Maanviljelijä, ylimylläri, myyjä, kaupunginjohtaja – Yrityskylässä koululaiset pääsevät kokeilemaan taitojaan oikeassa työelämässä

Yrityskylässä koululaiset harjoittelevat erilaisia ammatteja käytännössä ja saavat tietoa siitä, miten yritykset ja yhteiskunta toimivat. Myllärin ja MTK:n yhteisosastolla oppilaat oppivat, mistä ruoka tulee ja miten se päätyy pellolta pöytään.

Yrityskylään on rakennettu koululaisten oma yhteiskunta, pienoiskaupunki, jossa oppilaat työskentelevät eri ammateissa ja saavat palkkaa tekemästään työstä. Lisäksi oppilaat harjoittelevat vastuullisena kuluttajana ja kansalaisena toimimista osana suomalaista yhteiskuntaa.

Viime lukuvuoden aikana Yrityskylän oppimiskokonaisuuteen osallistui eri puolilla Suomea 55 000 kuudesluokkalaista.

Maatila ja mylly myös kahteen uuteen Yrityskylään

Myllärin ja MTK ovat olleet Helsinki-Vantaan Yrityskylässä yhteisessä pienoisyrityksessä nelisen vuotta. Kokemukset ovat olleet niin positiivisia, että lähdimme mukaan kahdelle uudelle paikkakunnalle Lappeenrantaan ja Kuopioon.

Maatila ja Mylly -nimisessä pienoisyrityksessä oppilaat ovat tutustuneet viljan matkaan pellolta myllyn kautta myytäväksi tuotteeksi. Aikaisemmin ”valmistettavana” tuotteena on ollut Myllärin tuorepuuro, mutta viime syksystä alkaen pienoisyrityksessämme jalostetaan kaurahiutaleita ja tutustutaan niiden tuotantoon ja käyttömahdollisuuksiin.

Tavoitteena on lisätä oppilaiden ymmärrystä siitä, mistä ruoka tulee ja minkälainen prosessi niiden tulo pellolta pöytään on. Samalla tutustutaan maatilan töihin eri vuodenaikoina.

”Oppilaat ovat olleet innokkaita Maatilan ja Myllyn pyörittäjiä. Mielestämme lasten tutustuttaminen viljateollisuuteen ja ylipäätään yritysten ja yhteiskunnan toimintaan on tärkeää, joten haluamme jatkossakin olla mukana Yrityskylän toiminnassa”, kertoo Helsingin Myllyn viestintäpäällikkö Milla Rämö.

Ylimylläri ja myyntipäällikkö pyörittävät elintarvikeyritystä

”Se oli hienosti tehty paikka ja tuntui ihan aidolta. Mylly rokkaa!! Ostakaa puuroo! Oli mahtava kokemus!” Näin kommentoi yksi Helsingin Myllyn ja MTK:n yhteisessä pienyrityksessä työskennellyt oppilas.

Ennen Yrityskylään tuloa nuoret tutustuvat oppitunneilla eri ammatteihin, tekevät työhakemuksen ja osallistuvat työhaastatteluun. Myllyllä ja maatilalla ammatteina ovat esimerkiksi maanviljelijä, ylimylläri ja myyntipäällikkö.

Ylimylläri selvittää viljan kasvutilannetta ja laatua ja hankkii viljan maanviljelijältä. Myyntipäällikkö myy jalostettuja tuotteita eteenpäin mm. muille pienoisyrityksille ja kuluttajina toimiville oppilaille. Samalla on harjoiteltu myyntipuheiden ja esitelmien pitoa.

”Opin, että ei saa pakottaa ostamaan, vaan kehottaa ja kertoa hyviä puolia tuotteesta”, kertoo kuudesluokkalainen, joka toimi työntekijänä Maatilalla ja Myllyllä. “Opin, että vilja on tärkeää. Siemeniä on paljon eri lajeja”, kommentoi toinen oppilas. “Minulle jäi mieleen, että yritys on ympäristöystävällinen ja tekevät hyvänmakuisia luomujauhoja”, kommentoi kolmas.

Kuvat: Yrityskylä

Lue lisää Myllärin vastuullisuuteen liittyvistä teoista

Myllärin uutiskirje

Liitämme mielellämme sähköpostiosoitteesi postituslistallemme. Myllärin uutiskirje ilmestyy n. 4-6 kertaa vuodessa. Valitse alta haluatko yleisen uutiskirjeen vai gluteenittomiin tuotteisiin keskittyvän uutiskirjeen. Muistathan ruksata myös suostumuksen.Voita kuukauden aamupalat!

Osallistut kilpailuun tällä lomakkeella.

Katso kilpailun säännöt

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Voita kuukauden aamupalat!

Osallistut kilpailuun tällä lomakkeella.

Katso kilpailun säännöt

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.