Ainekset
4 dl | Myllärin Gluteenitonta Vaaleaa Jauhoseosta (260 g) |
2 dl | Myllärin Gluteenittomia Luomu Kaurahiutaleita (80 g) |
1 dl | Myllärin Gluteenitonta Kaurarouhetta (75 g) |
1 dl | perunakuitua (Pofiber) (20 g) |
1 dl | siemensekoitusta, esim. kurpitsa, auringonkukka, pellava (60 g) |
½ dl | kuivattuja karpaloita |
2 rkl | chiansiemeniä |
2 tl | suolaa |
2 tl | kuivahiivaa (6 g) tai 15 g tuorehiivaa |
5 dl | vettä |

Valmistusohje
Pataleipätaikinaa ei tarvitsee vaivata lainkaan, joten valmistus on todella vaivatonta.
Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon ja sekoita. Lisää kädenlämpöinen vesi ja sekoita nopeasti, älä vaivaa taikinaa. Mikäli käytät tuorehiivaa, liuota se ensin veteen. Laita kelmu päälle ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 1 tunniksi.
Laita kannellinen uunipata (2–3 l) kylmään uuniin, laita uuni päälle 225 °C:seen. Kumoa taikina leivinpaperille, jossa on jauhoja. Muotoile leipää tarvittaessa käsin pyöreäksi. Ripottele pinnalle kaurahiutaleita. Kun uuni on kuuma, ota pata uunista, nosta leipä leivinpaperin avulla tulikuumaan pataan, leivinpaperi saa jäädä pataan, mutta voit leikata laitojen yli menevät reunat pois. Vedä leivän pinnalle koristeviiltoja terävällä veitsellä. Aseta kansi päälle ja nosta pata leipineen uunin alimmalle ritilätasolle kypsymään 30 minuutiksi. Ota kansi pois ja jatka paistamista vielä noin 20 minuuttia, kunnes pinta saa väriä.
Ota pata pois uunista ja anna leivän jäähtyä rauhassa. Nosta leipä ylös leivinpaperin avulla. Tarjoile leipä tuoreena, herkullisinta se on lämpimänä.
Resepti: Arja Elina Laine, LEIPÄ-kirja 2020 /Readme