Ainekset
2 annosta | |
½ pss | Myllärin Texmex Kaura Ateria-ainesta |
½ pkt | Härkistä ( kuivattuna 134 g) |
0,5 tl | juustokuminaa |
0,5 tl | 0,5 tl savupaprikaa |
suolaa | |
2 dl | pakastemaissia (kuivattuna 80 g) |
1 dl | pilkottua paprikaa (kuivattuna 10 g) |
tomaattisiivuja tuoreena tai kuivattuna | |
6 dl | vettä |
Extrana tuoreena (esim. melontaretkelle, jos pieni lisäpaino ei haittaa): | |
1 | avokado |
1 | lime |

Valmistusohje
Luontoretkelle kannattaa varata energiapitoista ruokaa, jotta jaksaa vaeltaa vaihtelevissa olosuhteissa. Tärkeää on, että ruoka myös maistuu hyvältä, jotta sitä tekee mieli syödä riittävästi. Useamman päivän vaelluksella ruoka valmistetaan maastossa kuivista aineksista, mutta päiväretkeilijä voi valmistaa texmex-padan kotona valmiiksi ja ottaa mukaan termosastiassa.
Jos valmistat ruoan retkellä, kuivata tuoreet ainekset kotona valmiiksi. Pakkaa kuivattu härkis, maissit ja paprika sekä puoli pussia Myllärin Texmex Kaura Ateria-ainesta minigrip-pussiin. Mittaa samaan pussiin myös mausteet. Pakkaa erilliseen pieneen pussiin kuivatut tomaattisiivut.
Retkellä kaada retkikeittimen kattilaan vesi sekä aterian ainekset. Sytytä keitin ja keittele ruokaa, kunnes kaura on kypsynyt ja vesi imeytynyt. Maista seosta ja lisää tarvittaessa suolaa. Annostele Texmex-pata retkilautasille, lisää ja kuivatut tomaatin siivut ja – jos kannoit mukana myös tuoreen avokadon – avokadoviipaleet ja purista päälle limen mehua. Nauti maisemasta ja mukavan lämmittävästä ruuasta retkipäivän lomassa.
Ruoka-ainesten kuivaamisen perusteet ytimekkäästi:
- Kuivattaa voi esimerkiksi uunissa tai kasvikuivurissa
- Kuivaaminen tapahtuu miedolla lämmöllä ilmavassa paikassa
- Pilko ainekset ennen kuivaamista samankokoisiksi paloiksi
- Tarkastele kuivumisen aikana, että kuivattavat raaka-aineet ovat kauttaaltaan kuivia
Ohje ja vinkit: Luontohaaste.fi