Ympäristövaikutukset nyt mukana ruokasuosituksissa

– Ruoka on jokaisen henkilökohtainen valinta. On silti hyvä tiedostaa, että kasvipainotteinen ruokavalio vähentää terveysriskien lisäksi ilmastokuormitusta, rehevöitymistä ja lajikatoa, toteaa Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ja ravitsemussuositusten työryhmän jäsen, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri

Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisivat ”Kestävää terveyttä ruoasta – kansalliset ravitsemussuositukset” marraskuussa 2024. Suositusten tavoitteena on edistää terveyttä, vastata ravitsemus- ja terveysongelmiin sekä vähentää ruoantuotannosta ja -käytöstä aiheutuvia haitallisia ympäristövaikutuksia. Ruokasuositukset painottavat terveysvaikutuksia, mutta niissä huomioidaan myös ympäristövaikutukset.

– Ympäristövaikutukset ovat nyt ensimmäistä kertaa näin systemaattisesti mukana. Edellisten, vuonna 2014 julkaistujen ravitsemussuositusten taustalla ne toki olivat, mutta eivät näin suoraan heijastuneet suosituksiin, kertoo Katajajuuri, joka osana kolmen hengen ympäristötyöryhmää teki tiivistä yhteistyötä ravitsemustieteilijöiden kanssa 2024 suositusten eteen.
 

”Uusien ravitsemussuositusten mukaisilla ruokavalioilla voidaan saavuttaa yli kolmanneksen alhaisemmat ilmastovaikutukset.”
Juha-Matti Katajajuuri

Ympäristövaikutusten vähentäminen edellyttää muutoksia ruokavalioon ja tuotantoon sanoo Katajajuuri.
Graafi ruoan kulutuksesta

Uusia ruokasuosituksia suunnitellessaan ympäristötyöryhmä mallinsi nykyisen ruokavaliomme ilmastovaikutuksia. Aiemman RuokaMinimi-tutkimuksen mukaan viljojen osuus kokonaisuudesta oli 4 % – ravintorasvojen ja hedelmien tapaan.
Lähde: Ruokavaliomuutoksen vaikutukset ja muutosta tukevat politiikkayhdistelmät, RuokaMinimi-hankkeen loppuraportti, Valtioneuvosto 2019.)

Ruokavaliomme vaikuttaa ympäristökuormitukseen sekä Suomessa että ulkomailla

Suomalaisten keskimääräinen hiilijalanjälki on pienentynyt noin 7 % vuodesta 2018 vuoteen 2023. Samalla ajanjaksolla ruoan kulutuksesta syntyvät päästöt ovat kasvaneet 1800 kgCO2e:sta 2250 kgC02e:een. Vuonna 2023 ruoan kulutus vastasi 23,4 %:a kunkin suomalaisen henkilökohtaisesta hiilijalanjäljestä*.

Valtioneuvoston RuokaMinimi-hankkeen (2019) mukaan nykyisen ruokavaliomme ilmastovaikutuksista lihan ja maidon osuus oli yhteensä 65 %, kun viljojen osuus oli 4 %**.

2020-luvun globaalit ja kansalliset kestävyystutkimukset antavat laveamman taustan ja useampia tulokulmia, kun ympäristönäkökulmaa on tarkasteltu maatalouden, ruoantuotannon ja ruokavalion lähtökohdista. Laajempi tutkimusten kirjo esimerkiksi pitkien ruokaketjujen osalta tuo tietoa kokonaisuuden todellisista ympäristövaikutuksista. Tätä kaikkea tutkimustietoa peilattiin laadittaessa uusia ravitsemussuosituksia.

Ruokavalioiden ja elintarvikkeiden ympäristövaikutusten tarkastelussa otetaan huomioon kaikki ruoantuotannon ja -kulutuksen arvoketjujen vaiheet sekä niiden sijainti. Elintarvikkeiden valmistus, pakkausmateriaalit ja kuljetukset aiheuttavat yleensä vain pienen osan ympäristövaikutuksista. Isoin osa ruoan ympäristövaikutuksista syntyy alkutuotannossa, pääosin maa- ja kalataloudessa.

Uusia ruokasuosituksia suunnitellessaan ympäristötyöryhmä mallinsi esimerkkiruokavalioiden ilmastovaikutuksia.***

– Suomalaisten ruoankulutus aiheuttaa ympäristövaikutuksia sekä Suomessa että ulkomailla. Ruokavaliomme heijastuu läpi useampien ympäristövaikutusten: päästöjen lisäksi mm. luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen ja lajikatovaikutuksiin, kertoo Katajajuuri.

”Maaperän kasvukunto keskiössä, kun halutaan vähentää ilmastovaikutuksia”

Katajajuuren mukaan päästövähennystavoitteisiin pääsemiseksi tarvitaan kaikkien ruokatuotantoketjujen trimmaamista ja kehittämistä. Ruoan ympäristövaikutusten vähentäminen edellyttää muutoksia sekä ruokavaliossa että maatalous- ja elintarviketuotannossa, ja nämä muutokset pitää sovittaa yhteen. 

– Uusien ravitsemussuositusten mukaisilla ruokavalioilla voidaan saavuttaa yli kolmanneksen alhaisemmat ilmastovaikutukset, toteaa Katajajuuri.

Vaikka ruokavaliomme ilmastovaikutuksista alle 30 prosenttia aiheutuu kasviperäisistä tuotteista, myös maanviljelyllä on oma osuutensa kokonaisuudessa.

– Viljat ovat tärkeässä roolissa, sillä ne heijastuvat ympäristöön sekä ihmisravintona että eläinten rehuna, muistuttaa Katajajuuri.

– Maaperä ja sen kasvukunto ovat keskiössä, kun haetaan pienempiä ympäristövaikutuksia ja isompia satoja. Kun ammattitaitoisesti tähdätään laadukkaaseen ja runsaaseen satoon, ollaan samanaikaisesti ja helposti myös ympäristön asialla. Tilalliset ovat tässä merkittävässä roolissa. He todellakin voivat vaikuttaa omilla toimillaan siihen, että etenemme kohti tavoitteita.

Katajajuuri toivoisi, että vastuullisen viljelyn tuloksellisuus pystyttäisiin aidosti ja aukotta todistamaan ennen ja jälkeen -tutkimuksin sekä kattavalla seurannalla.

– Harmittaa, että nykyisillä resursseilla ei saada vaikuttavuutta näkyviin. Näen tässä kuitenkin potentiaalia siihen, miten oikeasti pysytään pienentämään viljojen päästöjä – vaikka portaittain: ensin pari prosenttia, sitten 10 prosenttia ja enemmänkin.

"Onneksi meillä on sitoutuneita viljelijöitä, jotka panostavat maaperään ja sen kasvukuntoon. Tilalliset ovat merkittävässä roolissa, kun haetaan pienempiä ympäristövaikutuksia ja isompia satoja."
Juha-Matti Katajajuuri
 

Elina Valkeinen

– Mitä paremmin maa voi, sitä parempia satoja se antaa, tähdentää Helsingin Myllyn Vehnä 2.0 -sopimusviljelijä ja ProAgrian kasvituotannon asiantuntija Elina Valkeinen.

Pakkaukset: Pikakaurahiutale 2.0 ja Kaurahiutale 2.0
Pakkaus: Vehnäjauho 2.0

Myllärin Kaura 2.0 ja Vehnä 2.0 -tuotteet tulevat vastuullisuusviljelijöiden pelloilta. Välkympi viljely tukee luonnon monimuotoisuutta, vähentää vesistökuormitusta ja sitoo hiiltä maaperään.

– Onneksi meillä on sitoutuneita viljelijöitä ja heidän tilakohtaista informaatiotaan siitä, mitä tilalla tehdään ja miten. Toivon, että seuraavan 10 vuoden sisällä saamme erilaista, uutta tutkimusevidenssiä ja tietoaineistoa tiloittain sekä Suomesta että keskeisistä tuontimaista ja että voimme perustellusti vertailla kotimaista ja tuontituotantoa, monen ympäristövaikutuskategorian osalta. Sekä kansallista että kansainvälistä kestävyystutkimusta tarvitaan seuraavan,  mahdollisesti vuoden 2034 ravitsemussuositusten pohjaksi.

– Sama pätee erilaisiin tuotteita koskeviin ympäristöväittämiin: tutkimusevidenssin on oltava selvää, luotettavaa, läpinäkyvää ja varmennettua sekä tietysti olennaisuuteen ja elinkaarisiin tutkimustietoihin perustuvaa, painottaa Juha-Matti Katajajuuri.

*Lähde: Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki, Sitra

**Lähde: Ruokavaliomuutoksen vaikutukset ja muutosta tukevat politiikkayhdistelmät, RuokaMinimi-hankkeen loppuraportti, Valtioneuvosto 2019.

***Lähde: Terveyttä edistävä ruokavalio/ravitsemus- ja ruokasuositukset/mallinnusraportti, Ruokavirasto 5/2025

Sateliitti- ja karttakuvia pellolta

Ruokavalion ilmastovaikutuksista alle 30 prosenttia aiheutuu kasviperäisistä tuotteista. Ilmajoella Kaura 2.0 -viljelijä Mikko Mäki-Latvala täsmälannoitti Kaura 2.0:aa satelliitilla kuvatun kasvustokartan pohjalta. 3,3 hehtaarin peltolohkolla toinen kohta sai lannoitetta 135 kg/ha, toinen kohta vain 4 kg/ha. Näin lannoite menee kasvuun, eikä valu ympäristöön.

Myllärin: välkysti viljelty ja vastuullisesti tuotettu

Jo vuonna 1997 päätimme panostaa vahvasti luomutuotantoon. Nykyään tuotteistamme noin kolmannes on luomua. Olemme Suomen suurin luomuviljan jalostaja.

Vuonna 2022 käynnistimme ympäristö- ja vastuullisuusviljelyohjelman yhdessä gluteenitonta kauraa kasvattavien sopimusviljelijöidemme kanssa. Vuonna 2023 ohjelma laajeni kauran viljelyyn ja vuonna 2024 vehnään. Vuonna 2025 kaikki Myllärin vehnäjauho on joko luomua tai 2.0-vastuullisuusviljeltyä.

Vuodesta 2010 alkaen kaikki tuotantolaitoksemme ovat pyörineet vesivoimalla tuotetulla uusiutuvalla energialla. Vuodesta 2013 Vaasan myllymme oma biovoimalaitos on valmistanut tuotantolaitoksen tarvitseman lämpöenergian tuotannossa syntyvästä kaurankuorijätteestä. Myllyprosessissa ei käytetä juuri lainkaan vettä. Kaikki pakkauksemme valmistetaan kierrätettävästä materiaalista.

Peltoa ja leppäkerttu
Välkymmin viljelty

Välkymmin viljelty

Tutustu Myllärin välkymmin viljeltyyn Kaura ja Vehnä 2.0:aan sekä vastuullisiin viljelijöihimme, jotka omilla toimillaan tukevat luonnon monimuotoisuutta, vähentävät vesistökuormitusta ja sitovat hiiltä maaperään. Lue lisää

Suomalaisten kulutusperäiset päästöt

Suomalaisten kulutusperäiset päästöt

Tavaroiden ja palveluiden kulutus sekä ruoka aiheuttivat yli puolet kuntien kulutusperusteisista päästöistä. Sitowisen ja Luonnonvarakeskuksen vetämään hankkeeseen osallistui 22 kuntaa, joiden päästöt vaihtelivat 7,1 tonnista 9,9 tonniin hiilidioksidiekvivalenttia asukasta kohden vuonna 2024. Lue lisää

Uusi ravitsemussuositus: ”Lisää leipää ja puuroa”

Uusi ravitsemussuositus: ”Lisää leipää ja puuroa”

– Täysjyväviljoille on nyt ensimmäistä kertaa kirjattu saantisuositus: vähintään 90 g/vrk (kuivapainona). Oman terveyden ja ympäristön vuoksi ruokavalioon kannattaa sisällyttää päivittäiset täysjyväleipäpalat ja puurolautaset. Ja vaihtaa riisit täysjyväviljoihin... Lue lisää

Tutustu viljelijöihin

Tutustu viljelijöihin

Helsingin Myllylle on siunaantunut vuosien varrella kattava viljelijäverkosto. Ammattimaiset, asiansa osaavat viljelijät ovat paitsi meidän toimintamme myös koko Suomen ruoantuotannon ja hyvinvoinnin peruskivi. Tutustu viljelijöihin ja katso minkälaista superosaajaa Myllärin-tuotteiden tuotantoprosessin alkupäästä löytyy. Lue lisää

Jaa artikkeli

Sinua voisi myös kiinnostaa

Modernin maajussin pelloilla vuorottelevat puhdaskaura ja kukkivat lajikkeet
Tutustu tekijöihin 22.05.2025

Modernin maajussin pelloilla vuorottelevat puhdaskaura ja kukkivat lajikkeet

Kartanon tilalla viimeiset puhdaskauran siemenet kylvettiin 17.5. – Toukokuussa 2025 pitää ajatukset olla yhtä aikaa huomisessa ja vuodessa 2026. Jotta … Lue lisää

Uusi ravitsemussuositus: ”Lisää leipää ja puuroa”
Faktaa ruuasta 24.03.2025

Uusi ravitsemussuositus: ”Lisää leipää ja puuroa”

– Täysjyväviljoille on nyt ensimmäistä kertaa kirjattu saantisuositus: vähintään 90 g/vrk (kuivapainona). Oman terveyden ja ympäristön vuoksi ruokavalioon kannattaa sisällyttää … Lue lisää

Myllärin 10 vastuullisimman ruokabrändin joukossa
Uutiset 10.03.2025

Myllärin 10 vastuullisimman ruokabrändin joukossa

Myllärin sijoittui Sustainable Brand Index 2025 -tutkimuksessa sijalle 21. Tutkimus selvitti suomalaisten mielikuvia 248 brändin vastuullisuudesta. Lue lisää

”Vehnä 2.0:aa viljellessä suojelen luontoa”
Uutiset 28.01.2025

”Vehnä 2.0:aa viljellessä suojelen luontoa”

Miksi valita Vehnäjauho 2.0? – Ihan jo ympäristösyistä. Välkympi vehnänviljely tukee luonnon monimuotoisuutta, vähentää vesistökuormitusta ja sitoo hiiltä maaperään, kertoo … Lue lisää