Ainekset
Ruisvuokaleipä:
4 dl | vettä |
12,5 g | hiivaa |
8,5 dl | Myllärin Ruisleipäainesta |
Hiivavuokaleipä:
2,5 dl | vettä tai maitoa |
25 g | hiivaa tai 1 ps kuivahiivaa |
1 tl | suolaa |
1/2 rkl | sokeria |
15 g | voita tai margariinia |
6 dl | Myllärin Hiivaleipäjauhoja |
Täyte:
1 | kurkku raastettuna |
3 prk | ruohosipulituorejuustoa |
2 prk | kermaviiliä |
600 g | savulohta |
n. 2 dl | vettä |
kasviksia koristeluun | |
juustoraastetta |

Valmistusohje
Ruisvuokaleipä:
Liuota hiiva lämpimään veteen. Lisää Myllärin Ruisleipäaines ja vaivaa taikina pehmeäksi. Peitä taikinakulho tiiviisti liinalla. Muotoile kohonnut taikina voideltuun vuokaan ja kohota liinan alla 40 minuuttia. Paista 240 °C noin 40 minuuttia.
Vaalea vuokaleipä:
Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola ja sokeri. Sekoita jauhot vähitellen joukkoon. Lisää pehmeä rasva alustuksen loppuvaiheessa. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi liinan tai muovin alla 30–40 minuuttia. Leivo pitkä leipä ja nosta se voideltuun leipävuokaan. Kohota leipä kunnolla liinan tai muovin alla. Paista 200–210 °C:ssa noin 25 minuuttia.
Sekoita tuorejuusto ja kermaviili yhteen. Raasta kurkku ja suikaloi lohi. Siivuta vuokaleivät pituussuunnassa ja laita ruisleipäkerros pohjimmaiseksi, kostuta vedellä, levitä juusto-kermaviiliseos, kurkkuraastetta ja lohta. Laita seuraavaksi vaalea leipäkerros ja tee kuten edellä. Laita yhteensä 5 leipäkerrosta. Kuorruta kakku lopulla juusto-kermaviiliseoksella ja koristele kasviksilla, lohella ja juustoraasteella. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli.