Tilastofaktaa suomalaisesta elintarviketeollisuudesta

Elintarviketeollisuusliitto ry ETL kokosi mielenkiintoisen tietopaketin suomalaisesta elintarviketeollisuudesta maailman tilastopäivän kunniaksi:

 

 • Huomattava työllistäjä. Elintarvikeyrityksiä on Suomessa 1 800 ja niiden palveluksessa työskentelee 38 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistetaan Suomen jokaisessa maakunnassa Ahvenanmaalta Lappiin.
 • Mittavat kerrannaisvaikutukset. Yksi työpaikka elintarviketeollisuudessa synnyttää peräti yli kolme työpaikkaa muualle yhteiskuntaan!
 • Naisvaltaisimpia teollisuudenaloja. Elintarviketeollisuuden työntekijöistä 48 prosenttia on naisia, tehdasteollisuudessa vastaava osuus 26 prosenttia. Tehdasteollisuuden naistyöntekijöistä 22 prosenttia työskentelee elintarvikeyrityksissä.
 • Paljon pieniä ja keskisuuria yrityksiä. 70 prosenttia elintarvikeyrityksistä työllistää enintään viisi henkilöä.
 • Korkea kotimaisuusaste. Suomessa valmistettujen elintarvikkeiden kotimaisuusaste on keskimäärin 82 prosenttia. Elintarviketeollisuus on suurin kulutustavaroiden valmistaja ja neljänneksi suurin teollisuudenala maassamme.
 • Luo arvonlisää, tuottaa verotuloja. Elintarviketeollisuuden liikevaihto oli 11,2 mrd. euroa ja jalostusarvo 2,6 mrd. euroa vuonna 2019. Yksistään elintarvikkeiden valmisteveroista ja arvonlisäverosta kertyy valtion kassaan 3,6 mrd. euroa vuodessa.
 • Investoi, tutkii ja kehittää. Elintarviketeollisuus on suhdannevakaa toimiala, myös investoinneissa. Elintarvikeyritykset käyttävät Suomessa t&k:hon suhteellisesti eniten euroja koko Euroopassa!
 • Kesätöitä tuhansille nuorille. Ruokaa ja juomaa tarvitaan vuoden ympäri, myös loma-aikoina. Elintarvikeyrityksissä ahkeroi joka vuosi useita tuhansia kesätyöntekijöitä ja harjoittelijoita, myös poikkeusaikoina.
 • Vientiä ja tuontia. Ruoka- ja juomaviennin arvo oli 1,75 mrd. euroa ja tuonnin 4,7 mrd. euroa vuonna 2019. Tärkeimmät elintarvikkeidemme vientimaat ovat Ruotsi, Viro ja Saksa. Eniten viedään maitotaloustuotteita, juomia sekä kalaa ja lihaa.
 • Yhteiskunnan tukijalka. Koko ruoka-ala eli alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut työllistää Suomessa välilliset vaikutukset mukaan lukien 340 000 henkeä eli joka kahdeksannen työikäisen. Joka kymmenes veroeuro yhteiseen kassaan tulee ruoka-alalta.

  Lähde: ETL-tiedote 20.10.2020

Myllärin uutiskirje

Liitämme mielellämme sähköpostiosoitteesi postituslistallemme. Myllärin uutiskirje ilmestyy n. 4-6 kertaa vuodessa. Valitse alta haluatko yleisen uutiskirjeen vai gluteenittomiin tuotteisiin keskittyvän uutiskirjeen. Muistathan ruksata myös suostumuksen.Voita kuukauden aamupalat!

Osallistut kilpailuun tällä lomakkeella.

Katso kilpailun säännöt

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Voita kuukauden aamupalat!

Osallistut kilpailuun tällä lomakkeella.

Katso kilpailun säännöt

This field is for validation purposes and should be left unchanged.