Ainekset
Fenkolilla maustettu vehnäpuuro | |
500 g | Myllärin Luomu Vehnä Ateriajyviä |
4 rkl | voita |
4 rkl | öljyä |
1 | sipuli |
2 | valkosipulinkynttä |
2 | timjaminoksaa |
1 dl | valkoviiniä |
1 l | simpukka- tai kalalientä |
2 dl | fenkolipyreetä (kts. ohje) |
100 g | parmesaanijuustoa |
1 rkl | sitruunamehua |
suolaa, pippuria | |
Paistetut siikafileet | |
600 g | nahallisia siikafileitä |
1 rkl | voita |
öljyä paistamiseen | |
suolaa, pippuria | |
Paahdettu fenkolipyree | |
3 | fenkolia |
1 | sipuli |
4 rkl | voita |
4 rkl | öljyä |
3 dl | kermaa |
suolaa | |
Fenkolisalaatti | |
1 | fenkoli |
1 rkl | sitruunanmehua |
1 rkl | oliiviöljyä |
suolaa | |
Kurkuma-aioli | |
1 dl | majoneesia |
1 | valkosipulin kynsi |
2 tl | kurkumaa |

Valmistusohje
Kuumenna öljy ja voi laakeassa kattilassa, lisää sekaan pilkottu sipuli ja valkosipuli ja kuullota. Lisää joukkoon vehnäjyvät, timjaminoksat ja valkoviini ja kiehauta. Lisää kanalientä aina 2 dl kerrallaan, jotta sitä ei ole liian paljoa kattilassa kerrallaan. Lisää kanaliemi vähitellen, koko ajan varovasti sekoittaen.
Aloita fenkolipyreen valmistaminen kuorimalla ja leikkaamalla sipuli. Pilko fenkolit ja paahda niitä 200-asteisessa uunissa 30 minuutin ajan. Freesaa sipulit kuumalla pannulla voin ja öljyn kera, kunnes ne ovat kullanruskeita. Lisää joukkoon paahdetut fenkolit ja kerma. Hauduta hiljalleen, kunnes fenkolit ovat kypsiä ja pehmeitä. Mausta ja soseuta blenderissä.
Kun jyvät ovat kypsyneet, lisää sekaan fenkolipyree ja parmesaanijuusto. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunanmehulla. Valmista seuraavaksi siikafileet. Leikkaa kalat neljäksi samankokoiseksi annospalaksi. Paista kalat öljyssä pannulla keskilämmöllä nahkapuoli alaspäin. Kun ne alkavat kypsyä reunoilta, lisää pannulle voi ja paista loppuun. Mausta suolalla ja pippurilla.
Valmista lopuksi vielä kurkuma-aioli. Sekoita aiolin ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa puolisen tuntia ennen tarjoilua. Koristele lopullinen annos aiolilla ja fenkolisalaatilla, johon leikkaat fenkolin paperinohuiksi siivuiksi.
Reseptin laati huippukokki Tomi Björck