Ainekset
1 leipä | |
Yudane: | |
50 g | Myllärin Leivontakarkeita Vehnäjauhoja |
40 g | kiehuvaa vettä |
Leipätaikina: | |
150 ml | huoneen lämpöistä täysmaitoa |
15 g | sokeria |
9 g | tuorehiivaa |
10 g | huoneen lämpöistä voita |
200 g | Myllärin Leivontakarkeita Vehnäjauhoja |
4 g | |
Voiteluun: | |
1 kpl | kananmunan keltuainen |

Valmistusohje
- Valmista edellisenä päivänä yudane eli taikinan parannusaine. Mittaa kulhoon 50 g Myllärin leivontakarkeita vehnäjauhoja ja sekoita joukkoon 40 g kiehuvaa vettä. Anna jäähtyä, peitä tuorekelmulla ja jätä jääkaappiin yön ajaksi.
- Seuraavana päivänä kaada kulhoon huoneen lämpöinen maito ja lisää hiiva, sokeri ja voi. Sekoita. Revi yudanesta pieniä paloja ja sekoita ne nesteen joukkoon.
- Lisää Myllärin leivontakarkeat jauhot ja suola. Vaivaa taikinaa noin 20 minuuttia yleiskoneessa tai sähkövatkaimella taikinakoukkuja käyttäen.
- Vie taikina voideltuun kulhoon, peitä tuorekelmulla ja kohota kaksinkertaiseksi.
- Kaada kohonnut taikina pöydälle, vaivaa ylimääräinen ilma pois ja jaa taikina kahteen osaan. Pyöritä osat sämpylöiksi ja kohota pöydällä kostean kankaan alla 20 minuuttia.
- Kauli molemmat palat noin 15 x 20 cm kokoisiksi levyiksi.
- Taita molemman levyn ala- ja yläreuna kohti keskustaa. Käännä pala 90 astetta ja tee tiukka rulla niin, että taikinan taitos jää rullan keskelle ja rullan sisään.
- Vie palat voideltuun uunivuokaan. Kohota kostean kankaan alla, kunnes taikinan reuna on noussut uunivuoan yläreunan tasolle.
- Voitele kohonnut leipä kananmunan keltuaisella ja paista 180 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia.
Vinkki! Tarjoile voin, marmeladin tai suklaalevitteen kanssa. Japanilaistyyppisen shokupan-“maitoleivän” kosteus lisääntyy leivän vanhetessa. Leivo siis tarjottava leipä jo edellisenä päivänä.