataan reagoida nopeasti. 

Omavalvontakierros

Laatuspesialisti Aino Olkinuora omavalvontakierroksella Järvenpään tuotannossa.

Tietoon perustuva päätöksenteko nostaa rimaa

Viime vuosina Helsingin Myllyllä on otettu isoja harppauksia laatutyön kehittämisessä. Yritykseen on perustettu oma, koko organisaatiota palveleva neljän hengen laatutiimi, johon kuuluvat Pokelan lisäksi laatuspesialistit Aino Olkinuora Järvenpäästä ja Sini Niemelä Vaasasta sekä laatuassistentti Elina Korpi Vaasasta. Johdon tukena toimivan tiimin työtä ohjaavat laatumittarit ja jatkuva parantaminen.

– Aina kun on mahdollista, perustamme päätöksemme dataan, ei mutuun. Keräämme palautetta, analysoimme reklamaatioita, seuraamme omavalvontatietoja ja tutkimme prosessista tallentuneita tietoja. Käytämme dataa perustellaksemme tarpeita toimintatapojen muuttamiseen tai laiteinvestointien tueksi, Pokela kertoo.

Välillä tarvittavat muutokset ovat pieniä, välillä isompia. Joskus laatutiimi joutuu tekemään salapoliisityötä selvittääkseen laatupoikkeaman taustalla olevia tapahtumia. 

– Aina muutoksen ajurina toimiminen ei ole helppoa, mutta on palkitsevaa nähdä, miten muutokset siirtyvät käytäntöön, eikä vastaavia laatupoikkeamia tapahdu uudestaan. Joskus toimintatavan muuttamista saatetaan vastustaa ennen kuin niiden tuoma hyöty konkretisoituu. 

– Olemme myös oppineet, että jälkiseuranta on ratkaisevan tärkeää. Sen avulla muutokset juurtuvat pysyvästi arkeen, eikä vanhoihin toimintatapoihin lipsahdeta takaisin. Lopulta parhaat ratkaisut löytyvät yhdessä, mutta usein tarvitaan pientä pohdintaa, jotta kaikille toimiva malli syntyy.

Kaiken kaikkiaan laatu- ja vastuullisuuspäällikkömme onnellisuutta ruokkii se, että työt sujuvat häiriöttömästi ja ennalta suunnitellulla tavalla sekä se, että näkee, miten muut innostuvat uutta oppiessaan.

Mitä IFS Food -sertifikaatin Higher Level tarkoittaa?

Yksi konkreettinen osoitus Helsingin Myllyn laatutyön tasosta on kansainvälinen IFS Food -sertifikaatti, jonka yritys on saavuttanut korkeimmalla mahdollisella tasolla. 

– IFS Food on Euroopan laajimmin käytetty elintarvikealan laatujärjestelmä. Sertifikaatin piirissä auditoidaan joka vuosi yli 20 000 tuotantolaitosta, mukaan lukien myös meidän tehtaamme toiminnot, taustoittaa Pokela.

– Viime auditoinnissa, keväällä 2025, toimintojemme todettiin olevan ”Higher Level” eli korkeimmalla mahdollisella tasolla. Tällaisen tason saavuttaminen vaatii, että täytämme IFS standardin noin 250 vaatimuskohdasta erinomaisesti yli 95 prosenttia, kertoo Pokela.

– Tulos on osoitus siitä, että toimintamme on kehittynyt pitkäjänteisesti. Sertifikaatti kertoo asiakkaillemme, että meihin voi luottaa. Erityisesti isoille, kansainvälisille asiakkaillemme se on tärkeä tae tuotteidemme laadusta, elintarviketurvallisuudesta ja osaamisemme tasosta, Pokela sanoo.

IFS-sertifiointi puskee myös kehittämään. Jokainen auditointi tuo esiin uusia parannuskohteita ja pitää laatutyön keskiössä.

Myllärin myslit
IFS sertifikaatti

Helsingin Myllylle myönnetty IFS-sertifikaatti on todiste siitä, että elintarvikkeidemme valmistusprosessi on turvallinen ja laadunvalvontamme toimii.

Viljakuorma

Laatua pellolta pöytään

Laadunhallinta alkaa jo pellolta ja jatkuu tuotannon jokaisessa vaiheessa aina siihen asti, kun tuote lähtee varastosta kohti asiakasta. 

Kun vilja saapuu tehtaallemme, viljan vastaanotossa tarkistetaan, että raaka-ainekuorma täyttää elintarvikelaadun kriteerit. Tuotannon aikana seurataan teknisiä laatuparametreja, kuten kosteutta, proteiinipitoisuutta, sitkon vahvuutta, seulontatuloksia sekä aistinvaraisia ominaisuuksia eli ulkonäköä, hajua ja makua. 

– Kun tuotteet lähtevät tehtaalta asiakkaille, varastotyöntekijämme varmistavat, että toimitus on tilauksen mukainen, tuotepakkaukset ehjiä ja kuljetuskalusto siisti ja asianmukainen.

Asiakaspalaute on laatutyön polttoainetta

Pokela korostaa, että asiakkaiden ja kuluttajien palaute on korvaamattoman tärkeää. Jokainen yhteydenotto käsitellään ja sen perusteella tehdään tarvittaessa muutoksia. Oli kyse sitten kuluttajapakkauksesta tai leipomolle tai elintarviketeollisuudelle menevän raaka-aineen ominaisuuksista.

– Usein asiakas huomaa jotain, mitä emme itse havaitse. Kaikki palaute on arvokasta, Pokela painottaa.

Laatu ei ole sattumaa. Se on jokapäiväistä työtä, tarkkuutta ja vastuullista toimintaa pellolta pöytään asti.
 

Tutustu sertifikaatteihimme
Säkit tuotannossa
Myllyn laboratoriossa analysoidaan viljan ja tuotteiden laatua

Myllyn laboratoriossa analysoidaan viljan ja tuotteiden laatua

Järvenpään myllyn laboratoriossa tutkitaan monenlaisia viljoihin ja jauhoihin liittyviä asioita, jotta asiakkaille voidaan taata Myllärin tuotteiden laatu ja turvallisuus. Lue lisää

Myllärit hakivat oppia Sveitsistä

Myllärit hakivat oppia Sveitsistä

Helsingin Myllyllä opetetaan ja kehitytään työn ohessa, mutta ymmärrystä on hyvä syventää myös koulutuksella. Näin meillä on useita ammattilaisia ottamassa vastuuta jauhojen laadusta. Lue lisää

Jaa artikkeli

Sinua voisi myös kiinnostaa

Haemme toimitusketjupäällikköä
Rekry 28.10.2025

Haemme toimitusketjupäällikköä

Etsimme vakituiseen työsuhteeseen kokenutta ja kehitysorientoitunutta toimitusketjupäällikköä johtamaan Helsingin Mylly Oy:n tilaus-toimitusprosessia. Lue lisää

”Vaihda riisi kauraan: tuplaa proteiini ja kuidut”
Tuotteet 20.10.2025

”Vaihda riisi kauraan: tuplaa proteiini ja kuidut”

Pitkäjyväinen kaura, ruokakaura, ateriajyvä, ateriakaura…  – Termit eivät vielä ole kaikille tuttuja, tuotenimetkin vaihtelevat. Tavoite on silti selkeä: korvata riisi … Lue lisää

Vastuullisuusraportti 2024: Raaka-aineistamme 99 % tulee Suomesta
Vastuullisuus 14.10.2025

Vastuullisuusraportti 2024: Raaka-aineistamme 99 % tulee Suomesta

Jalostamamme vilja oli 100 % kotimaista ja käyttämistämme raaka-aineista peräti 99 % oli kotimaista alkuperää. Laajensimme viljelyohjelmaamme kaurasta vehnään ja … Lue lisää

Me liputamme suomalaisen ruoan puolesta
Kampanjat 03.09.2025

Me liputamme suomalaisen ruoan puolesta

Hyvää Suomesta -merkki! Etsi se paketista ennen ostopäätöstä. Myllärin-tuotteissa tuo merkki on tae siitä, että raaka-aine on omasta maasta, suomalaiselta … Lue lisää