Ainekset
25 g | hiivaa |
5 dl | vettä |
2 rkl | siirappia |
1½ tl | suolaa |
0,5 dl | rypsiöljyä |
n. 11 dl | Myllärin Luomu Sämpyläjauhoja |

Valmistusohje
Valmista helposti sämpylöitä aamupalapöytään!
Kylmäleivonta tarkoittaa sitä, että sämpylätaikina tehdään hyvissä ajoin etukäteen ja laitetaan jääkaappiin odottamaan paistamista esimerkiksi yön yli. Käytännössä voit soveltaa ohjetta mihin tahansa sämpyläreseptiin, kunhan huomioit hiivan käytössä seuraavat asiat: käytä hiivaa vain puolet reseptin määrästä, liuota se kylmään veteen ja pidä taikinaa noin 10 minuuttia huoneenlämmössä ennen kylmään siirtämistä. Näin varmistat, että hiiva lähtee toimimaan.
Valmistusohje:
- Liuota hiiva kylmään veteen
- Lisää seokseen siirappi, suola ja jauhot sekä vaivaamisen loppuvaiheessa öljy.
- Pidä taikina noin 10 minuuttia huoneenlämmössä ennen kylmään siirtämistä. Näin varmistat, että hiiva lähtee toimimaan.
- Peittele taikina ja säilytä viileässä paistamiseen saakka.
- Kohoamisen jälkeen kaada taikina pöydälle ja paloittele sopiviksi paloiksi. Käsittele taikinaa hellästi, pyörittele ja vaivaa mahdollisimman vähän.
- Sämpylöitä ei tarvitse nostattaa enää ennen uuniin laittoa.
- Paista 225 °C:ssa noin 10 minuuttia.
VINKKI: Jätä taikina puuromaiseksi, äläkä vaivaa sitä ollenkaan. Nostele aamulla taikina pellille kahden lusikan avulla ja laita noin 200 asteiseen uuniin. Kypsennä riittävän pitkään (noin 25 minuuttia), niin saat rapeita sämpylöitä.