Leivontavinkit

Pohdituttaako leivonta? Ei hätää, olemme koonneet onnistumista varten vinkkejä leivontaan.

Mitat ja lyhenteet haltuun

Mitä tarkoittikaan kkp? Entä mm leivonnassa ja ruuanlaitossa? Miten muunnetaan mitasta toiseen, jos kotoa ei löydy sopivanlaista mittaa? Paljonko on 100 g voita sulatettuna? Entä miten muuntaa amerikkalaiset ja brittiläiset mitat kotimaisiksi? Näihin kaikkiin ja moneen muuhun löydät vastaukset alta.

Leivontareseptit sisältävät runsain mitoin erilaisia lyhenteitä. Tässä yleisimpiä:

tl = teelusikka
rkl = ruokalusikka
dl = desilitra
kkp = kahvikuppi
mm = maustemitta
l = litra
g = gramma
kg = kilogramma
pkt = paketti
tlk = tölkki
prk = purkki
rs = rasia
ps = pussi

Toisinaan leivonnassa tulee vastaan tilanteita, jolloin tarvittava mitta-astia on tiskikoneessa, tai sopivaa vaakaa ei ole käytettävissä. Keräsimme hieman mittamuunnoksia tällaisten tilanteiden varalle.

1 dl = 7 rkl
1 rkl = 3 tl = 15 ml
1 tl = 5 ml
1 mm (maustemitta) = 1 ml
100 g voita tai margariinia = sulatettuna 1 dl
100 g rasvaa vastaa 1 dl öljyä
1 pkt hiivaa = 50 g
1 kkp = 1 1/2 dl
1 dl kookoshiutaleita = 35 g
1 dl mantelilastuja = 65 g
1 dl sokeria = 85 g
1 dl tomusokeria = 60 g
1 dl fariinisokeria = 70 g
1 dl siirappia = 140 g
1 dl kaakaojauhetta = 40 g
1 dl juustoraastetta = 50 g
1 dl rahkaa = 125 g

Ulkomaisia reseptikirjoja selatessa vastaan tulee ihania reseptejä, mutta myös vieraita mittayksikköjä. Tässä yleisimmät muutettuna tutumpaan muotoon.

1 teaspoon = 1 tl = 5 ml
1 tablespoon = 1 rkl = 15 ml
3 teaspoon = 1 tablespoon = 1/2 oz = 15 ml
1 oz = 30 ml
3,5 oz = 100 ml = 1 dl
1 oz = 25 g
4 oz = 100 g
1 US cup (8 oz) = 240 ml
2 US cups = 1 pint (480 ml)
1 US pint = 16 oz (4,8 dl nestettä, 5,5 dl kuivatavaraa esim. jauhoja)
1 UK cup = 2,8 dl
1 UK pint = 20 oz (5,7 dl)
1 gallon = 3,75 l
1 ounce = 28,35 g (noin 30 g)
1 kg = 2,2 pounds
1 cm = 0,394 tuumaa (inch)
1 tuuma = 2,54 cm

Yksi desilitra Myllärin tuotetta on grammoissa:

1 dl Myllärin Hiivaleipäjauho = n. 60 g
1 dl Myllärin Leivontakarkea vehnäjauho = n. 65 g
1 dl Myllärin Ruisjauho = n. 55 g
1 dl Myllärin Sämpyläjauho = n. 60 g
1 dl Myllärin Täysjyvävehnäjauho = n. 65 g
1 dl Myllärin Ruisleipäaines = n. 65 g
1 dl Myllärin Kaura-, Kuituinen Kaura-, 4 viljan, Ohra- ja Ruishiutale = n. 35 g
1 dl Myllärin Luomu Kauralese = n. 50 g
1 dl Myllärin Luomu Mannasuurimo = n. 80 g
1 dl Myllärin Luomu Rikottu Ohrasuurimo = n. 40 g
1 dl Myllärin Gluteeniton Pizzajauho, Myllärin Gluteeniton Lettu- ja pannukakkujauho = n. 60 g
1 dl Myllärin Gluteeniton Tumma Palaleipäaines = n. 50 g

Korvapuusti leivonta
Myllärin leivontavinkit

Taikinoiden valmistus

Hiiva sekoitetaan lämpimään nesteeseen (37 °C), johon lisätään mausteet ja jauho vähitellen. Taikinassa käytettävä rasva lisätään alustuksen loppuvaiheessa ja taikinaa vaivataan runsaasti, jolloin saadaan kunnon sitko ja kuohkea rakenne leivonnaisiin. Mitä suurempi leivonnainen sitä jämäkämpi taikina eli leivottaessa leipää tai pullapitkoa taikinaan lisätään vähän enemmän jauhoja kuin leivottaessa pikkupullia ja sämpylöitä.

Kylmäleivonta antaa makua ja rakennetta vehnäpohjaisiin leipiin ja sämpylöihin. Taikina tai leivonnaiset tehdään paistovalmiiksi, annetaan kohota yön yli jääkaapissa ja paistetaan seuraavana päivänä. Kylmäleivonnassa on huomioitava, että taikina tehdään kylmään veteen ja että hiivamäärän tulee olla ½ reseptissä mainitusta määrästä.

Aamulla leivonnaisten annetaan lämmetä noin 15 minuuttia ennen paistamista.

Uuni lämmitetään 250 °C:een ja 5 minuutin paiston jälkeen lämpötila lasketaan 225 °C:een. Erilaisilla paistolämmöillä saa erilaisen leivontatuloksen.

Esitaikina antaa runsaasti makua vehnäpohjaisiin leipiin ja sämpylöihin. Esitaikina valmistetaan liottamalla hiiva lämpimään veteen, lisäämällä pari ruokalusikallista siirappia tai sokeria ja noin 6 dl jauhoja 5 dl nestettä kohti. Tämän jälkeen taikina sekoitetaan hyvin ja annetaan käydä (n. 30–90 min), kunnes taikina kuplii kunnolla. Esitaikinaan lisätään loput jauhoista sekä suola, vaivataan ja leivotaan leivät tai sämpylät valmiiksi.

Murotaikina soveltuu piirakkapohjiin, leivoksiin ja pikkuleipiin. Voi ja sokeri sekoitetaan hyvin, minkä jälkeen munat lisätään yksitellen. Jauhoina voi käyttää leivontakarkeita tai täysjyvävehnäjauhoja Jauhoihin voi myös lisätä kauraleseitä, mitkä antavat leivonnaiselle hyvän rakenteen.

Leivokset ja pikkuleivät paistetaan uunin alatasolla 200 °C:ssa 5-10 min, piirakat uunin alatasolla, 200 °C:ssa , n. 30–40 min riippuen täytteestä ja piirakkapohjan paksuudesta.

Sokerikakkutaikina on helppo perustaikina, jota voidaan käyttää esim. täytekakkujen, kääretorttujen ja kahvikakkujen leivonnassa.

Tärkeää on, että kananmunat ovat huoneenlämpöisiä, jolloin muna-sokerivaahdosta tulee kuohkeaa. Muna-sokerivaahto on vatkattu riittävän ”jämäkäksi”, kun voit valuttaa kirjaimen taikinan pintaan taikinalla.

Jauhot lisätään siivilän läpi ja sekoitetaan varovasti. Vispilää ei saa kopauttaa kulhon reunaan, koska taikinan rakenne saattaa vaurioitua. Taikina kaadetaan voideltuun vuokaan ja paistetaan uunin alatasolla noin 175 °C lämpötilassa.

Vinkki! Älä avaa uunin luukkua paiston alussa! Avaa vasta pinnan ollessa kypsänvärinen. Kokeile leivonnaisen kypsyyttä puutikulla (varras- tai cocktailtikku). Kakku on kypsää, kun se ei tartu tikkuun.

Jäikö parannettavaa?

Aina ei leivonnassakaan lopputulos ole onnistunut, vaikka raaka-aineet ja leipurin ammattitaito olisivatkin kunnossa. Olemme koonneet tähän yleisimpiä kotileipurin kohtaamia haasteita ratkaisujen kera. Ja ei syytä huoleen: ensi kerralla sujuu varmasti paljon paremmin!

Leivät ja pullat

Taikina on saattanut olla liian kova. Lisää rasvaa, munia tai nestettä taikinaan.
Alustus- tai nostatusaika on ollut liian lyhyt.
Paistolämpötila on ollut liian matala.
Paisto-aika on ollut liian pitkä.

Taikina on saattanut olla liian pehmeä. Vähennä nesteen määrää.
Nostatusaika on saattanut olla liian pitkä.
Paistolämpötila on voinut olla liian matala.

Nostatusaika on ollut liian lyhyt.
Kylmä tai vetoinen nostatuspaikka.
Pinta on päässyt kuivumaan ennen paistamista.

Leivonnaisille saa rapeamman kuoren suihkuttamalla vettä uuniin paiston alussa tai laittamalla uunin pohjalle n. 1 dl vettä metallisessa astiassa paiston ajaksi.

Voitelu on jäänyt epätasaiseksi.

Kohonneesta taikinasta ei ole vaivattu ilmakuplia pois.
Liian pitkä nostatusaika.

Hiiva sekoitetaan lämpimään nesteeseen (37 °C), johon lisätään mausteet ja jauho vähitellen. Taikinassa käytettävä rasva lisätään alustuksen loppuvaiheessa ja taikinaa vaivataan runsaasti, jolloin saadaan kunnon sitko ja kuohkea rakenne leivonnaisiin. Mitä suurempi leivonnainen sitä jämäkämpi taikina eli leivottaessa leipää tai pullapitkoa taikinaan lisätään vähän enemmän jauhoja kuin leivottaessa pikkupullia ja sämpylöitä.

Taikinakulho peitetään ja taikinan annetaan kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. Kohonnut taikina kaadetaan jauhotetulle pöydälle, paloitellaan ja leivotaan pyörittämällä taikinapalaa reilusti. Leivonnaiset peitetään, kohotetaan ja paistetaan. Tärkeää on valita oikea paistolämpötila, korkeus uunissa sekä sopivan pitkä paistoaika.

Murotaikinat

Liian vähän rasvaa tai nestettä.
Taikinaa ei ole sekoitettu riittävästi.
Liian alhainen paistolämpötila.

Taikina on liian pehmeä: lisää jauhoja.
Paisto-aika on ollut liian lyhyt.
Uunin lämpötila on ollut liian kylmä tai epätasainen.

SOKERIKAKUT

Munia ja sokeria ei ole vatkattu riittävästi.
Kananmunat ovat liian kylmiä vatkautuakseen: ota munat ajoissa huoneenlämpöön.
Kulho tai vatkaimet eivät ole kuivia tai puhtaita.
Liikaa sokeria tai jauhoja.
Liian kuuma paistolämpö.
Väärä taso uunissa: käytä alinta ritilätasoa, äläkä avaa luukkua paiston alussa.

Lapset leipoo