Ainekset
25 g | hiivaa |
5 dl | vettä |
2 rkl | siirappia |
1½ tl | suolaa |
0,5 dl | rypsiöljyä |
n. 11 dl | Myllärin Luomu Sämpyläjauhoja |

Valmistusohje
Kylmäleivonta tarkoittaa sitä, että sämpylätaikina tehdään hyvissä ajoin etukäteen ja laitetaan esimerkiksi yön yli jääkaappiin odottamaan paistamista. Näin saat helposti sämpylöitä vaikka aamupalapöytään.
Käytännössä voit soveltaa ohjetta mihin tahansa sämpyläreseptiin, kunhan huomioit seuraavat asiat:
- Käytä hiivaa vain puolet reseptin määrästä (huomioitu jo tässä reseptissä)
- Liuota hiiva kylmään veteen.
- Pidä taikina noin 10 minuuttia huoneenlämmössä ennen kylmään siirtämistä. Näin varmistat, että hiiva lähtee toimimaan.
- Lisää seokseen siirappi, suola ja jauhot sekä vaivaamisen loppuvaiheessa öljy.
- Peittele taikina ja säilytä viileässä paistamiseen saakka.
- Kohoamisen jälkeen kaada taikina pöydälle ja paloittele sopiviksi paloiksi. Käsittele taikinaa hellästi, pyörittele ja vaivaa mahdollisimman vähän.
- Sämpylöitä ei tarvitse nostattaa enää ennen uuniin laittoa.
- Paista 225 °C:ssa noin 10 minuuttia.
VINKKI: Jätä taikina puuromaiseksi, äläkä vaivaa sitä ollenkaan. Nostele aamulla taikina pellille kahden lusikan avulla ja laita noin 200 asteiseen uuniin. Kypsennä riittävän pitkään (noin 25 minuuttia), niin saat tarpeita sämpylöitä.