Suomi on maailman johtava kauratutkimusmaa
Kauraan on terveysominaisuuksiensa ja monikäyttöisyytensä vuoksi kohdistunut paljon positiivista huomiota. Kauraa käytetään entistä monipuolisemmin innovatiivisten elintarvikkeiden raaka-aineena. Suomi yksi maailman suurimmista kauran tuottajista sekä johtava maa kauratutkimuksen ja innovaatioiden saralla.
Food Oats 2021 -konferenssissa esiteltiin maailmanlaajuisesti tunnettujen pääpuhujien johdolla uusimpia kauratutkimuksia ja innovaatioita.
– Korkealaatuinen kauran tuotanto alkaa tuottajien, lajikejalostajien, kasvipatologien, elintarviketieteilijöiden sekä kauramyllärien ja -prosessoijien välisestä yhteistyöstä lajikkeiden arvioinnin ja viljelymenetelmien suhteen”, kertoi tohtori Nancy Ames Agriculture and Agri-Food Canadasta.
Dosentti Tuula Sontag-Strohm Helsingin yliopistosta ja OatHow-tutkimushankkeesta kertoi kauran uniikista potentiaalista elintarvikkeissa.
– Kauraa käytetään elintarvikkeissa yhä laajemmin. Vuonna 2016 Suomessa kulutettiin 6 kiloa kauraa henkeä kohden. Vuonna 2019 kauran elintarvikekäyttö oli jo 9,5 kiloa henkeä kohden, Sontag-Strohm painotti.